Ευρωπαϊκή Ένωση Έλεγχος των αγορών προωθείται από τη Σύνοδο Κορυφής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει προτάσεις για σχετικούς κανονισμούς που θα ισχύουν σε όλη την ΕΕ.

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 17 Ιουνίου προγραμματίζεται να ζητήσει την εφαρμογή έως το τέλος του 2012 κανονισμών σε όλη την ΕΕ που θα περιορίζουν πρακτικές της αγοράς, όπως οι ανοιχτές πωλήσεις (short selling), σύμφωνα με το προσχέδιο της ανακοίνωσης της συνόδου κορυφής.

Η σύνοδος κορυφής ζητεί «από το συμβούλιο (των κρατών μελών της ΕΕ) και το (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν τη νομοθεσία αυτή το αργότερο έως το τέλος του 2011, ώστε να επιτρέψει την εφαρμογή της από τις εθνικές νομοθεσίες έως το τέλος του 2012», επισημαίνεται στο προσχέδιο.

Η νομοθεσία αυτή θα πρέπει να καλύπτει τομείς, όπως «η λειτουργία των αγορών παράγωγων προϊόντων» και να αφορά «τη λήψη μέτρων για τις ανοιχτές πωλήσεις και τα CDS (Συμβόλαια Αντασφάλισης Κινδύνου)», προσθέτει το προσχέδιο.

Η Γερμανία εισήγαγε μια απαγόρευση στις ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις τον Απρίλιο, επιχειρηματολογώντας ότι οι χρηματιστές χρησιμοποιούσαν την πρακτική αυτή για να αναγκάσουν να ανέβει το κόστος με το οποίο θα μπορούσαν να ανειστούν οι κυβερνήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει αυτές τις ημέρες προτάσεις για σχετικούς κανονισμούς που θα ισχύουν σε όλη την ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Courchevel – Παρίσι – Ντουμπάι Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γαλλία με περισσότερα από 300.000 κρούσματα ημερησίως, σκέφτεται να «κατηφορίσει» από την Courchevel... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk