Η βιομηχανία στην Αχαΐα

Δεν χρειάζεται να είσαι Αχαιός την καταγωγή για να νιώσεις υπερήφανος με αυτό το- κυριολεκτικάβαρύτιμο βιβλίο: Μια πολυτελέστατη έκδοση του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, που δεν άφησε καμία μιζέρια να στερήσει χώρο, χρώμα και ατμόσφαιρα από το «λεύκωμα της νιότης» του αναγεννημένου Κοινού των Αχαιών. Είχε βέβαια μπούσουλα την επιτυχή εμπειρία της πρώτης έκδοσης του λευκώματος, δέκα χρόνια πριν. Εφέτος ο συγγραφέας του- δρ Μηχανολογίας Νίκος Σαραφόπουλος- επανήλθε με πολύ πιο …

Δεν χρειάζεται να είσαι Αχαιός την καταγωγή για να νιώσεις υπερήφανος με αυτό το- κυριολεκτικάβαρύτιμο βιβλίο: Μια πολυτελέστατη έκδοση του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, που δεν άφησε καμία μιζέρια να στερήσει χώρο, χρώμα και ατμόσφαιρα από το «λεύκωμα της νιότης» του αναγεννημένου Κοινού των Αχαιών. Είχε βέβαια μπούσουλα την επιτυχή εμπειρία της πρώτης έκδοσης του λευκώματος, δέκα χρόνια πριν. Εφέτος ο συγγραφέας του- δρ Μηχανολογίας Νίκος Σαραφόπουλος- επανήλθε με πολύ πιο εκτεταμένη ανάλυση, που φθάνει ως τη «δύση της βιομηχανικής Πάτρας», το 1975, και παραδίδει τη σκυτάλη στη μεταβιομηχανική εποχή της- με τα ερευνητικά ιδρύματα του Πανεπιστημίου Πατρών, το Επιστημονικό Πάρκο, το ΤΕΙ της Πάτρας και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο που εδρεύει εκεί.

Χωρίς περιττούς βερμπαλισμούς, ο συγγραφέας παραθέτει την ιστορία 150 χρόνων βήμα βήμα, κυρίως μέσα από τις δυσεύρετες φωτογραφίες και σκαριφήματα που έχει συλλέξει. Διηγείται τα πάντα με την απλότητα του ανθρώπου «που τα έζησε». Σε μεταφέρει στο κλίμα, στις αιτίες, στις αφορμές και στις ευκαιρίες που μετέτρεψαν τους πρώην ραγιάδες αγρότες και μπακάληδες σε αστούς βιοτέχνες και βιομηχάνους του νέου Ελληνικού Κράτους. Εστω και στην τοπική διάσταση ενός λευκώματος των Αχαιών, αυτή η κατάθεση μνήμης συνιστά κατ΄ ουσίαν περιγραφή της ελληνικής καθυστερημένης Αναγέννησης.

Οι σκέψεις και τα ερωτήματα που γεννιούνται ενόσω περιπλανιέσαι στις 500 τόσες σελίδες του λευκώματος είναι ίσως το πιο πολύτιμο απόσταγμά του. Ετσι, το «Ιστορικό Λεύκωμα της Αχαϊκής Βιομηχανίας» δεν είναι απλά ένα βιβλίο για τους Αχαιούς, αλλά γίνεται εφαλτήριο για την καλύτερη κρίση όλων μας. Ιδιαίτερα, θα έλεγα, για την κρίση κάθε πολιτικού αυτής της χώρας, που θέλει πραγματικά να συμβάλει στο μέλλον της.

a.kafantaris@gmail.com

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk