ΓΝΩΜΗ

Νότες αισιοδοξίας

Oι περισσότεροι παραμένουν απαισιόδοξοι και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η διεθνής κρίση θα επιμείνει, μη επιτρέποντας στην Ελλάδα να βρει διέξοδο παρά τις πολλές προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ωστόσο ορισμένα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και η αγορά ελληνικών ομολόγων από το εθνικό fund της Νορβηγίας, που είναι από τα πλουσιότερα του κόσμου, άνοιξαν χαραμάδα αισιοδοξίας, προσφέροντας έστω αμυδρό φως στο τούνελ της δικής μας κρίσης.

Oι περισσότεροι παραμένουν απαισιόδοξοι και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η διεθνής κρίση θα επιμείνει, μη επιτρέποντας στην Ελλάδα να βρει διέξοδο παρά τις πολλές προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ωστόσο ορισμένα γεγονότα των τελευταίων ημερών, όπως η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και η αγορά ελληνικών ομολόγων από το εθνικό fund της Νορβηγίας, που είναι από τα πλουσιότερα του κόσμου, άνοιξαν χαραμάδα αισιοδοξίας, προσφέροντας έστω αμυδρό φως στο τούνελ της δικής μας κρίσης.

Αν όμως τα παραπάνω δεν αξιολογούνται, τελευταίως καταγράφονται διεθνώς άλλες εξελίξεις ικανές να προσφέρουν αχτίδες φωτός. Οσοι παρακολουθούν τις παγκόσμιες οικονομικές υποθέσεις νιώθουν ότι η Ευρώπη διαμορφώνει προϋποθέσεις ταχύτερης εξόδου από την κρίση. Η γερμανική επιμονή στον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών της Γηραιάς Ηπείρου φαίνεται να έχει ενισχύσει τόσο την ανθεκτικότητα όσο και την ελκυστικότητα της Ευρώπης.

Τα πολλά κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών νιώθουν πλέον πιο ασφαλή στη Γηραιά Ηπειρο παρά στη διχασμένη Αμερική, η οποία δεν βρίσκει ισορροπία μεταξύ της μονεταριστικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας και της κεϊνσιανής διοίκησης Ομπάμα.

Και επειδή οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύονται και οι Δημοκρατικοί εξασθενούν, τα πράγματα στην οικονομική πολιτική των ΗΠΑ δεν θα ξεκαθαρίσουν γρήγορα, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί πιο ανασφαλής η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Αν όντως επιβεβαιωθεί η αμερικανική αδυναμία, τα κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών θα αναζητήσουν διεξόδους στη δημοσιονομικά ασφαλέστερη Ευρώπη και θα στηρίξουν πρώτα απ΄ όλα την ακμάζουσα και διαθέτουσα παραγωγικά πλεονεκτήματα γερμανική οικονομία.

Τα νέα από τη λοκομοτίβα της Ευρώπης είναι απολύτως ενθαρρυντικά. Η γερμανική οικονομία ζει ημέρες ανάκαμψης, τα βιομηχανικά της προϊόντα κατακλύζουν τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας.

Αυτή τη στιγμή οι γερμανικές μεταλλοκοπτικές μηχανές κυριαρχούν παγκοσμίως, είναι συστατικό στοιχείο της ίδρυσης μονάδων βαριάς βιομηχανίας στην Κίνα και στην Ινδία. Και ακόμη, πλήθος μεσαίων γερμανικών βιομηχανιών που παράγουν μηχανές παντός τύπου και καιρού έχουν εξασφαλίσει πλεονέκτημα ποιότητας κερδίζοντας ολοένα ισχυρότερη παρουσία παντού στον κόσμο.

Κοινή λοιπόν είναι η πεποίθηση ότι η Ευρώπη με οδηγό τη Γερμανία μπορεί να κερδίσει ταχύτερα το στοίχημα της ανάπτυξης από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και έτσι να προσελκύσει ακόμη περισσότερα από τα πολλά κεφάλαια της αναδυόμενης Ασίας. Πράγμα που θα επιταχύνει την ευρωπαϊκή οικονομική πρόοδο. Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις προφανώς θα διαμορφωθούν καλύτερες οικονομικές συνθήκες στη Γηραιά Ηπειρο, οι οποίες με τις σειρά τους θα στηρίξουν τη μικρή και εύκολα επηρεαζόμενη ελληνική οικονομία, αν βεβαίως εν τω μεταξύ έχει μπει σε έναν δρόμο εξυγίανσης και σταθεροποίησης. Με άλλα λόγια υπάρχουν λόγοι να αισιοδοξεί κανείς, παρά το κλίμα της μιζέριας και της απόλυτης καταστροφής που επικρατεί στην κυριαρχούμενη από το σύνδρομο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας ελληνική τηλεόραση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk