Η ανησυχία

Σε δραματικούς τόνους περιγράφουν την κατάσταση στην Ελλάδα και τους κινδύνους από την επιδεινούμενη κοινωνική αναταραχή οι τελευταίες εκθέσεις των μεγάλων δυτικών πρεσβειών στην Αθήνα, προειδοποιώντας ότι πολύ σύντομα οι εξελίξεις μπορεί να βρεθούν εκτός ελέγχου, με άμεσο κίνδυνο να καταρρεύσει η έννομη τάξη προκαλώντας έτσι τις αντοχές του δημοκρατικού καθεστώτος.

Η ανησυχία | tovima.gr
Σε δραματικούς τόνους περιγράφουν την κατάσταση στην Ελλάδα και τους κινδύνους από την επιδεινούμενη κοινωνική αναταραχή οι τελευταίες εκθέσεις των μεγάλων δυτικών πρεσβειών στην Αθήνα, προειδοποιώντας ότι πολύ σύντομα οι εξελίξεις μπορεί να βρεθούν εκτός ελέγχου, με άμεσο κίνδυνο να καταρρεύσει η έννομη τάξη προκαλώντας έτσι τις αντοχές του δημοκρατικού καθεστώτος. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις ενέργειες της Χρυσής Αυγής αλλά και στις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών, οι οποίες επωφελούνται από την εύλογη οργή της κοινωνίας λόγω της συνεχώς κλιμακούμενης πολιτικής της σκληρής λιτότητας. Στις διαπιστώσεις αυτές έρχεται να προστεθεί και το ενδεχόμενο νέας έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της ισραηλινοκυπριακής συνεκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων και των έντονων αντιδράσεων της Αγκυρας, σε μια στιγμή που πυκνώνουν και πάλι τα σύννεφα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, λόγω της κρίσης στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Και όλα αυτά προτού ακόμη γίνει πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα η εισβολή στο Πεντάγωνο.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις αυτές, η Ελλάδα κινδυνεύει να ενταχθεί σύντομα στη γενικότερη ζώνη αστάθειας της περιοχής μας, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, όταν η χώρα μας αποτελούσε μια νησίδα ασφαλείας και σταθερότητας σε ένα ιδιαίτερα ασταθές και ευμετάβλητο περιβάλλον. Ως βραδυφλεγής βόμβα, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί και να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, θεωρούνται το μεταναστευτικό και ιδιαίτερα οι κλιμακούμενες επιθέσεις της Χρυσής Αυγής εναντίον των Πακιστανών και γενικότερα των μουσουλμάνων. Ορισμένες εκτιμήσεις δεν αποκλείουν μάλιστα η αντιπαράθεση αυτή να λάβει ένοπλη μορφή με ενδεχόμενη εμπλοκή στοιχείων της διεθνούς τρομοκρατίας ως αιματηρή απάντηση στις φασιστικές ακροδεξιές προκλήσεις. Αν συμβεί όμως αυτόν τότε η Ελλάδα θα έχει γίνει στόχος της διεθνούς τρομοκρατίας χωρίς να έχει τα μέσα να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, αν μάλιστα στο μεταξύ έχει καταρρεύσει η έννομη τάξη. Για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι θα πρέπει πάση θυσία να στηριχθεί η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, η οποία μάλιστα εμφανίζεται από ορισμένους ξένους διπλωμάτες ως η «τελευταία ευκαιρία».
Με τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να ερμηνευθεί και η αιφνίδια άφιξη στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη της Ανγκελα Μέρκελ. Φανερό είναι ότι με την επίσκεψη αυτή η γερμανίδα καγκελάριος επιθυμεί να δείξει ότι στις εξαιρετικά δύσκολες αυτές στιγμές στηρίζει τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς μάλιστα αυτός ακολουθεί τώρα με συνέπεια μια εντελώς αντίθετη πολιτική από αυτή που ακολουθούσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκαλώντας τότε την οργή του Βερολίνου. Και εδώ είναι που μπορεί κάποιος να διερωτηθεί αν θα είχαμε φτάσει εδώ που φθάσαμε αν ο κ. Σαμαράς υποστήριζε από την αρχή αυτά που υποστηρίζει σήμερα. Θεωρητικό βέβαια το ερώτημα, καθώς τώρα προέχει να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει και, όπως δείχνουν τα πράγματα, μόνο με μια πολιτική λύση θα μπορέσει να συμβεί αυτό. Ισως μάλιστα αυτό θα πρέπει να είναι και το κύριο περιεχόμενο των συνομιλιών Σαμαρά – Μέρκελ, καθώς άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις και αδιέξοδες τεχνοκρατικές συζητήσεις δεν υπάρχουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk