Τα δύο πρόσωπα του Λάκη Λαζόπουλου

EΥΦΥΗΣ

«Εσύ θα ξεχωρίσεις» του είπε η Τζένη Καρέζη όταν τον είδε να παίζει στη Λάρισα στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ηταν ένας άγνωστος ηθοποιός. Λίγα χρόνια αργότερα όλοι μιλούσαν για τον «βλάχο». Μια μοντιλιανική μορφή με προφορά Κώστα Χατζηχρήστου. Ο Λάκης είναι χαρισματικός, έξυπνος και οξυδερκής. Γεννημένος σαν σήμερα πριν από 56 χρόνια στη Λάρισα, σπούδασε στη Νομική Κομοτηνής, αλλά επέλεξε το θέατρο.

Εκανε μεγάλες επιτυχίες, ανανέωσε την επιθεώρηση και άλλαξε την τηλεόραση με τους «10 Μικρούς Μήτσους», οι οποίοι ξεκίνησαν το 1991 στο Mega. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη τον έλεγε «φιδάκι» επειδή την είχε αποκαλέσει δημοσίως «εθνική αποκοιμήστρια». Εγιναν φίλοι. «Εγώ τα φιδάκια τα χαϊδεύω» είχε πει η Αλίκη. Ο Λάκης δημιούργησε τον πρώτο γκέι τηλεοπτικό χαρακτήρα που ήταν «κανονικός» (γιος της χήρας Μήτση), καταστρέφοντας το στερεότυπο της ελληνικής κοινωνίας για τους γκέι που είχε παραμείνει αναλλοίωτο από την εποχή του Τάκη Μηλιάδη. Στο σπίτι του στο Κολωνάκι το κρεβάτι κάλυπτε ολόκληρο το υπνοδωμάτιο. Πάνω σε αυτό το κρεβάτι «συνέλαβε» πολλές ιδέες για τους Μήτσους και αμέσως τις κατέγραφε σε ένα τετράδιο.

Διαθέτει ανεπτυγμένη κοινωνική και πολιτική συνείδηση. Τη δεκαετία του ’90 απέσπασε χορηγίες από πλούσιους και έδωσε συντάξεις σε ηλικιωμένους ηθοποιούς. Παράλληλα, δημιούργησε νέους ηθοποιούς από το μηδέν, όπως τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη και τη Ματθίλδη Μαγγίρα. Ο Λάκης δεν είναι ένα βαμπίρ του καλλιτεχνικού χώρου. Στις σχέσεις του με τα νέα παιδιά ήταν πάντοτε παράδειγμα ήθους και προσφοράς. Πίσω από τον κωμικό υπάρχει ένας άνθρωπος που όταν ήταν έφηβος αποφάσισε να ζήσει πολλές ζωές μέσα σε μία. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει πάθος με την ταχύτητα και συχνά οδηγεί σαν τρελός.

Πίσω από τη δημόσια εικόνα του υπάρχει βαθιά μοναχικότητα, αίσθηση ματαιότητας και άλυτα αινίγματα. Οταν έγινε 50, πέρασε «ξυστά» από την κατάθλιψη. Οι φίλοι του βεβαιώνουν ότι σήμερα, προχωρώντας προς τα 60, γνωρίζει ότι για να μη γίνει μια γραφική «δόξα τού χθες» πρέπει να τολμήσει υπερβάσεις που ως τώρα απέφυγε, συνηθισμένος στο χρήμα και στην εύκολη δόξα.

ΥΠΟΚΡΙΤΗΣ

«Κάτι έχω να σας πω (δις). Της Ελλάδας το παιχνίδι ήταν πάντα το κρυφτό…». Στίχοι του Λάκη, μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Το τραγουδούσε στο Θέατρο Βέμπο το 1991 χορεύοντας και κοιτάζοντας λοξά την πλατεία με το γνωστό υπομειδίαμα σε μια καλή παράσταση που δεν πήγε καλά. Ο Λάκης μάς αρέσει γιατί γνωρίζει ενστικτωδώς «της Ελλάδας το παιχνίδι». Ως γνήσιος Ελληνας παίζει ασταμάτητα το ίδιο ακριβώς παιχνίδι με τον εαυτό του.

Εκτός από πολλές ζωές μέσα σε μία, ο Λάκης κρύβει πολλούς εαυτούς πίσω από τον «βασικό». Ο κωμικός που σατιρίζει την εξουσία είναι στενός φίλος με τους εκπροσώπους της. Υπήρξε φίλος της Δήμητρας Λιάνη την εποχή της παντοδυναμίας της. Παρέμεινε συνομιλητής πολλών υπουργών του ΠαΣοΚ. Η παρέα των πλουσίων ήταν ένας πειρασμός στον οποίο δεν αντιστάθηκε. Οι άσπονδοι φίλοι του λένε ότι δεν έπαιξε σχεδόν ποτέ δίπλα σε γνωστούς ηθοποιούς επειδή δεν ήθελε να μοιράζεται το χειροκρότημα. Οτι δεν είναι «καλός ηθοποιός». Οτι παίζει καλά μόνον όταν παίζει τους εαυτούς του. Γι’ αυτό δεν έγινε δάσκαλος του θεάτρου.

Η σχέση του με το χρήμα είναι σχέση εξάρτησης. Ασφαλώς το κερδίζει με τη δουλειά του. Βαθιά μέσα του γνωρίζει ότι οι «Μήτσοι» είναι το έργο που τον απογείωσε και ταυτόχρονα τον καθήλωσε. Εγκλωβίστηκε στην επιτυχία τους με αποτέλεσμα η καλλιτεχνική του εξέλιξη να σταματήσει στο 1995. Συχνά μελαγχολεί κοιτάζοντας τα «τηλεοπτικά τείχη» που έχτισε γύρω από τον εαυτό του. Είναι αναγκασμένος να κοιτάζει την κάμερα με κυνισμό και να υποκρίνεται τον «αγανακτισμένο» την ίδια ώρα που το μυαλό του απασχολούν τα ποσοστά θεαματικότητας.

Αν ζούσε η Αλίκη, ίσως του επέστρεφε τη φιλοφρόνηση λέγοντας ότι άφησε τον εαυτό του να μετατραπεί σε «εθνικό αποκοιμιστή». Αρχίζει να μοιάζει με τους παλιούς ηθοποιούς της επιθεώρησης που παίζουν επί δεκαετίες τον ίδιο ρόλο. Πλέον έχει λίγες πιθανότητες να πετύχει την ανατροπή και να γίνει Γούντι Αλεν, όπως κάποτε ήθελε. Ωστόσο, δεν τέλειωσαν όλα. Δεν ξέρουμε αν θα γίνει ένας καλλιτέχνης που στα 75 του, όπως ο Αλεν, θα παρουσιάζει ένα νέο έργο τον χρόνο. Αξίζει, όμως, να προσπαθήσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
BHMAgazino
Σίβυλλα
Helios Kiosk