ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 1 ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΦΟΡΜΑ ΤΟΥ ΚΕΪΚ, ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 23 ΕΚ., ΧΩΡΙΣ ΤΡΥΠΑ)

λίγο βούτυρο για την επάλειψη του σκεύους
300 γρ. άχνη ζάχαρη
350 γρ. αμύγδαλα, καθαρισμένα και χονδροσπασμένα
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. σπόροι καρδάμωμου
8 μεγάλα αβγά, χτυπημένα
400 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 λεμόνια, ακέρωτα, το ξύσμα
1 πορτοκάλι, ακέρωτο, το ξύσμα
1 λουβί βανίλιας, τους σπόρους
Για το σιρόπι

2 λεμόνια, τον χυμό
1 πορτοκάλι, τον χυμό
50 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κ.σ. ζάχαρη
6 σπόροι καρδάμωμου
2 κ.γ. σπόροι κόλιαντρου
3 λεπτές φέτες τζίντζερ

Εκτέλεση

1 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα του κέικ (χωρίς τρύπα) και τη στρώνουμε με λαδόκολλα. Στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε την άχνη, τα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ και τους σπόρους του καρδάμωμου. Σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε τα αβγά, το λάδι, τα ξύσματα και τη βανίλια και χτυπάμε, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.

2 Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 50 – 60 λεπτά, μέχρις ότου το μαχαίρι που βυθίζουμε στο εσωτερικό του κέικ θα βγαίνει καθαρό.
3 Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ζεσταίνοντας σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, τους χυμούς με τα δύο είδη ζάχαρης, τους σπόρους του καρδάμωμου και του κόλιαντρου και το τζίντζερ. Οταν η ζάχαρη διαλυθεί, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 3 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά.
4 Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το τρυπάμε με πιρούνι σε αρκετά σημεία. Περνάμε το σιρόπι από μια σήτα και περιχύνουμε με αυτό το κέικ. Το αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε προαιρετικά με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.