Η Ελλάδα µπορεί να ελπίζει

Eίναι δυνατόν να διεκδικεί ηθική και πολιτική νοµιµοποίηση µια «γερµανική Ευρώπη» στην οποία ένας στους πέντε Ελληνες και ένας στους τέσσερις Ισπανούς βρίσκονται χωρίς δουλειά και χωρίς καµία ελπίδα να αποκτήσουν στο ορατό µέλλον; Μπορούν οι πολιτικές ηγεσίες των περισσοτέρων κρατών της ευρωζώνης να διεκδικούν τη λαϊκή υποστήριξη την ώρα που δεν κάνουν απολύτως τίποτε για να προβάλουν τη θεσµική ισότητα των χωρών τους µε τη Γερµανία και δεν έχουν την παραµικρή φιλοδοξία να απαιτήσουν ισότιµη επιρροή στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Μπορεί η Γερµανία, η οποία απαιτεί την κατάργηση των νόµων της οικονοµίας και επιβάλλει τη συνέχιση της δρακόντειας απαγόρευσης εκτύπωσης χρήµατος, να εξακολουθεί να αντιµετωπίζεται από την υπόλοιπη Ευρώπη µε φόβο, συστολή και αισθήµατα κατωτερότητας; Το Βερολίνο είναι «εταίρος» ή δυνάστης; Γιατί δεν αποχωρούν οι Γερµανοί από την ευρωζώνη αν επιµένουν να περιφρουρήσουν τις ψυχολογικές «ιδιαιτερότητές» τους εξαιτίας των οποίων η Ευρώπη καταστράφηκε δύο φορές µέσα σε 100 χρόνια;

Η «γερµανική λογική» εντοπίζει το πρόβληµα της Ευρώπης στην αδυναµία των καλοµαθηµένων εταίρων να δεχτούν τη λιτότητα και να υποστηρίξουν διαρθρωτικές αλλαγές. Οσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο είναι είτε ψεύτες, είτε ανόητοι, είτε και τα δύο ταυτόχρονα. Το πρόβληµα δεν είναι η λιτότητα όταν συνδυάζεται µε επενδύσεις. Το πρόβληµα δεν είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο εξορθολογισµός του κράτους όταν υποστηρίζεται από ένα ανθεκτικό τραπεζικό σύστηµα που διατηρεί τη δυνατότητα να τροφοδοτεί την οικονοµική δραστηριότητα. Το πρόβληµα δεν είναι η διακρατική συνεργασία για την αντιµετώπιση τοπικών κρίσεων (όπως γίνεται µε την τρόικα στην Ελλάδα) όταν επικρατεί σεβασµός στα δηµοκρατικά δικαιώµατα και στην εθνική αξιοπρέπεια ενός λαού µε Ιστορία, όπως είναι ο ελληνικός, ο πορτογαλικός, ο ιρλανδικός και σύντοµα ο ιταλικός και ο γαλλικός.

Το πρόβληµα είναι η λιτότητα που συνδυάζεται µε επενδυτική ασφυξία για να διαµορφωθεί ένας εκρηκτικός συνδυασµός που οδηγεί σε περισσότερη ανεργία, µεγαλύτερη εξαθλίωση και ισχυρότερη Ακροδεξιά. Το πρόβληµα είναι ότι η ΕΚΤ δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να διατηρεί «στον αναπνευστήρα» ένα ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστηµα που έχει υποστεί πρωτοφανείς και εκτεταµένες βλάβες, γιατί κανείς δεν γνωρίζει ποιες από τις 500 µεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης διαθέτουν επενδύσεις σε κρατικά και ιδιωτικά δάνεια άλλων τραπεζών ή χωρών και πόσες. Το πρόβληµα είναι ότι οι τράπεζες είναι εικονικά ανοιχτές, αλλά πρακτικά ανενεργές σε µια ευρωζώνη η οποία µε έκπληξη διαπιστώνει ότι οι δηµοκρατικές λειτουργίες περιστέλλονται και η αλληλεγγύη εξανεµίζεται µέσα σε πολύωρα συµβούλια των Βρυξελλών οι αποφάσεις των οποίων επιβάλλονται από το Βερολίνο.

Τι παραπάνω διαθέτει το ευρώ από το γεν, το δολάριο και τη στερλίνα έτσι ώστε να εξαιρείται η ευρωζώνη από την πρακτική της κοπής χρήµατος που ακολουθεί ο υπόλοιπος κόσµος; Γιατί όλα αυτά δεν έχουν το θάρρος να τα διατυπώσουν ο Αντώνης Σαµαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος; Πώς είναι δυνατόν να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών χωρίς µια σειρά από αρχές που η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει και ένα σύνολο από στόχους που η Ελλάδα θα διεκδικήσει µέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια; Το γεγονός ότι οι πολιτικοί «του συστήµατος» έφτασαν στο σηµείο να µην µπορούν να διασώσουν ούτε τον εαυτό τους είναι µια πολύ σοβαρή εξέλιξη, δείχνει ωστόσο τον δρόµο για το µέλλον. ∆είχνει ότι πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες νέοι άνθρωποι που δεν ανήκουν στη γενιά των µικροπολιτικών σχεδιασµών, δεν φέρουν βάρη και εξαρτήσεις από το παρελθόν και δεν έχουν πληγεί από την οίηση, τον κυνισµό και την αλαζονεία της εξουσίας. Οι καιροί απαιτούν µια νέα γενιά Ελλήνων οι οποίοι δεν αισθάνονται αποσυνάγωγοι και «φιλοξενούµενοι» στην Ευρώπη, αλλά απέκτησαν τη µόρφωση, την κουλτούρα και την αυτοπεποίθηση ευρωπαίων πολιτών που επιτρέπει να αµφισβητήσουν ευθέως το ελαττωµατικό, αντιευρωπαϊκό και επικίνδυνο γερµανικό δόγµα και να αρθρώσουν µε αποφασιστικότητα τον ελληνικό λόγο για την Ευρώπη τού αύριο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα