ΔΟΥ Αιγάλεω: επτά χρόνια …φαγούρα για έρευνα

Δυο υποθέσεις που μαρτυρούν την ολιγωρία, αν όχι και την καθετοποιημένη διαφθορά στο Δημόσιο, και δη τις Εφορίες, έχει από τις αρχές Αυγούστου στα χέρια του ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος.

Δυο υποθέσεις που μαρτυρούν την ολιγωρία, αν όχι και την καθετοποιημένη διαφθορά στο Δημόσιο, και δη τις Εφορίες, έχει από τις αρχές Αυγούστου στα χέρια του ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος.

Οι υποθέσεις αφορούν φορολογικές εκκρεμότητες εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν αραχνιάσει στα συρτάρια των αρμοδίων ΔΟΥ, την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα μειώνονται δραματικά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φθάνει στο σημείο να προτείνει τιμωρίες – εξπρές για τους επίορκους του Δημοσίου.

Τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» «καίνε» στην ουσία τη ΔΟΥ Αιγάλεω καθώς και την Ε΄ ΔΟΥ Πειραιά, σε δυο παρόμοιες υποθέσεις, τις οποίες ο Οικονομικός Εισαγγελέας αποφάσισε να προωθήσει στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών – Αθηνών και Πειραιώς – προκειμένου να διερευνηθούν πιθανά αδικήματα από τους αρμόδιους υπαλλήλους και προϊσταμένους των ΔΟΥ, αλλά και στην Οικονομική Επιθεώρηση Αθηνών, για την αναζήτηση τυχόν υπηρεσιακών – πειθαρχικών ευθυνών.

Η πρώτη αφορά υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ, για την οποία ευαισθητοποιήθηκε προσφάτως η ΔΟΥ Αιγάλεω και ενώ έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των επτά ετών. Η αίτηση ποινικής δίωξης του οφειλέτη κατατέθηκε από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, για οφειλή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, τη στιγμή που ο οφειλέτης έχει στην πλάτη του ακόμη μεγαλύτερο χρέος, της τάξης των 8,1 εκατ. ευρώ.

«Οι σχετικές οφειλές (σσ: για το 1,8 εκ. ευρώ)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο του Οικονομικού Εισαγγελέα, «χρονολογούνται από το 2005, μέγα δε μέρος τους – άνω του 1,5 εκ. ευρώ – κατέστη ληξιπρόθεσμο ήδη από το 2005. Η υποβολή της αίτησης ποινικής δίωξης έλαβε χώρα με αδικαιολόγητη καθυστέρηση, ήτοι μετά την παρέλευση χρονικού διαστήματος πέραν της 7ετίας».
Παράλληλα, τα πεπραγμένα της Ε΄ ΔΟΥ Πειραιά αναμένεται να διερευνήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, στο πλαίσιο μίας ανάλογης υπόθεσης για οφειλή συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ (ο ίδιος οφειλέτης έχει και παλαιότερη εκκρεμότητα 750.000 ευρώ).
Ο Οικονομικός Εισαγγελέας επισημαίνει ότι οι οφειλές χρονολογούνται από το 2007, ενώ μεγάλο τμήμα τους – άνω των 3 εκατ. ευρώ – έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο από το 2008. Η δε σύνταξη και υποβολή της αίτησης ποινικής δίωξης «έγινε με αδικαιολόγητη καθυστέρηση», και αφού έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 4 ετών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk