Τη στήριξη της κυβέρνησης στην παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, υποσχέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδης στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους εταιρειών (κυρίως κατασκευαστικών και στον ενεργειακό τομέα), που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη.

Κύριο αντικείμενο της σύσκεψης ήταν πώς θα ενισχυθεί η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στη Λιβύη και πώς θα υπάρξει η ανάπτυξή τους, με τη νέα εποχή που ανοίγεται στη χώρα αυτή, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι.

Αν και δεν ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης τα χρέη που άφησε ο Καντάφι προς την Ελλάδα, αφήνοντας πολλές ελληνικές εταιρείες απλήρωτες, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στο «Βήμα», ότι τα χρέη αυτά θα ζητηθούν και ότι δεν παραγράφονται.

Ο κ. Λαμπρινίδης πάντως είπε ότι η ανασυγκρότηση της οικονομίας της Λιβύης είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό της χώρας όσο και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η χώρα μας θα πρέπει να έχει δυναμικό «παρών» στη διαμόρφωση της «επόμενης ημέρας».

Εκανε αναφορά στην αυριανή συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής που θα γίνει στο Παρίσι, με τη συμμετοχή και του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου λέγοντας ότι «θα επιδιώξουμε τη δική μας πρωταγωνιστική συμμετοχή σε ζητήματα ανθρωπιστικά, αλλά και ζητήματα ανάπτυξης».

Οσον αφορά τον τομέα της ανάπτυξης ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τους έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη να γίνουν φορείς ανάπτυξης για τη Λιβύη, αλλά και στήριξης της ελληνικής παρουσίας εκεί, καθώς και έμπρακτη απόδειξη των στενών δεσμών του ελληνικού με τον λιβυκό λαό.