Η νευρικότητα επιβαρύνει τo κλίμα

H νευρικότητα, ελλείψει καταλυτών, κυριαρχεί στην παρούσα φάση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδών μετά την πρόσφατη άνοδο,

H νευρικότητα, ελλείψει καταλυτών, κυριαρχεί στην παρούσα φάση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κερδών μετά την πρόσφατη άνοδο, ενώ τα ανοιχτά θέματα της οικονομίας επιβαρύνουν την ψυχολογία. Αναλυτές ανέφεραν ότι υπάρχει ανησυχία, καθώς η καθυστέρηση συμφωνίας με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2014 ίσως πάει πιο πίσω σημαντικότερες αποφάσεις όπως η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για τα επόμενα δύο έτη και η ελάφρυνση του χρέους. Στο επίκεντρο αναμένεται ότι θα παραμείνουν οι τράπεζες καθώς στις αρχές της εβδομάδας η BlackRock θα παραδώσει στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τη διαγνωστική της έκθεση για την οικονομική κατάσταση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την ώρα που διανύουμε περίοδο εξάσκησης των warrants της Alpha Bank.

Θετική πάντως όσον αφορά το «turnaround story» των ελληνικών τραπεζών, (δηλαδή το «γύρισμα» σε κερδοφορία), το οποίο στηρίζεται στη μακροοικονομική ανάκαμψη και στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον κλάδο, εμφανίζεται η Bank of America-Merrill Lynch, η οποία σημειώνει πως τα «κόκκινα» δάνεια και οι πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους ειδικά αν η ανάκαμψη της οικονομίας απογοητεύσει. Εκτιμά πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα «κορυφωθούν» το 2014, ενώ οι προβλέψεις θα ομαλοποιηθούν τα επόμενα 2-3 χρόνια. Η συγκέντρωση στον κλάδο θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει συνέργειες έως και 635 εκατ. ευρώ στις τρεις μεγάλες συστημικές τράπεζες, ενώ ο κλάδος ενισχύεται και από τις προοπτικές βελτιστοποίησης των υφιστάμενων δικτύων, αλλά και του εργατικού δυναμικού. Η αύξηση των περιθωρίων, η ομαλοποίηση των προβλέψεων και οι περικοπές του κόστους αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα επόμενα χρόνια τη μέση αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στο 13%-15%. Συστήνει ουδέτερη θέση με τιμή-στόχο τα 1,71 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς και τα 0,67 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank. Απόδοση χειρότερη της αγοράς (Underperform) με τιμή-στόχο τα 4,15 ευρώ δίδεται για την Εθνική. Αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις, η Fitch εκτίμησε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά εξάλειψης των μακροχρόνιων μακροοικονομικών ανισορροπιών, ενώ αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο πλαίσιο της πέμπτης αναθεώρησης του Μνημονίου θα έχουν ικανοποιητική έκβαση έως τα τέλη του έτους. H Fitch αναγνωρίζει πως θα προκύψει χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 11 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014-2015, αλλά πιστεύει πως υπάρχουν διάφορες επιλογές για την κάλυψή του.
Τα κέρδη της διάσωσης
Αυξημένα κέρδη από τις διασώσεις σημειώνουν οι δύο μηχανισμοί της ευρωζώνης. O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σημείωσε κέρδη 185,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) 74 εκατ. ευρώ. Οι τόκοι που εισέπραξε ο EFSF από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία σημείωσαν αύξηση 72%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk