Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τύμπινγκεν πραγματοποιούσαν έρευνες σε μια περιοχή της Γερμανίας όπου, στο πολύ μακρινό παρελθόν, υπήρχε μια λίμνη. Ανακάλυψαν εκεί δύο χελώνες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του σεξ και στη συνέχεια απολιθώθηκαν σε αυτή τη στάση. Οι χελώνες ανήκουν σε ένα εξαφανισμένο σήμερα είδος και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το ζευγάρι ζούσε πριν από 47 εκατομμύρια έτη. Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική από πολλές απόψεις και κυρίως επειδή πρόκειται για το μόνο δείγμα απολιθωμάτων σπονδυλωτών ζώων που ζευγαρώνουν.
Η εκτίμηση που κάνουν οι επιστήμονες είναι ότι οι χελώνες ξεκίνησαν να ερωτοτροπούν στα επιφανειακά ύδατα της προϊστορικής λίμνης και σιγά-σιγά άρχισαν να καταδύονται πιο βαθιά στα νερά της.
Την ίδια στιγμή όμως από τον πυθμένα της λίμνης απελευθερώθηκαν τοξικά ηφαιστειακά αέρια, τα οποία τις εξόντωσαν κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος. Παρ’ όλα αυτά το ζευγάρι παρέμεινε ενωμένο και στον θάνατο και καταβυθίστηκε έτσι στον πάτο της λίμνης όπου και θάφτηκε στη συνέχεια κάτω από τα ιζήματά της.
Η απαρχή του σεξ


Τα απολιθώματα δύο ψαριών που εντοπίστηκαν από βρετανούς και αυστραλούς επιστήμονες στη Δυτική Αυστραλία μαρτυρούν ότι η σεξουαλική αναπαραγωγή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα είναι κυριολεκτικώς… πανάρχαια. Οι ερευνητές του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας του Λονδίνου καθώς και του Μουσείου της Βικτόριας στην Αυστραλία ανακάλυψαν τμήματα απολιθωμάτων δύο εγκύων πλακόδερμων –πρόκειται για τα παλαιότερα γνωστά σπονδυλωτά με σιαγόνες ηλικίας 380 εκατ. ετών. Τα έμβρυα που εντόπισαν οι επιστήμονες μέσα στα ψάρια του είδους Ιncisoscutum richiei δείχνουν ότι η εσωτερική γονιμοποίηση ξεκίνησε 30 εκατ. χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε.
Οι ειδικοί περίμεναν ότι αυτά τα ψάρια θα γονιμοποιούνταν με εξωτερική γονιμοποίηση, μια πιο πρωτόγονη μορφή γονιμοποίησης, κατά την οποία το σπέρμα και τα ωάρια «γίνονται ένα» μέσα στο νερό και τα έμβρυα αναπτύσσονται έξω από το σώμα. Ωστόσο τα νέα ευρήματα έδειξαν ότι «το σεξ άρχισε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε», ανέφερε η Ζερίνα Γιοχάνσον, παλαιοντολόγος στο Μουσείο Ιστορίας του Λονδίνου.
Φτερωτός έρωτας


Το πιο πρόσφατο εύρημα… απολιθωμένων εραστών προέρχεται από την Κίνα. Παλαιοντολόγοι ανακοίνωσαν πριν από λίγες εβδομάδες ότι ανακάλυψαν το αρχαιότερο γνωστό απολίθωμα εντόμων που κυριολεκτικά πιάστηκαν… στα πράσα.
Το ζευγάρι εκτιμάται ότι ζούσε πριν από 165 εκατομμύρια έτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ζευγάρι ήταν απορροφημένο στο πάθος τη στιγμή που θάφτηκε κάτω από ένα στρώμα τοξικής ηφαιστειακής τέφρας. Ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία επήλθε ο θάνατος του ζεύγους είναι το ότι το αναπαραγωγικό όργανο του αρσενικού βρίσκεται… ακόμα μέσα στο θηλυκό.
Πώς το έκαναν οι δεινόσαυροι;


Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποιο ανάλογο απολίθωμα δεινοσαύρων. Η διαδικασία του ζευγαρώματος των δεινοσαύρων έχει απασχολήσει επί μακρόν τους επιστήμονες. Προσπαθούν να διαπιστώσουν το πώς συνευρίσκονταν σεξουαλικά οι δεινόσαυροι και ειδικά εκείνοι που είχαν μεγάλο μέγεθος. Κατόπιν εξετάσεως των διαφόρων παραμέτρων (διαστάσεις, βάρος κ.λπ.), η κρατούσα άποψη έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μόνη ενδεδειγμένη και πιθανότατα κοινή στάση για όλα τα είδη δεινοσαύρων πρέπει να ήταν αυτή που προτιμούν σήμερα οι σκύλοι. Κάποιοι μελετητές ωστόσο διαφωνούν θεωρώντας ότι τα προϊστορικά ζώα απολάμβαναν τις «προσωπικές» στιγμές τους στο νερό. Οι θιασώτες αυτής της θεωρίας πιστεύουν ότι το βάρος των δεινοσαύρων δεν θα τους επέτρεπε να ισορροπήσουν και γι’ αυτό η σεξουαλική τους επαφή θα πρέπει να ήταν… υδάτινη.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 14 Νοεμβρίου 2013

HeliosPlus