Ποιες ήταν οι πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου με τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας στην Ιρλανδία; Υπήρξε σχέδιο συγκάλυψης, όπως υποστηρίζουν κάποια από τα θύματα; Δεκαετίες μετά τις πρώτες καταγγελίες, ένας κύκλος σιωπής σπάει.

Το νέο ντοκιμαντέρ της «Εμπόλεμης Ζώνης» του Σωτήρη Δανέζη, «Το Τέλος της Σιωπής», που μεταδίδεταιτην Πέμπτη 27 Ιανουαρίουστις 23.00 στο MEGA, μας μεταφέρει στην Ιρλανδία, εκεί όπου το 1917 καταγράφεται η πρώτη καταγγελία κακοποίησης στους κόλπους της Εκκλησίας. Σήμερα, τα θύματα των χριστιανικών Ταγμάτων και των καθολικών ιερέων περιγράφουν τον εφιάλτη που έζησαν ως παιδιά, αλλά και την πολυετή προσπάθειά τους για να δικαιωθούν σε ένα κράτος που συμπορεύτηκε από την ίδρυσή του με τον Καθολικισμό. H διεθνούς φήμης Iρλανδή τραγουδοποιός Sinead O’ Connor -η οποία έσκισε τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου σε ζωντανό πρόγραμμα της αμερικανικής τηλεόρασης το 1992- και θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, μιλούν για τη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Καθολική Εκκλησία.

Τι θα δούμε σήμερα στην Εμπόλεμη Ζώνη»

«Είναι μεγάλη ασέβεια να λες ότι εκπροσωπείς το Θεό όταν πραγματικά εκπροσωπείς τον Διάβολο. Δεν υπάρχει τίποτα θεϊκό σε όσα συμβαίνουν στο Βατικανό… είναι μια φωλιά διαβόλων γεμάτη εγκληματίες, θα έπρεπενα το κάψουν ολοσχερώς». Η Ιρλανδή τραγουδοποιός Sinead O’ Connor μιλά με οργή για το Βατικανό και τους εκπροσώπους του. Πριν από σχεδόν 20 χρόνια είχε συγκλονίσει την παγκόσμια κοινή γνώμη σκίζοντας, μπροστά στο φακό του αμερικανικού δικτύου NBC και σε ζωντανή μετάδοση, τη φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Η διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα ήταν από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην Καθολική Εκκλησία και στον τρόπο που συγκάλυπτε, επί δεκαετίες, τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ιρλανδία.

«Για όλες αυτές τις δεκαετίες κανείς δεν τολμούσε πραγματικά να ακουμπήσει την Καθολική Εκκλησία. Ήταν η μεγαλύτερη δύναμη στη χώρα. Η πιο κοντινή κατάσταση με την οποία μπορεί να συγκριθεί, χωρίς να είμαι υπερβολική, είναι οι Ταλιμπάν», λέει η Μαίρη Ράφτερι, δημιουργός δύο ντοκιμαντέρ που έσπασαν τον κύκλο της σιωπής στην Ιρλανδία. Το 2002, η Ράφτερι αποκάλυψε τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στην Αρχιεπισκοπή του Δουβλίνου. Τρία χρόνια νωρίτερα, το 1999, έφερε στο φως τις κτηνωδίες των εκκλησιαστικών Ταγμάτων της Καθολικής Εκκλησίας, σε αναμορφωτήρια, ορφανοτροφεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα απ’ όπου πέρασαν περισσότερα από 150.000 παιδιά.