Η ΕΕ και οι ΗΠΑ αμφισβητούν την αυθεντία των Μoody΄s, S&Ρ και Fitch

Πυρ κατά των οίκων αξιολόγησης

Προς έναν γενικευμένο πόλεμο με την «τρόικα των αξιολογήσεων» οδεύουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με την κάλυψη των Βρυξελλών. Οι πρόσφατες υποβαθμίσεις από τη Μoody΄s και τη Standard & Ρoor΄s της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου αλλά και της Ιαπωνίας, που εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού και των πυρηνικών επακόλουθων κινδυνεύει να μπει κι αυτή στη δίνη των αυτοτροφοδοτούμενων απαξιώσεων, επαναφέρουν στο προσκήνιο τις εγγενείς αδυναμίες του διεθνούς μηχανισμού πιστώσεων.

Προς έναν γενικευμένο πόλεμο με την «τρόικα των αξιολογήσεων» οδεύουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με την κάλυψη των Βρυξελλών. Οι πρόσφατες υποβαθμίσεις από τη Μoody΄s και τη Standard & Ρoor΄s της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Κύπρου αλλά και της Ιαπωνίας, που εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού και των πυρηνικών επακόλουθων κινδυνεύει να μπει κι αυτή στη δίνη των αυτοτροφοδοτούμενων απαξιώσεων, επαναφέρουν στο προσκήνιο τις εγγενείς αδυναμίες του διεθνούς μηχανισμού πιστώσεων. Με αιχμή του δόρατος μάλιστα την περίφημη δισέλιδη επιστολή του κ. Γ.Παπακωνσταντίνου με την οποία ο έλληνας υπουργός Οικονομικών εξηγεί ότι ο φαύλος κύκλος του επηρεασμού των αγορών από τους οίκους και τούμπαλιν έχει αρχίσει πλέον να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει.
Την εβδομάδα που πέρασε οι τρεις οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης που επηρεάζουν με το διεθνές σύστημα πιστώσεων- Μoody΄s, S&Ρ και Fitchσυγκέντρωσαν τα πυρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του αρμοδίου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ επιτρόπου Ολι Ρεν, απέρριψε την υποβάθμιση της Ελλάδας από την S&Ρ. Αλλά και ο πρόεδρος του Εurogroup ΖανΚλοντ Γιούνκερ είχε εκφράσει νωρίτερα την απαρέσκειά του για την υποβάθμιση της Ελλάδας.
Επίσης το ΔΝΤ δημοσιοποίησε έρευνα στην οποία εξηγεί τις «αρνητικές συστημικές επιπτώσεις» που έχουν οι υποβαθμίσεις των υπερχρεωμένων κρατών στο σύνολο των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ. «Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές όλων των χωρών βρέθηκαν υπό πίεση,παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούσαν λίγες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.
Στις έντονες κριτικές που δέχθηκαν στις αρχές της εβδομάδας η S&Ρ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι θα πάψει να αξιολογεί υπερχρεωμένα κράτη. Απείλησε, δηλαδή, να τα καταδικάσει σε διαρκή αποκλεισμό από τις αγορέςδιότι ακόμη και τα ομόλογα-σκουπίδια «παίζουν» στις διεθνείς αγορές, αφού υπάρχουν επενδυτικά κεφάλαια που προορίζονται αποκλειστικά γι΄ αυτά.
Η κριτική που ασκείται στους οίκους έχει να κάνει με το γεγονός ότι, ενώ υπήρξαν πολύ χαλαροί στις αξιολογήσεις τους πριν από την κρίση του 2008 τώρα εξαντλούν την αυστηρότητά τους αποδυόμενοι σε έναν μεταξύ τους ανταγωνισμό ποιος θα προλάβει να υποβαθμίσει πρώτος τους γνωστούς… συνήθεις υπόπτους για χρεοκοπία, δηλαδή τις χώρες της λεγόμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι όλες οι κυβερνήσεις των οικονομικά ανεπτυγμένων κρατών έχουν ενστάσεις για τη λειτουργία και κυρίως για την αποτελεσματικότητα (όχι όμως και για τη σκοπιμότητα, δηλαδή τον λόγο ύπαρξης) των οίκων. Αιτία είναι η εγνωσμένη πλέον αδυναμία τους να προβλέψουν τις επερχόμενες καταστροφές (όχι μόνο την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και τις παλαιότερες, όπως η κατάρρευση της Εnron, το σκάσιμο της φούσκας του Ιnternet ή η ασιατική κρίση του 1997).
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις που θα ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο για να κάνει πιο αυστηρή την εποπτεία των οίκων, ενώ συζητείται και η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης που θα λειτουργεί ως οιονεί αντίβαρο των τριών αμερικανικών που ελέγχουν την αγορά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk