«Εμφύλιος» στην Iberia ενόψει απολύσεων

Μετά την Air France- KLM και τη Lufthansa, ο όμιλος International Airlines Group (IAG) ο οποίος συστεγάζει τη βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways και την ισπανική Iberia, προανήγγειλε την εφαρμογή πλάνου αναδιάρθρωσης που αφορά τον ισπανικό αερομεταφορέα

Μετά την Air France- KLM και τη Lufthansa, ο όμιλος International Airlines Group (IAG) ο οποίος συστεγάζει τη βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways και την ισπανική Iberia, προανήγγειλε την εφαρμογή πλάνου αναδιάρθρωσης που αφορά τον ισπανικό αερομεταφορέα.

Οι «χαμηλές πτήσεις» της εταιρείας λόγω του ανταγωνισμού από τις χαμηλού κόστους εταιρείες και την ύφεση στην ευρωζώνη που περιορίζει τις αερομεταφορές οδηγεί τη διοίκηση σε επί τα χείρω αναθεώρηση των ετήσιων οικονομικών προβλέψεων. Ο ισπανικός αερομεταφορέας κατέγραψε ζημιές 263 εκ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ετσι το σχέδιο που αναμένεται να διευκρινιστεί και να παρουσιαστεί στους εργαζόμενους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα περιλαμβάνει περικοπές διοπικητικών θέσεων αλλά και περικοπές στο προσωπικό αέρος.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ομίλου IAG, Γουΐλι Γουόλς, «η απώλεια θέσεων εργασίας είναι αναπόφευκτη».

Ο εκπρόσωπος του ομίλου αποκάλυψε μάλιστα ότι έχει συστηθεί μια ομάδα η οποία μελετά τις συνέπειες που θα έχει για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες της εταιρίας μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ισπανίας από τη ζώνη του ευρώ. «Τα προβλήματα της Iberia είναι βαθιά και η οικονομική κατάσταση ενισχύει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές» δήλωσε ο Γουόλς στους δημοσιογράφους.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα επιδεινώσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους εργαζόμενους και τη διοίκησης του ομίλου τους τελευταίους μήνες. Η διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές ξέσπασε στις αρχές του έτους όταν οι πιλότοι της Iberia προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τη δημιουργία μιας χαμηλού κόστους εταιρίας, της Iberia Express, και την εξίσωση της μισθολογικής κλίμακας όλων των πιλότων ασχέτως εργασιακών συνθηκών στα δύο κομμάτια της εταιρίας. Με επιστολή του στην εφημερίδα El Pais ο εκπρόσωπος του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων, Λουίς Ντίαθ, κατηγόρησε τους υπεύθυνους του ομίλου για προσπάθεια διάλυσης της εταιρίας «στο βωμό του προσωπικού κέρδους» ενώ ανέφερε ότι μετά τη συγχώνευση με τη British Airways έχει συρρικνωθεί η δραστηριότητα της εταιρίας.
Η εταιρία από την πλευρά της σε επίσημη ανακοίνωση της χαρακτήρισε «άδικες και αδικαιολόγητες» τις κατηγορίες των εργαζομένων. Ανέφερε όμως ότι, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών, «επιβάλλεται να επανεξετασθεί το μέγεθος και ο τρόπος λειτουργίας της εταιρίας» προετοιμάζοντας επί της ουσίας το έδαφος για την υλοποίηση των περικοπών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk