Συγκεκριμένες αποφάσεις λέει ότι αναμένει από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, στις 11 Μαρτίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι οι βασικές αποφάσεις να είναι τόσο σαφείς ώστε στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών να μπορέσουν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες», σημειώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Stuttgarter Nachrichten.

Κατά τον κ. Σόιμπλε «τα εργαλεία του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να καταστούν αυστηρότερα και αποτελεσματικότερα», να εγκριθεί το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας «για να εξαλείψουμε τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ως προς τις οικονομικές αντοχές των χωρών» και τρίτον να τεθεί σε ισχύ ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης για να αντιμετωπίζεται έγκαιρα ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στην Ευρωζώνη.
Αναφορικά με την πίεση που ασκούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU-CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) να μην είναι δυνατή η αγορά ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, ο κ. Σόιμπλε αποσαφηνίζει:

«Η Ευρωζώνη δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για τα χρέη μιας χώρας. Συμπαραστεκόμαστε και αυτό δεν αντιβαίνει στις συνθήκες. Κάθε χώρα πρέπει κατ’ αρχήν να λύνει η ίδια τα προβλήματα χρέους. Γι’ αυτό και τα μελλοντικά εργαλεία του μηχανισμού θα χρησιμοποιούνται μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όπως είναι ο κίνδυνος της Ευρωζώνης ως συνόλου».

Επίσης, θα προβλέπονται «αυστηροί όροι, καθώς και η συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους χώρας-μέλους. Όλα αυτά τα περιλαμβάνει και η πρόταση νόμου των κοινοβουλευτικών ομάδων του κυβερνητικού συνασπισμού», είπε ο κ. Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών αντικρούει την εκτίμηση που διατυπώθηκε από 160 Γερμανούς οικονομολόγους ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς και την πρόταση του οικονομολόγου Κένεθ Ρόγκοφ για έξοδο της
Ελλάδας από το ευρώ.

«Ο Ρογκόφ πρότεινε οι αδύναμες οικονομικά χώρες της Ευρωζώνης να κάνουν ένα διάλειμμα από την Ευρωζώνη. Έχω πει ότι δεν μπορώ να αντιληφθώ με ποιό τρόπο θα λειτουργήσει αυτό», σχολίασε.
 
Απευθυνόμενος δε στους Γερμανούς οικονομολόγους ανέφερε ότι «λείπει μια προσεκτική προσέγγιση στο ερώτημα τί θα σήμαινε για τη Γερμανία στην περίπτωση διάλυσης του Ευρώ. Οι περισσότεροι από τους οικονομολόγους αποφεύγουν να θέσουν αυτό το ερώτημα. Αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ισοδυναμούσε με αποτυχία του ευρώ. Κάτι τέτοιο θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες», τόνισε.