Τηλεόραση και τιμωρία

Τουρκικά σίριαλ από το μεσημέρι ως το βράδυ, νέες λατινοαμερικανικές τηλενουβέλες και επαναλήψεις.

Τηλεόραση και τιμωρία | tovima.gr
Τουρκικά σίριαλ από το μεσημέρι ως το βράδυ, νέες λατινοαμερικανικές τηλενουβέλες και επαναλήψεις. Αυτό είναι το τηλεοπτικό σκηνικό του καλοκαιριού, με ορίζοντα φθινοπώρου μάλιστα, μια και τα νέα προγράμματα των καναλιών τα τελευταία χρόνια δεν ξεκινούν πριν από τα μέσα Νοεμβρίου. Η συνήθεια των επαναλήψεων, στην οποία έχουν φροντίσει να μας εκπαιδεύσουν τα κανάλια από τις χρυσές ακόμα εποχές της τηλεόρασης, χτυπά ξανά με ακόμη λιγότερη πρωτοτυπία από τις προηγούμενες σεζόν. Εξάλλου, ούτε νέες παραγωγές είδαμε εφέτος – πόσω μάλλον επιτυχημένες – ούτε τα κανάλια έχουν την οικονομική δυνατότητα να ενισχύσουν έστω το πρόγραμμα του prime time.
Δύο νέες τουρκικές σειρές θα κάνουν πρεμιέρα στο Mega στις αρχές Ιουλίου, ενώ ο Alpha ρίχνει στη μάχη της τηλεθέασης δύο «νέα» λατινοαμερικανικά σίριαλ τα οποία εντάσσει στο πρόγραμμά του, αφού τα τουρκικά που προέβαλλε στη διάρκεια της σεζόν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Ετσι, οι καινούργιες τηλενουβέλες, αν και υποτιτλισμένες πια, θυμίζουν από άποψη αισθητικής τα βραζιλιάνικα που έκαναν θραύση στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Η υποδοχή όμως του κοινού μάλλον χλιαρή αποδεικνύεται στην πρώτη απόπειρα του καναλιού, που φαίνεται να έχει και αξιώσεις τοποθετώντας τα σίριαλ πριν και μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Η χρυσή «βιβλιοθήκη» του Μεγάλου Καναλιού την οποία έχτισε προ κρίσης επενδύοντας στην ελληνική μυθοπλασία δείχνει μέχρι στιγμής να σώζει την παρτίδα στις περισσότερες ζώνες του προγράμματος. Το ίδιο καταφέρνουν και οι επαναλήψεις «κλασικών» σειρών του ΑΝΤ1, στις οποίες κάθε μεσημέρι σκοντάφτουν ακόμη και τα ζωντανά προγράμματα που παίζει την ίδια ώρα ο ανταγωνισμός. Γεγονός ενδεικτικό της ένδειας που έχει χτυπήσει τις ελληνικές παραγωγές, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός κοινού που ζητεί κάτι διαφορετικό από την τηλεόραση.
Την ίδια στιγμή, η «ευκαιρία» που προέκυψε για τα ιδιωτικά κανάλια από το – τρίμηνο – κενό που αφήνει πίσω της η δημόσια τηλεόραση μετά το αιφνίδιο λουκέτο φαίνεται πως θυσιάζεται στον βωμό της οικονομικής δυσπραγίας. Η στροφή προς ένα πρόγραμμα υψηλότερων ποιοτικών και αισθητικών προτύπων αναβάλλεται επ’ αόριστον και δίνει τη θέση της στις φτηνές παραγωγές και στις επαναλήψεις.
Ετσι ούτε καλά ξένα σίριαλ θα δούμε αυτό το καλοκαίρι, τα οποία άλλες χρονιές γέμιζαν επάξια το κενό του prime time, ούτε δυνατές ξένες ταινίες. Το μόνο «φρέσκο» που μένει να δει κάποιος θα είναι τουρκικά, βραζιλιάνικα και μεξικανικά σίριαλ. Οχι μόνο δηλαδή θα ξεχάσουμε και τα ελληνικά που ξέρουμε, αλλά θα υποστούμε και την τιμωρία των παρωχημένων στόρι και της ξεπερασμένης αισθητικής που τα χαρακτηρίζει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk