Υποκριτές επαναστάτες

Δεν έπιασε τον σταυρό τα Θεοφάνια και πικράθηκε το κορίτσι. Φωτογραφία: APPHOTO / VICTOR R CAIVANO

Ωραίος καιρός –οι Αλκυονίδες ημέρες, υποθέτω. Ή μήπως είναι ακόμη νωρίς; Ακόμα καλύτερα, θα έχουμε ξανά ηλιόλουστες χειμωνιάτικες ημέρες. Ελπίζω εκείνες να τις χαρώ περισσότερο γιατί αυτές εδώ μου τις χαλά το κύμα υποκρισίας που ενέσκηψε σαν κακοκαιρία τούτες τις ημέρες, ημερολόγιό μου.

Παράδειγμα ο Χριστόδουλος Ξηρός: επωφελήθηκε από την άδεια που του είχε δοθεί από τις φυλακές για να εξαφανιστεί –τα σίδερα της φυλακής δεν είναι για τους επαναστάτες, μας είπε ο δικηγόρος του: το καθήκον τον καλεί στον αγώνα. Αλλά ο ίδιος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά στο δικαστήριο ότι ανήκε στη 17Ν, σκευωρία των υπηρεσιών ασφαλείας ήταν όλο το κατηγορητήριο εναντίον του –αυτός μόνο σε διαδηλώσεις και απεργίες έπαιρνε μέρος.
Τότε πρέπει να τον δούμε επικεφαλής σε διαδηλώσεις –αν αρνήθηκε στο δικαστήριο ότι συμμετείχε σε ένοπλες ενέργειες και φόνους, ποια πολιτική ηθική τού επιτρέπει να τα οργανώσει τώρα; Ας βγει να μας το πει, ότι μετάνιωσε που δεν συμμετείχε προσωπικά σε φόνους και ληστείες παλιότερα.
  • Εντάξει, κατηγορούμενος ήταν, χρόνια φυλακής ήθελε να γλιτώσει και να καταγγείλει την αστική δικαιοσύνη ότι τον δικάζει άδικα. Θα αποδειχθεί τώρα ότι τον δίκασε δίκαια και ήταν υποκριτής, έδινε παράσταση στο δικαστήριο ο Χριστόδουλος.
Δεν είναι μόνον αυτός υποκριτής –πολύ περισσότερο υποκριτικός είναι ο θόρυβος που ξέσπασε επειδή ο Πέτρος Τατσόπουλος είπε ότι υπάρχουν θαυμαστές της 17Ν στον ΣΥΡΙΖΑ. Σιγά μην αποκάλυψε κάποια τρομερή αλήθεια –μήπως δεν υπάρχουν και στη ΝΔ, στο ΠαΣοΚ, στη ΔΗΜΑΡ, ακόμα και ανάμεσα στους Χρυσαυγίτες;
Σε όλα τα κόμματα υπήρχαν και υπάρχουν θαυμαστές της δολοφονικότατης οργάνωσης που έκανε αυτό που θα ήθελαν οι ίδιοι να κάνουν: να εξαφανίσουν από τη γη Αμερικανούς, βασανιστές, πλουτοκράτες. Απλώς τώρα πια ντρέπονται να το λένε, πριν από 10-20 χρόνια ήταν μόδα όμως.
Λίγοι ήσαν αυτοί που χάρηκαν για τους πυροβολισμούς κατά της κατοικίας του γερμανού πρεσβευτή; Οπωσδήποτε όμως λιγότεροι από όσους χαίρονταν την εποχή που έκανε αντίστοιχες πράξεις η 17Ν. Κάπως έχουμε ωριμάσει, ημερολόγιό μου.
Υποκριτικές διαμάχες


  • Και σιγά την πρωτοτυπία της ΝΔ να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για σχέσεις με τη 17Ν –επί 27 χρόνια, ώσπου να εξαρθρωθεί η οργάνωση, κατήγγελλε το ΠαΣοΚ ότι κρύβεται πίσω από την οργάνωση. Το ΠαΣοΚ πάλι ισχυριζόταν ότι η CIA κρυβόταν από πίσω. Και τα έκανε όλα αυτά για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα.
Κατά τη ΝΔ, επιπλέον απόδειξη ότι υπάρχουν διασυνδέσεις ΣΥΡΙΖΑ – τρομοκρατίας είναι ότι φιλοξενήθηκε στην «Αυγή» άρθρο του 80χρονου Τόνι Νέγκρι –του πρώην καθηγητή που με τις ανοησίες που έγραφε με χεγκελιανό ύφος κατά τη δεκαετία του 1970 πήρε κόσμο και κόσμο στον λαιμό του, τον έσπρωξε στην ένοπλη πάλη δηλαδή.
Αν πράγματι επιπλέον καθοδηγούσε τις Ερυθρές Ταξιαρχίες δεν θα μας το αποκαλύψει ούτε στη διαθήκη του υποθέτω: γιατί αν το παραδεχθεί δεν θα είναι παρά Χριστόδουλος Ξηρός με τήβεννο.
Αλλά το άρθρο που έγραψε στην «Αυγή» δεν έχει σχέση με αυτά, είναι υπέρ της ΕΕ: μόνο στο ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να τεθούν ζητήματα όπως οι μισθοί, τα δικαιώματα, οι συνταγματικές ρυθμίσεις κάθε χώρας –ακόμα και υπέρ ευρωπαϊκού Συντάγματος είναι. Εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου «δεν μπορεί να υπάρξει πολιτικός ρεαλισμός» γράφει.
Ουσιαστικά, γράφοντας στο αριστερίστικο ιδίωμά του καταφέρεται κατά των απόψεων, όπως των Αλαβάνου – Λαφαζάνη – Λεπέν – ΚΚΕ, περί διάλυσης της ΕΕ –και θα έπρεπε να τον συγχαρεί η ΝΔ αντί να υποκρίνεται πως ανακάλυψε τρομοκράτες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν δεν πήγε στην τελετή για την ανάληψη της προεδρίας ο Αλέξης Τσίπρας, δεν φταίει ο Νέγκρι: είναι γιατί ήθελε να είναι ο ίδιος στη θέση του Αντώνη Σαμαρά και ίσως να πιστεύει πως με τέτοια καμώματα η προεδρία θα τελειώσει στα χέρια του. Εγώ από τη μεριά μου πιστεύω, ημερολόγιό μου, πως με τέτοια καμώματα εμάς θα τελειώσει.
  • Αλλη υποκρισία: δεν έχω πάει σε επαρχιακό καρναβάλι που να μην υπάρχει κάποιος μεταμφιεσμένος σε παπά και να κάνει μύρια όσα (ενίοτε με την παπαδιά του), είναι η πιο εύκολη και πιο συνηθισμένη μεταμφίεση –τι τους έπιασε ξαφνικά τους θρησκόληπτους και παρεξηγήθηκαν επειδή ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς, ντύθηκε παπάς και έδινε μετάληψη στο Μνημόνιο που ψυχορραγούσε;
Αντί να τον ελέγξουν για το πρωτόγονο χιούμορ του, απαίτησαν «σεβασμό στα άγια μυστήρια» –μα αν τα καρναβάλια γίνουν σεβαστικά, θα πάψουν να είναι καρναβάλια.
Υποκριτές πολιτικοί


Με την ευκαιρία αυτή μάθαμε πως θρησκόληπτοι υπάρχουν και στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κάθε συμπεριφορά, ενσυνείδητη ή ασυνείδητη, που προσβάλλει τα Ιερά Μυστήρια οποιασδήποτε θρησκείας… δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» δήλωσε ο επί των Θρησκευμάτων της Κουμουνδούρου Μάκης Λυκόπουλος.
Αυτός θα ιδρύσει «Θρησκόληπτη Πλατφόρμα» κατά την «Αριστερή Πλατφόρμα». Ο Λαφαζάνης θα ζητά να καταργήσουμε το ευρώ, ο Λυκόπουλος να καταργήσουμε τα καρναβάλια. Υποκριτικότατα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μαζεύει και θρησκόληπτα και επαναστατικά ψηφουλάκια.
  • Αποθέωση της υποκρισίας των ημερών ήταν η δήλωση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ: «Είναι αυτονόητη για τις αξίες μας η διάθεση υπέρ του κόμματος της βουλευτικής έδρας, εφόσον ένας βουλευτής παραιτηθεί από μέλος της ΚΟ» ανακοίνωσε μετά την αποχώρηση του Πέτρου Τατσόπουλου –αλλά όταν αποχωρεί βουλευτής από τα κυβερνητικά κόμματα είναι αυτονόητο ότι «έχουν την πλατιά αποδοχή της λαϊκής βάσης, των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών που τους εξέλεξαν», άρα δεν έχουν λόγο να παραιτηθούν από την έδρα τους, μάθαμε από τον Αλέξη Τσίπρα στην περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη.
  • Σιχαίνομαι την υποκρισία, ημερολόγιό μου· δεν αντέχω όσους ανυψώνουν το κομματικό ή προσωπικό συμφέρον σε «αξία», όσους καταγγέλλουν τους άλλους για πράγματα που κάνουν και οι ίδιοι, όσους επικαλούνται την ηθική τους ανωτερότητα απέναντι στους άλλους.
Ακριβώς επειδή είναι ό,τι αθλιέστερο υπάρχει στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο, η υποκρισία δεν περιλαμβάνεται στα επτά θανάσιμα αμαρτήματα –γιατί αυτοί που τα καθιέρωσαν ήσαν υποκριτές, ημερολόγιό μου. Τα απαγόρευαν στους άλλους, για να τα χαίρονται οι ίδιοι.
Για τούτο με εμποδίζει η επιδημία υποκρισίας των ημερών να χαρώ τις λιακάδες, ημερολόγιό μου –ένας επιπλέον λόγος να την απεχθάνομαι.
γραμματοκιβώτιο

Το μισθοδικείο αποφάσισε οι δικαστές να μην υποστούν καμία μείωση μισθών και αφορολόγητο 25%. Ετσι, οι αφορολόγητοι δικαστές θα δικάζουν τους κατηγορούμενους πολίτες που δεν πλήρωσαν φόρους. Αυτό θα πει ισότητα, ισονομία, δικαιοσύνη!
ΝΙΚΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ, @gmail.com
***
Κατά την υπογραφή της ένταξης της χώρας στην τότε ΕΟΚ (Μάιος 1980, στο Ζάππειο και τότε), ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απουσίαζε. Η συνέχεια είναι γνωστή.
Πέτρος Τς., @hotmail.com
***
Για τους περί τα οικονομικά της χώρας εντρυφούντας, ευρισκόμεθα «επί ξυρού ακμής». Για τους περί την τρομοκρατίααναλύοντας, είμεθα «επί Ξηρού αιχμής». Οι υπόλοιποι (πλειοψηφία των ιθαγενών) «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοιαντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα».
ο εκ Ξάνθης 8
***
Αραγε, αν κάποια στιγμή έχουμε κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορέσει να βρει και αυτός έναν τόσο επιτυχημένο τρόπο να κάνει κωλοτούμπα όσο ο «αντι-μνημονιακός» (τότε) Σαμαράς;
Νικόλαος Σουηδίας
***
Αν έκανε μαζί σου στο Πήλιο σκι, δεν έχω καμιά αμφιβολία πως θα την είχες προστατέψει, παλιομερκελιστή.
Ελισάβετ, Καλαμάτα
***
Ανάμεσα στη θεία του Λιάπη και την πεθερά του Καμμένου υπάρχουν οι νύμφες της διαφθοράς: τα κλειστά επαγγέλματα, τα «φακελάκια», τα «ιδιαίτερα», οι «μίζες», τα φιλοδωρήματα των παπάδων (και όχι μόνο) –και πάει γράφοντας.
Γ. Κ., @otenet.gr
***
Εν Ζαππείω τη… Αναλαμβάνοντας η προεδρογέννα Ελλάς την προεδρία της Ευρώπης είδε μετά αγαλλιάσεως να τιμούν την εορτή αναλήψεως άπαντες οι θεσμοί, εκτός αυτού της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως. Τι συνέβη; Ουδέν το σοβαρόν: στην Κουμουνδούρου, «τα παιδία παιδιαρίζει», θα έλεγε σε αττική σύνταξη ο αρχαϊστής Πολύδωρας. Και ύστερα σου λέει ο Νιόνιος ότι «τα παιδιά τα ξέρουν όλα». Αμ δε!
Αβαδαίος, Γλανιτσιά – Βρυξέλλες
***
«Η Τζάκρη χαιρέτισε την απόφαση Τσίπρα να μην παραστεί στην τελετή». Ακολουθεί ο πλάτανος.
Δημήτριος Τσεχίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ