Ερχονται και νέες υποβαθμίσεις

Προειδοποίηση για νέες υποβαθμίσεις κρατών-μελών της ευρωζώνης εξέδωσε σήμερα το πρωί η Moody’s, μία ημέρα μετά από τις συντονισμένες βολές κατά των οίκων αξιολόγησης που εξαπέλυσαν η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Σε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τους πελάτες της η Moody’s σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν αποκλείονται περαιτέρω υποβαθμίσεις της αξιολόγησης των κυβερνητικών χρεών στην ευρωζώνη».

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εξηγεί ότι οι πιθανές νέες υποβαθμίσεις θα γίνουν λόγω της υστέρησης των φορολογικών εσόδων στις χώρες της ευρωζώνης, λόγω της πιθανότητας αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους κυβερνήσεων και λόγω άλλων μορφών χρεοκοπίας κρατών-μελών. Η Moody’s αναφέρει επίσης ως αιτία πιθανών νέων υποβαθμίσεων τις εκτιμήσεις του οίκου ότι θα διατηρηθεί το αρνητικό περιβάλλον σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις και τις επενδύσεις στην ευρωζώνη.

Χθες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ απέρριψε για λογαριασμό της ΕΕ αλλά και της ΕΚΤ και του ΔΝΤ την υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s (την ίδια ημέρα ο οίκος υποβάθμισε επίσης την Πορτογαλία και την Κύπρο), ενώ το ΔΝΤ δημοσιοποίησε επίσης χθες έρευνα αναλυτών του, οι οποίοι εξηγούν τις αρνητικές συστημικές επιπτώσεις που έχουν οι υποβαθμίσεις των υπερχρεωμένων κρατών στο σύνολο των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές όλων των χωρών βρέθηκαν υπό πίεση, παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούσαν λίγες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία», αναφέρεται στην έκθεση του Ταμείου. «Όταν υποβαθμίζονται άλλες χώρες, οι πολιτικοί πρέπει να δρουν προληπτικά και να επικοινωνούν αποτελεσματικά, ώστε να διαλύουν τις ανησυχίες για τα θέματα που οι αγορές θεωρούν ως αδυναμίες», σημειώνει το ΔΝΤ.

Η ΕΕ αναζητεί τρόπους για τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης που θα λειτουργεί ως αντίβαρο στο «καρτέλ» των τριών οίκων που αξιολογούν σήμερα την οικονομική πορεία των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων, επηρεάζοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο των εταιρικών μετόχων αλλά και την καθημερινότητα των… αμέτοχων πολιτών. Το Σεπτέμβριο η Επιτροπή αναμένεται να διατυπώσει τις προτάσεις της επ’ αυτού.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk