Νέα προγράμματα απασχόλησης για 75.000 άτομα

Τρία νέα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης θέτουν σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ, με στόχο εφέτος να καλυφθούν 75.000 άτομα. Εμφαση δίνεται στη στήριξη των νέων, των μακροχρόνια ανέργων αλλά και όσων δουλεύουν σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τριήμερη απασχόληση. Συγκεκριμένα: 1 Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών- από δύο ως τέσσερα χρόνια- για την πρόσληψη νέων και μακροχρόνια ανέργων. Το πρόγραμμα ξεκινά εφέτος και θα «τρέχει» ως το 2013, με στόχο κάθε χρόνο να δημιουργούνται 60.

Τρία νέα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης θέτουν σε ισχύ το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ, με στόχο εφέτος να καλυφθούν 75.000 άτομα. Εμφαση δίνεται στη στήριξη των νέων, των μακροχρόνια ανέργων αλλά και όσων δουλεύουν σε επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τριήμερη απασχόληση. Συγκεκριμένα:

1 Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών- από δύο ως τέσσερα χρόνια- για την πρόσληψη νέων και μακροχρόνια ανέργων. Το πρόγραμμα ξεκινά εφέτος και θα «τρέχει» ως το 2013, με στόχο κάθε χρόνο να δημιουργούνται 60.000 θέσεις εργασίας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νέοι από 18 ως 30 ετών αλλά και μακροχρόνια άνεργοι άνω των 50 ετών.

2 Αποτροπή απολύσεων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα τεχνολογικής παραγωγικής και οικονομικής προσαρμογής. Στόχος είναι η διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο και το πρόγραμμα θα συνεχιστεί ως και το 2013. Μεταξύ άλλων θα υπάρχει ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση (δύο ημέρες την εβδομάδα ή μία εβδομάδα τον μήνα) και επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) για εργαζομένους που βρίσκονται σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.

3 Θέσεις απασχόλησης για κοινωνική ή κοινωφελή εργασία για μακροχρόνια ανέργους και ειδικές ομάδες. Οι νέες δράσεις θα καλύπτουν 5.000 άτομα τον χρόνο, που θα απασχολούνται σε ΟΤΑ, δημοτικές επιχειρήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους μακροχρόνιας ανέργους που βρίσκονται από δύο ως τέσσερα χρόνια πριν από το όριο συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι ΟΤΑ και οι δημοτικές επιχειρήσεις θα καταβάλλουν μόνο τον βασικό μισθό, ενώ τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία θα τις δίνει ο ΟΑΕΔ. Στις μη κυβερνητικές οργανώσεις το σύνολο της μισθολογικής δαπάνης το καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk