ΛΟΝΔΙΝΟ O νέος ηγέτης των Εργατικών θα λέγεται Μίλιμπαντ ή Εντ, ή… και τα δύο! Αυτό είναι το αστείο που κυκλοφορεί από τότε που άρχισε η κούρσα της διαδοχής του Γκόρντον Μπράουν μετά την ήττα του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές στη Βρετανία. Και αυτό διότι υποψηφιότητα έχουν θέσει μέχρι στιγμής οι αδελφοί Ντέιβιντ και Εντ Μίλιμπαντ , ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει τη δική του ο «μπραουνικός» Εντ Μπολς.

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ εισηγείται μια νέα εποχή για τους Εργατικούς. «Η εποχή Μπλερ- Μπράουν έχει τελειώσει. Δεν με ενδιαφέρει μια πολιτική όπου υπάρχουν “μπλερικοί΄΄ και “μπραουνικοί΄΄. Πρέπει να μάθουμε,να επωφεληθούμε και να προσπαθήσουμε να αναπαραγάγουμε τις επιτυχίες των Εργατικών, χωρίς όμως να επαναλάβουμε τις μονομανίες τους.Οι Εργατικοί έγιναν από κόμμα του λαού κόμμα των πολιτικών» είπε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του. Ο Εντ συμμερίζεται τις απόψεις του μεγαλύτερου αδελφού του για γεφύρωση των δύο πτερύγων του κόμματος, ενώ οι δυο τους κάνουν ό,τι μπορούν για να δείξουν ότι ο ανταγωνισμός τους για την ηγεσία των Εργατικών δεν θα εξελιχθεί σε πόλεμο μεταξύ τους. «Ο ιδεαλισμός μάς κάνει να πιστεύουμε ότι το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο από το παρελθόν και αυτός ο ιδεαλισμός αποτελεί τη ζωογόνο δύναμη των Εργατικών. Δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν επίγειο παράδεισο. Πιστεύουμε όμως ότι είναι ευθύνη μας να προσπαθήσουμε» δήλωσαν από κοινού τα δύο αδέλφια.

Αν και στους κόλπους των Εργατικών ήταν κοινό μυστικό ότι μόλις «χήρευε» η θέση του ηγέτη θα έσπευδε να τη διεκδικήσει ο Εντ Μπολς, «δεξί χέρι» του Γκόρντον Μπράουν, εκείνος εμφανίζεται προς το παρόν επιφυλακτικός. Αν και αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα εντός των επόμενων ημερών, έχει δηλώσει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού θα πρέπει να γίνουν τον Σεπτέμβριο κατά το ετήσιο συνέδριο των Εργατικών και όχι νωρίτερα.

Οι τρεις μνηστήρες
Ντέιβιντ Μίλιμπαντ
Το φαβορί για την ηγεσία
Με σπουδές φιλοσοφίας, πολιτικών επιστημών και οικονομικών στην Οξφόρδη και στο Χάρβαρντ, έγινε το 1994 επικεφαλής της ομάδας χάραξης πολιτικής των Εργατικών επί Τόνι Μπλερ, τίτλο τον οποίο διατήρησε ως το 2001, οπότε και εξελέγη βουλευτής. Μέχρις ότου αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το 2006, είχε διατελέσει υφυπουργός σε αρκετά υπουργεία. Εναν χρόνο αργότερα και σε ηλικία μόλις 41 ετών έγινε ένας από τους πιο νέους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας (2007-2010). Επικεφαλής μιας ομάδας «μπλερικών» βουλευτών «νέας γενιάς» που διατήρησαν υψηλές θέσεις επί κυβερνήσεως Μπράουν, θεωρείται ο επικρατέστερος για τη διαδοχή. (ΑΡ/ΙΒRΑΗΙΜ USΤΑ) Εντ Μίλιμπαντ
Θα μονομαχήσει με τον αδελφό του;

Ο νεότερος αδελφός του Ντέιβιντ ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος για να γίνει λογογράφος του Γκόρντον Μπράουν (1997-2004). Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2005 και δύο χρόνια αργότερα διορίστηκε υπουργός με αρμοδιότητα να καθορίζει την ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου. Από το 2008 ως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης των Εργατικών διατέλεσε υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο 41χρονος χαρακτηρίστηκε «άγιος» κατά τη διάρκεια του σκανδάλου με τις αδικαιολόγητες δαπάνες των βρετανών βουλευτών. Συζεί με τη σύντροφό του δικηγόρο Τζαστίν Θόρτον, με την οποία έχει έναν γιο. (RΕUΤΕRS/SUΖΑΝΝΕ ΡLUΝΚΕΤΤ) Εντ Μπολς
Το «δεξί χέρι» του Μπράουν

Παντρεμένος με την πρώην υπουργό Εργασίας Υβέτ Κούπερ, ο 43χρονος οικονομολόγος υπήρξε αρθρογράφος στην εφημερίδα «Financial Τimes» (1990-1994) προτού γίνει οικονομικός σύμβουλος του Γκόρντον Μπράουν (1994-1997) και έπειτα επίσημος σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών (1999-2004). Εξελέγη βουλευτής το 2005 και ανέλαβε θέση υφυπουργού Οικονομικών με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Μπλερ το 2007. Οταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, ο κ. Μπράουν τον έχρισε υπουργό Παιδείας. Δεξί χέρι του πρωθυπουργού επί μακρόν, έπαιξε κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό της οικονομικής μεταρρύθμισης των Εργατικών. (RΕUΤΕRS/CΑΤΗΑL ΜCΝΑUGΗΤΟΝ)