Τη μεταλαμπάδευση της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας του Αγιαξ στην Ελλάδα θα αναλάβει η Ajax Hellas Youth Academy η οποία δημιουργήθηκε μετά από συμφωνία της ολλανδικής ομάδας με την Greek All Star Consultancy. Στόχος του εγχειρήματος που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε συνέντευξη Τύπου παρουσία μεταξύ άλλων του πρώην προπονητή του Αγιαξ κ. Λουίς Φαν Γκαλ του προπονητή της ομάδας νέων του συλλόγου κ. Ρόναλντ Ντε Μπουρ είναι η δημιουργία 15 ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο που θα δουλεύουν με βάση το προπονητικό σύστημα του Αγιαξ, θα ελέγχονται άμεσα από τους υπεύθυνους των Ακαδημιών του ενώ η βάση του εγχειρήματος θα είναι η Κέρκυρα όπου θα είναι οι βασικές προπονητικές εγκαταστάσεις.

Η συμφωνία με τον Αγιαξ προέκυψε μετά από συζητήσεις 9 ετών. «Μας τέσταραν πάρα πολύ προτού συμφωνήσουν» αποκάλυψε ο κ. Γιώργος Καζιάνης επικεφαλής του εγχειρήματος και εμπνευστής της δημιουργίας ποδοσφαιρικής ακαδημίας του Αγιαξ στην Ελλάδα. Αυτή θα είναι, μόλις, η δεύτερη φορά που ο Αγιαξ εξάγει το πολυτιμότερο προϊόν του, τη ποδοσφαιρική φιλοσοφία για τη διαμόρφωση νέων ποδοσφαιριστών, αφού η πρώτη ακαδημία του Αγιαξ εκτός Ολλανδίας έχει δημιουργηθεί στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και νυν προπονητής των ακαδημιών του Αγιαξ Μισέλ Κρέεκ αφού επισήμανε ότι στην ομάδα που κατέκτησε την περασμένη Κυριακή το ολλανδικό πρωτάθλημα μετά από επτά χρόνια υπήρχαν 9 ποδοσφαιριστές από τα φυτώρια της ομάδας και ότι στόχος είναι κάθε χρόνο δύο παίκτες να προωθούνται από τη β’ στην πρώτη ομάδα τόνισε ότι «ο Αγιαξ δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ποδοσφαιρική διαμόρφωση αλλά και για τη μόρφωση των παικτών του και την εκπαίδευση. Το μότο μας είναι «πρώτοι στο ποδόσφαιρο, πρώτοι στα μαθήματα», γιατί μας ενδιαφέρει η διαμόρφωση χαρακτήρων».

Ο κ. Εντι Φαν Σάιλκ που θα έχει την ευθύνη από την πλευρά του Αγιαξ για την επίβλεψη της εν Ελλάδι Ακαδημίας τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τους σωστούς προπονητές που θα στηρίξουν το εγχείρημά μας» ενώ ανέφερε ότι στα μέσα Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο εκπαιδευτικό τεστ για προπονητές.
Ο κ. Γιάννης Κώτσης τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών στην Ελλάδα αποκάλυψε ότι η Ajax Hellas Youth Academy θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο ενώ έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συζητήσεις με τις ακαδημίες, κυρίως ιδιωτικές ή ερασιτεχνικών σωματείων που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ο κ. Κώτσης ξεκαθάρισε ότι οι ακαδημίες αυτές πρέπει να έχουν άρτιες εγκαταστάσεις ενώ οι προπονητές πρέπει να έχουν δίπλωμα ΤΕΦΑΑ και δίπλωμα προπονητή UEFA.

Η συμφωνία του Αγιαξ με την Greek All Star Consultancy είναι διάρκειας 5 ετών.