Περισσότερο από 20% συρρικνώθηκε η αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ενώ παράλληλα ο ανταγωνισμός μεταξύ των αλυσίδων έχει πάρει εξοντωτικές διαστάσεις. Στη προκειμένη περίπτωση οι αλυσίδες των τριών συνεταιρισμών, Expert, Elecrtonet και ΣΕΗΟΣ, που έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις επιθετική πολιτική των τριών μεγάλων της αγοράς, της Κωτσόβολος, που ανήκει στον βρετανικό όμιλο Dixon’s, της γερμανικής Media Markt και της ελληνικής Ηλεκτρονικής ΑΕ.

Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην στήριξη που τους απρέχεται από τις προμηθευτικές εταιρείες, που σε καμμία περίπτωση δεν θέλουν εξαρτηθούν αποκλειστικά από τιςμεγάλες εταιρείες του κλάδου, δεδομένου ότι οι όροι της συνεργασίας τους θα γίνουν δυσμενείς.

Ενδεικτικό στοιχείο του ανταγωνισμού που επικρατεί είναι η νέα εμπορική κίνηση που παρουσίασε η Κωτσόβολος, πρωτοφανής για τα εμπορικά δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Αρχισε ήδη και «τρέχει» πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών κινητών τηλεφώνων με την καταβολή από την πλευρά της εταιρείας «ζεστού χρήματος».

Ειδικότερα από την 1η Μαρτίου οι καταναλωτές μπορούν να επισκέπτονται τα καταστήματα της Κωτσόβολος σε όλη τη χώρα και με μια πολύ απλή διαδικασία, να ενημερώνονται για την αξία του κινητού τους τηλεφώνου. Η αξία θα προκύπτει αυτόματα από ειδικό σύστημα ύστερα από ένα σύντομο έλεγχο του μοντέλου, της κατάστασης και της λειτουργικότητας της συσκευής. Στη συνέχεια ο καταναλωτής θα μπορεί να περάσει με την ταυτότητα ή το διαβατήριό του από τα ταμεία των καταστημάτων ώστε να παραλάβει άμεσα κι εύκολα τα χρήματα της αξίας του σε μετρητά! Διαφορετικά έχει την επιλογή να προτιμήσει μια δωροεπιταγή Κωτσόβολος ακόμη μεγαλύτερης αξίας. Φυσικά πρόκειται για κινητά τηλέφωνα που λειτουργούν. Οπως τονίστηκε οι τιμές των συσκευών δεν θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ανάλογα με τη συγκέντρωση των μοντέλων θα αλλάζουν κι οι τιμές – δηλαδήθα λέιτουργεί ένα ιδιότυποχρηματιστήριο παλαιών συσκευών κινητών τηλεφώνων.

Οσα μοντέλα κινητών τηλεφώνων δεν λειτουργούν κι ως εκ τούτου δεν έχουν χρηματική αξία είτε λόγω μοντέλου, παλαιότητας, είτε λόγω φθοράς, δίνεται η δυνατότητα ανακύκλωσης και ταυτόχρονα οι κάτοχοί τους θα λαμβάνουν ειδικά εκπτωτικά κουπόνια για τις επόμενες αγορές τους στα καταστήματα Κωτσόβολος χωρίς καμία επιπλέον δέσμευση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συσκευές που έχουν αξία, θα συλλεχθούν, θα επισκευαστούν και θα διατεθούν εν συνεχεία σε αναπτυσσόμενες χώρες που τις έχουν ανάγκη. Κι οι συσκευές χωρίς αξία θα σταλούν για ανακύκλωση. Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά η αλυσίδα Κωτσόβολος ξεκίνησε πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών από τον Απρίλιο του 2008 έχοντας ήδη ανακυκλώσει πάνω από 280.000 συσκευές.