Δυο υποθέσεις που μαρτυρούν την ολιγωρία, αν όχι και την καθετοποιημένη διαφθορά στο Δημόσιο, και δη τις Εφορίες, έχει από τις αρχές Αυγούστου στα χέρια του ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος.
Οι υποθέσεις αφορούν φορολογικές εκκρεμότητες εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν αραχνιάσει στα συρτάρια των αρμοδίων ΔΟΥ, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται δραματικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φθάνει στο σημείο να προτείνει τιμωρίες – εξπρές για τους επίορκους του Δημοσίου.
Τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» «καίνε» στην ουσία τη ΔΟΥ Αιγάλεω καθώς και την Ε΄ ΔΟΥ Πειραιά, σε δυο παρόμοιες υποθέσεις, τις οποίες ο Οικονομικός Εισαγγελέας αποφάσισε να προωθήσει στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών – Αθηνών και Πειραιώς – προκειμένου να διερευνηθούν πιθανά αδικήματα από τους αρμόδιους υπαλλήλους και προϊσταμένους των ΔΟΥ, αλλά και στην Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, για την αναζήτηση τυχόν υπηρεσιακών – πειθαρχικών ευθυνών.
Η πρώτη αφορά υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, για την οποία ευαισθητοποιήθηκε προσφάτως η ΔΟΥ Αιγάλεω και ενώ έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των επτά ετών. Η αίτηση ποινικής δίωξης του οφειλέτη κατατέθηκε από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, για οφειλή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, τη στιγμή που ο οφειλέτης έχει στην πλάτη του ακόμη μεγαλύτερο χρέος, της τάξης των 8,1 εκατ. ευρώ.
«Οι σχετικές οφειλές (σσ: για το 1,8 εκ. ευρώ)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του Οικονομικού Εισαγγελέα, «χρονολογούνται από το 2005, μέγα δε μέρος τους – άνω του 1,5 εκ. ευρώ – κατέστη ληξιπρόθεσμο ήδη από το 2005. Η υποβολή της αίτησης ποινικής δίωξης έλαβε χώρα με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ήτοι μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος πέραν της 7ετίας».
Παράλληλα, τα πεπραγμένα της Ε΄ ΔΟΥ Πειραιά αναμένεται να διερευνήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, στο πλαίσιο μίας ανάλογης υπόθεσης για οφειλή συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ (ο ίδιος οφειλέτης έχει και παλαιότερη εκκρεμότητα 750.000 ευρώ).
Ο Οικονομικός Εισαγγελέας επισημαίνει ότι οι οφειλές χρονολογούνται από το 2007, ενώ μεγάλο τμήμα τους – άνω των 3 εκατ. ευρώ – έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο από το 2008. Η δε σύνταξη και υποβολή της αίτησης ποινικής δίωξης «έγινε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση», και αφού έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 4 ετών.