Αποκλείει ωστόσο χρεοκοπία

Moody’sΑπαρέγκλιτη εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας ή νέα υποβάθμιση

Η Moody’s Investors Service είπε την Τετάρτη ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα σε Βaa1 αν η χώρα εφαρμόσει μερικώς μόνο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. αν τα δημοσιονομικά παραμείνουν μη διατηρίσιμα η Ελλάδα κινδυνεύει με υποβάθμιση αρκετών βαθμίδων είπε ο Οίκος, προκαλώντας μικρή άνοδο των spread.

Η Moody’s Investors Service προειδοποίησε την Τετάρτη ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την αξιολόγησή της για την Ελλάδα σε Βaa1 αν η χώρα εφαρμόσει μερικώς μόνο το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε ανακοίνωσή της για το χρέος της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, η Moody’s είπε ότι είναι σημαντικό να επαναδιατυπώσει τις διαφοροποιήσεις μεταξύ των πιστωτικών προφίλ των συγκεκριμένων χωρών.

Ο οίκος αξιολόγησης είπε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει με υποβάθμιση αρκετών βαθμίδων αν τα δημόσια οικονομικά της χώρας παραμείνουν μη διατηρήσιμα.

Επίσης σημείωσε ότι αν η Ελλάδα καταφέρει να εφαρμόσει πιστά τα περισσότερα από τα μέτρα εξυγίανσης, αλλά όχι όλα, θα μειώσει την αξιολόγησή της χώρας σε Α3.

«Αν η εφαρμογή (των μέτρων) δεν είναι σύμφωνη με τις εξαγγελίες που υποσχέθηκαν οι ελληνικές αρχές, τότε ίσως να αναθεωρήσουμε την αξιολόγηση σε Α3 τους επόμενους μήνες», αναφέρει στην ανακοίνωση.

«Παρόλα αυτά, αν εφαρμοστεί μόνο μερικώς (το πρόγραμμα), ίσως τότε να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε Baa1».

Ο οίκος είπε τέλος ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν χρειαστεί.

Πάντως η Moody’s αποκλείει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι «πολύ χαμηλός», φέρεται να είπε ο κ. Pierre Cailleteau, επικεφαλής αξιολογήσεων χωρών της Moody’s Investors Service μέσα από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Les Echos την Τετάρτη.

Οι αγορές έχουν διογκώσει τα προβλήματα ρευστότητας της Ελλάδας, πρόσθεσε ο ίδιος στην γαλλική εφημερίδα .

Μικρή άνοδος του spread

Η νέα έκθεση της Moody’s αναζοπύρωσε τους φόβους στις αγορές και την διάθεση των κερδοσκόπων προκαλώντας μικρή άνοδο του spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, που την Τετάρτη υποχώρησε έως και τις 250 μονάδες, ενώ την περισσότερη ώρα κυμαινόταν στις 270 μονάδες.

Μετά τα σχόλια της Moody’s το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς Bund διευρυνόταν κατά 11 μονάδες βάσης.

Το spread διευρυνόταν στις 297 μονάδες βάσης, από 286 μονάδες βάσης μετά την ανακοίνωση του ξένου οίκου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk