Παιχνίδια στην πολυκατοικία

Να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας της ΝΔ περίπου 12 χρόνια πίσω θέλει ο κ. Αντ. Σαμαράς προσπαθώντας να κερδίσει το στοίχημα της επανένωσης της παράταξης. Ηταν στις εκλογές του 2000, όταν ο κ. Κ. Καραμανλής (που παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις) έδινε τη μάχη απέναντι στον κ. Κ. Σημίτη, εξασφαλίζοντας τη στήριξη τότε και του κ. Σαμαρά και του κ. Στ. Μάνου.

Να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας της ΝΔ περίπου 12 χρόνια πίσω θέλει ο κ. Αντ. Σαμαράς προσπαθώντας να κερδίσει το στοίχημα της επανένωσης της παράταξης. Ηταν στις εκλογές του 2000, όταν ο κ. Κ. Καραμανλής (που παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις) έδινε τη μάχη απέναντι στον κ. Κ. Σημίτη, εξασφαλίζοντας τη στήριξη τότε και του κ. Σαμαρά και του κ. Στ. Μάνου. Το 2000 η Πολιτική Ανοιξη υπό τον κ. Σαμαρά δεν κατεβαίνει στις εκλογές και στηρίζει τη ΝΔ, όπως έπραξαν και οι Φιλελεύθεροι, τότε, του κ. Μάνου που συνεργάζεται με τη ΝΔ και εκλέγεται βουλευτής Α’ Αθηνών. Ουσιαστικά επιδιώκει μια παραλλαγή του 2000 και επιθυμεί να ενώσει δυνάμεις και να υπάρξει συμπόρευση και… επιστροφή κεντροδεξιών προσώπων, όπως η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και στελέχη του κόμματός της Δημοκρατική Συμμαχία, φιλελεύθερων δυνάμεων, όπως ο κ. Στ. Μάνος και στελέχη της Δράσης, και καθαρόαιμων δεξιών, όπως ο κ. Γ. Καρατζαφέρης και στελέχη του ΛΑΟΣ.

Από το προσκλητήριο του κ. Σαμαρά δεν μένουν εκτός και βουλευτές και στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και όχι τόσο ο πρόεδρός τους, ο κ. Π. Καμμένος που αποτελεί «κόκκινο πανί», αφού χαρακτηρίζει «δωσίλογο» τον πρόεδρο της ΝΔ.

Στη σκιά της υποεκτίμησης από την ηγετική ομάδα της ΝΔ της δυναμικής πολλών παραγόντων, όπως οι ενδείξεις για την επιρροή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και οι διαρροές προς ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο διεργασίες και κινήσεις στη λογική της επανένωσης της παράταξης.
Ακόμη και στο τηλεφώνημα που έκανε ύστερα από 20 χρόνια ο κ. Σαμαράς στον επίτιμο πρόεδρο κ. Κ. Μητσοτάκη να τον συλλυπηθεί για την απώλεια της συζύγου του, Μαρίκας Μητσοτάκη, δόθηκε πολιτική σημασία.
Με την προσπάθεια του κ. Σαμαρά δεν συμφωνούν ορισμένοι στο εσωτερικό της ΝΔ που θεωρούν ότι γίνεται με λάθος τρόπο και δεν πρέπει να υπάρξει άνοιγμα σε φιλελεύθερες δυνάμεις, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος έχει συμμάχους του πολλά στελέχη, όπως οι αντιπρόεδροι κκ. Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας και βουλευτές, όπως οι κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Μ. Βαρβιτσιώτης, Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Ι. Παπαθανασίου, ο ευρωβουλευτής κ. Γ. Κουμουτσάκος και άλλα στελέχη, όπως ο κ. Ευ. Αντώναρος.
Από την άλλη πλευρά, μερικοί βουλευτές – παρασκηνιακά μέχρι στιγμής, αφού διστάζουν να τοποθετηθούν δημόσια – αμφισβητούν την ικανότητα του κ. Σαμαρά να ενώσει την παράταξη και να οδηγήσει τη ΝΔ σε εκλογική νίκη. «Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης, θέλοντας να σταματήσει τη συζήτηση.
Ενα βήμα πριν από ραγδαίες εξελίξεις στο επίπεδο των διεργασιών για την επανένωση της «πολυκατοικίας» βρισκόμαστε, σύμφωνα με πληροφορίες, και όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις. Ουσιαστικά άλλες θα είναι οι αποφάσεις της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Μάνου, αλλά και του κ. Καρατζαφέρη, αν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση και υπάρξει χρόνος για ζυμώσεις και διεργασίες και άλλες αν η χώρα οδηγηθεί σε έναν μήνα σε εκλογές.
Μέχρι στιγμής τηρείται σιγή ιχθύος, αλλά έχουν αναλάβει ρόλο πρόσωπα-«κλειδιά» και της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά, ενώ το τελικό πρόσταγμα το έχει ο ίδιος και θα κάνει την τελική κίνηση.
Αλλοι όμως υποστηρίζουν ότι καλύτερα θα ήταν να γίνει η ένωση και η συνεργασία μετά τις εκλογές σε άλλη βάση, και αφού τα κόμματα, ΛΑΟΣ και πιθανά ΔΗΣΥ και Δράση (αν συνεργαστούν προεκλογικά) κερδίσουν το εισιτήριο για τη Βουλή, ενώ έμπειρα στελέχη της Κεντροδεξιάς, όπως ο κ. Ανδρ. Ανδριανόπουλος, κάνουν λόγο για επανασυγκόλληση του κεντροδεξιού χώρου, με την αποχώρηση των σημερινών ηγεσιών και την προβολή μιας καινούργιας προσωπικότητας.
Μεγαλύτερη αισιοδοξία υπάρχει στη Συγγρού για τον κ. Καρατζαφέρη, παρά το γεγονός ότι είναι απρόβλεπτος και έγιναν ατυχέστατοι χειρισμοί στο παρελθόν που τον πλήγωσαν. Επενδύουν όμως στην παραταξιακή του συνείδηση και κυρίως στη βαθιά πεποίθησή του ότι δεν πρέπει να αυξήσει την επιρροή της η Αριστερά και τον θεωρούν ότι είναι από τα πρόσωπα που μπορεί να την πολεμήσει στα ΜΜΕ.
Ο ίδιος δεν αποκλείει τίποτε, παρά την πικρία του και την πρώτη αρνητική αντίδρασή του, ενώ και από τη Συγγρού κρίνεται αναγκαία η επιστροφή του στο κόμμα, του οποίου επί μακρόν υπήρξε πρωτοκλασάτο στέλεχος.
Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται εντός των επομένων ωρών να γίνει και τηλεφώνημα από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά για να υπάρξει μια κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, όπου θα συνομιλήσουν με «ανοιχτά χαρτιά» και θα δώσουν τα χέρια.
«Κλειδί» για το εγχείρημα του κ. Σαμαρά αποτελεί η στάση της κυρίας Μπακογιάννη, καθώς, αν επιστρέψει δύο χρόνια μετά τη διαγραφή της στη ΝΔ, αλλάζουν και οι όροι του παιχνιδιού. Ο κ. Σαμαράς, αν και σημειώνει ότι η παράταξη δεν θα ενωθεί με φέουδα και δεν θα υπάρξει ομοσπονδία από φέουδα, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι επιστροφή της κυρίας Μπακογιάννη σημαίνει αυτόματα και μια διακριτή τάση στο κόμμα. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας επιστρέφει σήμερα Κυριακή από την Κρήτη, όπου βρέθηκε για την κηδεία της μητέρας της, και όλα θα κριθούν τις επόμενες ημέρες.
Το ερώτημα είναι: με τη ΝΔ ή με τη Δράση; Η ίδια λόγω του οικογενειακού πένθους παραμένει σιωπηλή και δεν συνομίλησε πολιτικά τις τελευταίες ημέρες, αν και θεωρείται πολύ πιθανό να συζήτησε για την πορεία της με τον πατέρα της, τον κ. Μητσοτάκη.
Ωστόσο ο κ. Μάνος, που μιλάει ελεύθερα, επιμένει ότι η συνεργασία τους προχωρεί και μάλιστα προσδιόρισε ότι θα υπάρξει ένας ευρύτερος κεντρώος χώρος μαζί με την Κεντροαριστερά και θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθούν οι συνεργασίες και με άλλα πρόσωπα, ακόμη και προερχόμενα από το ΠαΣοΚ.
Ο κ. Μάνος εκτιμά ότι δεν θα είναι απλή συνεργασία, αλλά θα πρόκειται για ένα νέο «διευρυμένο κόμμα, με νέο καταστατικό και νέα μέλη», το οποίο «θα αλλάξει το σκηνικό». Μάλιστα πρόσωπα που γνωρίζουν τι κυοφορείται στο παρασκήνιο, λένε ότι ενδεχομένως να ορισθεί τρίτο πρόσωπο στην ηγεσία.
Από τη Δημοκρατική Συμμαχία αναφέρουν ότι αν δεν «δουν κάτι συγκεκριμένο και μεταρρυθμιστικό» δεν μπορούν να τοποθετηθούν επί της πρότασης της ΝΔ και επισημαίνουν ότι το προσκλητήριο του κ. Σαμαρά πρέπει να λάβει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προτάσεις.

Σταυροδρόμι
Κάλπες και «ευρωπαϊκό μέτωπο»

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ευρύτερη παράταξη, ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό μέτωπο. Ο ίδιος δεν επιθυμεί εκλογές και επιμένει ότι πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες για να σχηματισθεί κυβέρνηση (ο ίδιος πρότεινε ακόμη και τη δημιουργία κυβέρνησης μειοψηφίας της Αριστεράς, με τη ΝΔ εκτός, η οποία θα τη στηρίξει με ψήφο ανοχής, με μόνο όρο την παραμονή στο ευρώ).
Ο κ. Σαμαράς θέλει να ανοίξει μια μεγάλη ομπρέλα που να χωράει πολίτες, ψηφοφόρους και στελέχη, ανεξαρτήτως προηγούμενης πολιτικής τοποθέτησης, που επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ. Και αυτό διότι, με τη λογική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί ουσιαστικά τη χώρα εκτός ευρώ, το δίλημμα για τον κ. Σαμαρά είναι καθαρό από εδώ και στο εξής: «Στην Ευρώπη ή όχι».
Ο κ. Σαμαράς στην πορεία, πιθανότατα προς τις νέες εκλογές, έχει αναγορεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ βασικό ιδεολογικό του αντίπαλο και θέλει να πέσουν οι διαχωριστικές γραμμές για να εξυπηρετηθεί ο στόχος της διεύρυνσης. Παρά τα λάθη του παρελθόντος, θεωρεί ότι, αν και διάφορα κέντρα εξουσίας δεν τον εμπιστεύονται, αυτός αποτελεί αυτή τη στιγμή τον βασικό ρυθμιστικό παράγοντα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα