Ο κ. Κυριάκος Γριβέας ήταν ένας φιλόδοξος άνθρωπος. Δημοφιλής ανάμεσα στους συμφοιτητές του στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, γιος αστυνομικού, ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ, με σημαντικές γνωριμίες, όχι μόνον από το γαλάζιο στρατόπεδο, ένας large τύπος ως επιχειρηματίας που δεν άφηνε κανέναν ποτέ να πληρώσει στις νυχτερινές εξόδους του. Ηταν άνθρωπος των γνωριμιών. Ακόμη και την κόρη τού πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ κυρία Ιπέκ Νιουρ έλεγε υπερηφάνως ότι είχε γνωρίσει και συνεργαστεί μαζί της. Βεβαίως στην αναζήτηση γνωριμιών βοήθησαν και ο γαλάζιος προσανατολισμός του καθώς και η συγγένεια που είχε με τον συνονόματό του, πρώτο του εξάδελφο, φίλο και συνεργάτη τριών πρώην πρωθυπουργών, του Τζαννή Τζαννετάκη, του κ. Κ. Μητσοτάκη και του κ. Κ. Καραμανλή.
Οι γνωριμίες του τον ώθησαν να επισκεφθεί ένα πρωινό του Αυγούστου του 2009 το γραφείο τού τότε διευθύνοντος συμβούλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Αγγελου Φιλιππίδη. Η χώρα βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, δηλαδή ό,τι πιο βολικό για έναν επιχειρηματία τέτοιου βεληνεκούς να ζητήσει ένα δάνειο-«μαμούθ» 17 εκατ. ευρώ χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις. Λέγεται μάλιστα ότι προτού επισκεφθεί τον κ. Φιλιππίδη εκείνο το πρωί είχε προηγηθεί τηλεφώνημα προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από σημαντικό πολιτικό πρόσωπο, το οποίο τόσο ο κ. Γριβέας όσο και ο κ. Φιλιππίδης γνώριζαν.
Το δάνειο ζήτησε από κοινού με τη σύζυγό του κυρία Αναστασία Βάτσικα η οποία ήταν αυτή που ίδρυσε το 1991 την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων C&C International. Εως ότου γνωρίσει τη σύζυγό του και ενώσουν τις επιχειρήσεις τους, ο κ. Γριβέας διατηρούσε μια άλλη εταιρεία η οποία εξέδιδε επιστημονικά έντυπα. Εδρα της πρώτης του εταιρείας ήταν ένα μικρό διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Μαρούσι. Μετά τη συνένωση των εταιρειών, μετακόμισαν σε άλλο μεγαλύτερο κτίριο στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Τελευταίος σταθμός της επαγγελματικής τους έδρας ήταν το υπερπολυτελές ιδιόκτητο κτίριο στη Μεταμόρφωση. Εκεί έμειναν ως το 2011 όπου μετακόμισαν στο Λονδίνο για να κάνει, όπως έλεγε το ζεύγος, μια νέα αρχή. Πίσω τους άφησαν, μεταξύ άλλων, και την κύρια οικία τους, το πετρόκτιστο αρχοντικό στην Παλαιά Πεντέλη, το οποίο αγόρασαν από κοινού στα τέλη του ’90. Σήμερα το κτίριο αυτό έχει δεσμευτεί.
Είναι αλήθεια ότι ένα τέτοιο δάνειο 17 εκατ. ευρώ δεν δινόταν εύκολα στον οποιονδήποτε. Για το ζεύγος Γριβέα όμως με τις διασυνδέσεις που είχε, δεν ήταν και τόσο δύσκολο. Η αξία των ακινήτων τους που δόθηκαν ως εγγύηση δεν υπερέβαινε τα 3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου χορήγησε ολόκληρο το ομολογιακό δάνειο σε χρόνο-ρεκόρ, σπάζοντάς το σε δύο δόσεις. Η πρώτη, των 10 εκατ. ευρώ, δόθηκε τον ίδιο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο, και η δεύτερη των 7 εκατ. ευρώ λίγες ημέρες αργότερα, τον Σεπτέμβριο. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τους δόθηκε μεγάλη περίοδος χάριτος. Την πρώτη δόση των 500.000 ευρώ θα μπορούσαν να την καταβάλουν το 2011.
Τότε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε δημιουργηθεί μια επιτροπή δανείων, στην οποία δεν μετείχε ο κ. Φιλιππίδης αλλά το δεξί του χέρι, ο γενικός διευθυντής του ΤΤ κ. Μάριος Βαρότσης (ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης) καθώς και ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ανάμεσά τους ο διευθυντής διαχείρισης δανείων. Την υπογραφή όμως για το δάνειο είχε αποκλειστικά ο κ. Φιλιππίδης. Αλλωστε, με τον κ. Βαρότση γνωρίζονταν από τα μαθητικά τους χρόνια στο Κολλέγιο Ψυχικού, και ας είχαν δύο χρόνια διαφορά.
Ετσι το δάνειο δόθηκε στο ακέραιο και η εταιρεία του ζεύγους Γριβέα επεξέτεινε τη δραστηριότητά της στη διοργάνωση των πράσινων συνεδρίων, με τη συμμετοχή πράσινων αλλά και γαλάζιων πολιτικών. Στις 18 και 19 Μαΐου 2010 πραγματοποιήθηκε στο Χίλτον το Γ’ Συνέδριο για το Περιβάλλον (Οικολογία – Πράσινη Ανάπτυξη) από το Institut of Climate and Energy Security (I4CENSE), του οποίου ιδρυτής και πρόεδρος είναι ο μικρός αδελφός του κ. Γ. Παπανδρέου, Αντρίκος, και την C&C International, του ζεύγους Γριβέα. Ηταν μάλιστα σε συνεργασία με τους «Financial Times» (όπως και τα δύο προηγούμενα πράσινα συνέδρια που διοργάνωσε η εταιρεία του κ. Α. Παπανδρέου) και υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας! Τις εργασίες του πρώτου συνεδρίου, το 2008, είχε ανοίξει ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, ενώ το τρίτο συνέδριο το 2010 έγινε παρουσία του κ. Γ. Παπανδρέου. Προσκεκλημένοι ήταν ο… Αλβέρτος Β’ του Μονακό καθώς και ο… Ταγίπ Ερντογάν, με βασική ομιλήτρια την κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Στην εταιρεία C&C, στο μεταξύ, προσλαμβάνεται και η σύζυγος του κ. Αντρίκου Παπανδρέου Μαριάνθη.
Το μεγαλύτερο όμως ποσό του δανείου το ζεύγος Γριβέα το εξήγαγε, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, στην Αγγλία, όπου εξαγόρασαν άλλες δύο επιχειρήσεις. Τα δύο χρόνια χάριτος είχαν περάσει και η νέα διοίκηση του ΤΤ υπό τον κ. Κλ. Παπαδόπουλο (είναι κατηγορούμενος και αυτός για την υπόθεση του κ. Δ. Κοντομηνά) αντέδρασε επειδή ο κ. Γριβέας δεν είχε δώσει ούτε ένα ευρώ για την εξυπηρέτηση του δανείου. Ετσι το κατήγγειλε ζητώντας την επιστροφή του συνόλου του ποσού μαζί με τους τόκους. Ο κ. Γριβέας προχώρησε σε κάποιες δικαστικές κινήσεις, προσφεύγοντας κατά των διαταγών πληρωμής χωρίς αποτέλεσμα. Την ίδια στιγμή όλα τα ακίνητά του άρχισαν να δεσμεύονται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ