Παράθυρα νέας γενιάς, τα οποία θα μπορούν να διαχωρίζουν την ηλιακή ακτινοβολία σε φως και θερμότητα, θα βοηθούν ένα κτίριο να παραμένει φωτεινό και δροσερό το καλοκαίρι, επιτρέποντας να περνά στο εσωτερικό του η θερμότητα μόνο τις κρύες ημέρες. Τα νέα «έξυπνα» παράθυρα ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές του Molecular Foundry του Εργαστηρίου Berkeley.

«Αναπτύξαμε μια επικάλυψη η οποία αποτελείται από μια λεπτή στρώση νανοκρυστάλλων που επιτρέπει την εισχώρηση του ορατού φωτός και απορρίπτει την σχεδόν υπέρυθρη ακτινοβολία» εξηγεί η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος, Ντίλια Μίλιρον.

Μπες εσύ, βγες εσύ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εισχώρηση της σχεδόν υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορεί να ρυθμιστεί με τη βοήθεια ενός μικρού ηλεκτρικού φορτίου στο «φίλτρο» των νανοκρυστάλλων.

Για παράδειγμα, μια κρύα μέρα του χειμώνα, το έξυπνο σύστημα θα επιτρέπει την είσοδο τόσο στην ορατή, όσο και στην σχεδόν υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου, προκειμένου να ζεσταθεί ο εσωτερικός χώρος του κτιρίου. Αντίθετα, μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, λίγα μόλις βολτ θα επιτρέπουν μεν την είσοδο του χρυσαφένιου ηλιακού φωτός στον χώρο, μπλοκάροντας όμως την υπερβολική του θερμότητα.

Οι έξυπνοι νανοκρύσταλλοι αποτελούνται από οξείδιο ινδίου-κασσιτέρου (indium-tin oxide, ITO). Η ειδική επικάλυψη που έφτιαξαν οι επιστήμονες είναι αδιάβροχη, με αποτέλεσμα να παραμένει αναλλοίωτη σε περίπτωση καθαρισμού της πρόσοψης του κτιρίου με νερό ή άλλα καθαριστικά προϊόντα.

«Φιλτράροντας» το ηλιακό φως και την οικονομία

Η εντυπωσιακή ιδέα των Αμερικανών, η οποία θα μπορούσε να γλιτώσει εκατομμύρια σε επιχειρήσεις που φιλοξενούνται σε γυάλινα κτίρια, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου για την Ενέργεια του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), που πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Μαρτίου.