Διεκδικήστε βραβείο πρωτοτυπίας µε αυτό το ελαφρύ και νόστιµο πιάτο που θα κερδίσει τις εντυπώσεις µε τον πουρέ της σελινόριζας.{{{ moto }}}

Υλικά (για 2 άτοµα)

  • 2 φιλέτα παλαµίδας (περίπου 100 γρ. το καθένα)
  • 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι και πιπέρι
  • 700 γρ. σελινόριζα, καθαρισµένη και κοµµένη σε κοµµάτια
  • 2 κ.σ. µουστάρδα, µε σιναπόσπορους
  • 2 κ.γ. χυµό λεµονιού
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 100 γρ. σπανάκι, µόνο τα φύλλα

Εκτέλεση

Με ένα πινέλο λαδώνουµε τα φιλέτα της παλαµίδας και τα αλατοπιπερώνουµε. Στρώνουµε αλουµινόχαρτο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι-γκριλιέρα και τοποθετούµε επάνω τα φιλέτα.

Σε κατσαρόλα, σε µπόλικο αλατισµένο νερό, βυθίζουµε τη σελινόριζα και τη βράζουµε. Μόλις πάρει βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε την κατσαρόλα και αφήνουµε να µαγειρευτεί για 15 λεπτά, ώσπου να µαλακώσει. Ανάβουµε το µάτι για το τηγάνισµα σε µέτρια φωτιά. Σε µπολ ανακατεύουµε 1 κουταλιά µουστάρδα, τον χυµό λεµονιού, αλάτι και πιπέρι, τη ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Τηγανίζουµε τα φιλέτα της παλαµίδας 5 λεπτά από την κάθε πλευρά. Σουρώνουµε τη σελινόριζα και κρατάµε 1 κουταλιά της σούπας από το νερό µέσα στο οποίο έβρασε. Επαναφέρουµε τη σελινόριζα στην κατσαρόλα και την πολτοποιούµε. Προσθέτουµε το σπανάκι και σε χαµηλή φωτιά ανακατεύουµε απαλά, ώσπου να µαραθεί. Προσθέτουµε την υπόλοιπη µουστάρδα, το νερό που κρατήσαµε από το βράσιµο της σελινόριζας, αλατοπιπερώνουµε και ανακατεύουµε.

Σερβίρουµε τον πουρέ στα πιάτα, βάζουµε από πάνω τα φιλέτα της παλαµίδας και γαρνίρουµε προαιρετικά µε έξτρα µουστάρδα.

Ανά µερίδα: 236 θερµίδες, 25 γρ. πρωτεΐνη, 6 γρ. υδατάνθρακες, 13 γρ. λιπαρά, 9 γρ. φυτικές ίνες, 0,98 γρ. νάτριο.

Σχολιασµός διαιτολόγου

Η παραπάνω συνταγή ενδείκνυται για άτοµα που ακολουθούν µια διατροφή ελεύθερη γλουτένης. Αποτελεί µια ελαφριά και γευστική πρόταση, πλούσια σε πολυακόρεστα καλά λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Παράλληλα, η προσθήκη µυρωδικών και αρωµατικών δίνει τη δυνατότητα για µειωµένη προσθήκη αλατιού.

Tip

Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φιλέτο τόνου.