Δ. Παπαδημούλης: «Θα καταγγείλουμε το μνημόνιο και δεν θα επιστρέψουμε τα χρήματα»

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στην εκπομπή της Έλενας Λάσκαρη και Αργύρη Παπαστάθη (καθημερινά 12.00-13.00) για τις οικονομικές θέσεις του κόμματός του

O Δημήτρης Παπαδημούλης, Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στην εκπομπή της Έλενας Λάσκαρη και Αργύρη Παπαστάθη για τις οικονομικές θέσεις του κόμματός του και σχολιάζει: «Θα καταγγείλουμε το μνημόνιο και δεν θα επιστρέψουμε τα χρήματα».

Η καταγγελία του μνημονίου μήπως όπως λέει ο κ. Σαμαράς μήπως σημαίνει ότι οδηγεί τη χώρα σε έξοδο από την ευρωζώνη και σε πτώχευση

«Νομίζω ότι είναι μια κινδυνολογία και μια προσπάθεια να επιτεθεί με όρους της δεκαετίας του ’50, στον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν πείθει ούτε τους οπαδούς του και διαψεύδεται ακόμα κι από τους εκπρόσωπους της νεοφιλελεύθερης Κομισιόν».

Ακούστε το ηχητικό

Για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Μέσα στα πέντε σημεία της πρότασης του κ Τσίπρα υπάρχουν προτάσεις για ακύρωση εφαρμοστικών νόμων οι οποίοι έχουν ψηφιστεί και οι οποίοι, αν κάποιος άκουσε το μήνυμα της κάλπης, θα έπρεπε να συζητηθούν, τουλάχιστον, απ’ όσους σκέφτονται να στηρίξουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

{{{ moto }}}

Στα πέντε σημεία που κατέθεσε ο Τσίπρας, είναι να ακυρωθεί ένας εφαρμοστικός νόμος, σε εφαρμογή του μνημονίου, που αφορά νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, που προγραμματίζονται από τώρα και μετά, να ακυρωθεί ένας νόμος που αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις.

Πέμπτο σημείο της πρότασης που κατέθεσε, χθες ,ο Τσίπρας λέει ότι, εμείς θέλουμε να διεκδικήσουμε μία δίκαιη και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του χρέους. Αλλά για να γίνει αυτό, πρώτο σημείο, απαραίτητη προϋπόθεση, σημείο εκκίνησης είναι να τους πούμε ότι «κύριοι, το μνημόνιο που συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση δε βγαίνει, οι υποστηρικτές του από το 77% πήγαν στο 33%. Αυτό που δηλαδή κατάλαβε ο Τσαρλς Νταλάρα και δεν έχει ακόμα καταλάβει ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς, να τους το πει μία κυβέρνηση από την Ελλάδα, για να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι καλύτερο».

Τα λεφτά που έχουμε πάρει θα τα κρατήσουμε ή θα τα δώσουμε πίσω;

«Υπάρχουν κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν και κάποιοι που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Εμείς δε ζητήσαμε να επιστρέψουμε πίσω τα λεφτά. Ίσα-ίσα ξεκίνησα με τη διαβεβαίωση του εκπρόσωπου της Κομισιόν που λέει ότι η δόση θα δοθεί κανονικά. Δηλαδή όσοι μας λέγανε «μη ψηφίσετε Αριστερά, μη ψηφίσετε ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστε και πάλι μνημόνιο, ψηφίστε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή μνημόνιο, γιατί αλλιώς θα ανοίξει ο ουρανός και θα βρέξει φωτιά». Ε αυτοί διαψεύστηκαν. Διαψεύστηκαν στη πραγματικότητα».

Έχουμε πάρει κάποια λεφτά από τους λαούς της Ευρωζώνης με βάση το μνημόνιο , από τη στιγμή που καταγγέλλουμε τη δανειακή σύμβαση τι συμβαίνει τα κρατάμε αυτά τα χρήματα. Γιατί αυτό το πράγμα είναι και μια δέσμευση και με την Ευρώπη.

«Θα σας το απαντήσω μ ένα παράδειγμα. Όταν υπογράφει κανείς μια σύμβαση να νοικιάσει ένα μαγαζί ή ένα διαμέρισμα και δει ότι δεν βγαίνει, γιατί απολύθηκε, γιατί δεν μπαίνει πελάτης στο μαγαζί του, γιατί του κόψανε 40% από το εισόδημα, πάει στον ιδιοκτήτη και του λέει: Προτείνω να σκίσουμε το προηγούμενο συμβόλαιο και να υπογράψουμε ένα καινούργιο, με μείωση του ενοικίου γιατί, αλλιώς, θα μείνει και το σπίτι ξενοίκιαστο και θα το νοικιάσεις εσύ, ενδεχομένως, μετά από δύο –τρία χρόνια και με τα μισά από αυτά μπορείς να πάρεις τώρα.

Άρα, εμείς, δεν λέμε καταγγέλλουμε το μνημόνιο και τους επιστρέφουμε τα λεφτά. Δεν λέμε αυτό. Λέμε ότι διεκδικούμε με την καταγγελία του μνημονίου να ξεκινήσουμε μια συζήτηση που θα έχει τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης, επειδή δεν τους συμφέρει κι αυτούς και το έχει πει ολοκάθαρα η κα Μέρκελ, άλλο που το αποκρύπτουν οι μνημονιακοί στην Ελλάδα».

Για τους μισθούς

«Στα πέντε σημεία που έβαλε χθες ο Τσίπρας ως βάση, ως αφετηρία συζητήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα είπαμε ,τουλάχιστον, να μην υπάρξουν και οι νέες περικοπές μισθών και συντάξεων που έχουν ψηφιστεί κι ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί . Τουλάχιστον, να σταματήσει, να παγώσει, να ακυρωθεί αυτός ο νόμος που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις γιατί, εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα, θα ισχύσει από 15 Μαίου, με το τέλος της μετενέργεας, που σημαίνει το τέλος των κλαδικών συμβάσεων και μεγάλες μειώσεις μισθών Δεν υποσχεθήκαμε ποτέ πριν τις εκλογές ότι λεφτά υπάρχουν κι αν εμείς έρθουμε στα πράγματα θα γυρίσουν οι μισθοί και οι συντάξεις, πατώντας ένα κουμπί, στο επίπεδο που ήταν το 2008 και το 2009».

Για το χαράτσι

«Το πρόγραμμά μας λέει ότι θα πρέπει να καταργηθεί αυτό το χαράτσι, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης και να αντικατασταθεί από ένα ΦΠΑ προοδευτικό, κλιμακωτό που να εξαιρεί τη μικρή ιδιοκτησία».

Θα επιστραφούν τα χρήματα

«Δεν υπάρχει τέτοια εξαγγελία στο πρόγραμμά μας Αντιθέτως, ο Αλέξης ο Τσίπρας ο οποίος εκφράζει ,κατά τεκμήριο κι επάξια ,τη συλλογική μας θέση τόνιζε, προεκλογικά, διακινδυνεύοντας κι εκλογικό κόστος ότι, εμείς δεν σας λέμε λεφτά υπάρχουν. Σας λέμε ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Απλώς, θα προσπαθήσουμε να σταματήσει η αδικία και η διαρκής επιβάρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk