«Εσπασε το ρόδι» η Lamda με το IBC

Η τρόικα εκτιμούσε ότι το 2012 από τις αποκρατικοποιήσεις το Ελληνικό Δημόσιο θα είχε έσοδα περίπου 4 δισ. ευρώ. Είναι Οκτώβριος και έχουν εισπραχθεί μόλις 81 εκατ. ευρώ από την απόκτηση του IBC (του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης) για 90 χρόνια από τη Lamda Development.

Η τρόικα εκτιμούσε ότι το 2012 από τις αποκρατικοποιήσεις το Ελληνικό Δημόσιο θα είχε έσοδα περίπου 4 δισ. ευρώ. Είναι Οκτώβριος και έχουν εισπραχθεί μόλις 81 εκατ. ευρώ από την απόκτηση του IBC (του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης) για 90 χρόνια από τη Lamda Development.
Ακόμη όμως και σε αυτή τη μικρού μεγέθους προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας υπεβλήθη μία και μοναδική προσφορά από την εταιρεία του ομίλου Λάτση αφού οι άλλοι δύο υποψήφιοι περιορίστηκαν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος αναδεικνύοντας το δύσκολο του εγχειρήματος προσέλκυσης κεφαλαίων σε μια χώρα που φλερτάρει με τη χρεοκοπία.
Δεν ήταν τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου αντιμετωπίστηκε ως εξωγήινος από τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα (CNN, CNBC, France 24 κτλ.) τα οποία ήθελαν να μιλήσουν με τον άνθρωπο που «έσπασε το ρόδι» των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα.
Το πόσο δύσβατος είναι ο δρόμος των αποκρατικοποιήσεων, που δεν έχει να κάνει μόνο με την οικονομική θέση της Ελλάδας, απεδείχθη και από την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης επένδυσης στην Ελλάδα. Από την αποθέωση των ξένων δικτύων ο κ. Αθανασίου βρέθηκε να απολογείται στα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης για το ύψος του τιμήματος και να προσπαθεί με νούμερα να αποδείξει ότι οι αποτιμήσεις δεν είναι στατικές, υποστηρίζοντας ότι το τίμημα της Lamda ξεπερνούσε κατά πολύ το τίμημα που είχε θέσει ως αποδεκτό ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ.
Η Lamda Development έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχει περάσει στη δεύτερη διαγωνιστική φάση για την απόκτηση του 70% των μετοχών τής Ελληνικό ΑΕ μαζί με άλλους τρεις υποψηφίους (Elbit Cochin Island Ltd, London and Regional Properties, Qatari Diar Real Estate Investment Co) και στη δεύτερη φάση για την αξιοποίηση του ακινήτου Αφάντου Ρόδου, όπου θα κοντραριστεί με άλλους πέντε ενδιαφερομένους (Ατλάντικα Ελλάς, London and Regional Properties, Μinoan Group, NCH Capital και ΤΕ ΜΕΣ ΑΕ).
Η εταιρεία αναζητεί συνεργασίες για τα δύο αυτά projects εν όψει της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών αφού, όπως δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Αθανασίου, «έργα όπως αυτά της αξιοποίησης του Ελληνικού ακόμη και σε περιόδους οικονομικής ανάπυξης μπορεί να χρεοκοπήσουν εταιρείες».
Παράλληλα η διοίκηση της Lamda είναι πολύ κοντά στη σύναψη στρατηγικών συμφωνιών στον κλάδο των μαρινών και του τουρισμού. H εταιρεία επιμένει στον συγκεκριμένο κλάδο, παρά το γεγονός ότι η ανάληψη της διαχείρισης για 40 χρόνια της μαρίνας του Φλοίσβου από την εταιρεία δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα λόγω της κρίσης που έχει πλήξει και τις πληρότητες στις θέσεις των ελλιμενισμένων σκαφών.
Αντιθέτως, η διοίκηση βλέπει τα τρία εμπορικά κέντρα που διαχειρίζεται (Τhe Mall, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) να έχουν περιορισμένες απώλειες σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά και μετά τις εκλογές του Ιουνίου να ανεβάζουν και τα ποσοστά επισκεψιμότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η λειτουργική κερδοφορία της Lamda υπολείπεται μόλις 5% σε σχέση με τις επιδόσεις του 2008. Από την άλλη πλευρά, οι απομειώσεις του χαρτοφυλακίου ακινήτων της λόγω της πτώσης των τιμών έχουν αγγίξει τα 120 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία.
Το ύψος της αξίας των ακινήτων της ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ και ο δείκτης καθαρού δανεισμού (περίπου 400 εκατ. ευρώ) προς καθαρή αξία ενεργητικού διαμορφώνεται στο 50%. H εταιρεία έχει ίδιες μετοχές σε ποσοστό 10% του μετοχικού της χαρτοφυλακίου που ενδεχομένως να τις αξιοποιήσει σε περίπτωση σύναψης στρατηγικών συμμαχιών.

Επενδύσεις €20 εκατ.
Η χρηματοδότηση για την απόκτηση του IBC θα γίνει με ίδια κεφάλαια (50 εκατ. ευρώ) και με δανεισμό (31 εκατ. ευρώ). Στο IBC στεγάζεται το εμπορικό κέντρο Golden Hall το οποίο διαχειριζόταν η ίδια η Lamda, ενώ υπάρχουν άλλα 15.000 τετραγωνικά μέτρα ωφέλιμος χώρος.
Η συμβατική υποχρέωση της Lamda είναι να κατασκευάσει στον επιπλέον χώρο που απέκτησε στο IBC, μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων έκτασης 3.000 τ. μέτρων. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, πρόθεση της εταιρείας είναι να κατασκευάσει επίσης έναν ψυχαγωγικό χώρο για το παιδί και την οικογένεια μαζί με ήπιες εμπορικές χρήσεις, οι οποίες δεν θα ξεπεράσουν σε έκταση τα 1.500 τ. μέτρα. Η συνολική επένδυση θα φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk