Στο Οπόρτο της Πορτογαλίας η Origami Competitions διοργάνωσε έναν ανοιχτό διαγωνισμό, στον οποίο οι αρχιτέκτονες που θα δήλωναν συμμετοχή θα έπρεπε να αναπτύξουν τη δική τους σύγχρονη και οικιστική πρόταση.

Συγκεκριμένα, τους δόθηκε μια φωτογραφία στην οποία το οικόπεδο που απεικονίζονταν ήταν άδειο και σε εκείνο το χώρο οι αρχιτέκτονες θα έπρεπε να κατασκευάσουν ένα κτίριο το οποίο θα είχε χαμηλό κόστος κατασκευής και θα φάνταζε ως προσιτή πιθανή λύση. Σαν αυτές δηλαδή που χρειάζεται η τωρινή ασταθής παγκόσμια οικονομική συγκυρία.

Τον διαγωνισμό κέρδισε το έργο «Polikatoikea» (πολυκατοικέα δηλαδή) των FilipeMagalhaes καιAnaLuisaοι οποίοι συνδύασαν στο έργο τους, το κλασικό πρότυπο της ελληνικής πολυκατοικίας μαζί με την σουηδική φιλοσοφία των επίπλων ΙΚΕΑ. Η πρόταση απευθύνεται προφανώς σε νέους και στόχος της είναι η δόμηση με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Η αυλή θεωρείται το βασικόστοιχείο της πρότασης μιας και επαναλαμβάνεταισε κάθε όροφο.

Το άλλο βασικό στοχείο είναι η κάψουλα.

Πολλές κάψουλες ιδιωτικού χώρου φτιάχνουν ένα σπίτι και αυτή είναι η ιδέα που έχει τα DIY χαρακτηριστικά της φιλοσοφίας ΙΚΕΑ. Ο συνδυασμός τους σε κάθε όροφο έχει ως αποτέλεσμα το οικοδόμημα να είναι λειτουργικό και να εξοικονομεί πολύ χώρο σε αυτές τις δύσκολα οικονομικά εποχές. Αναπτύσσεται κάπως έτσι και στην θεωρία καλό φαίνεται.