EN TAXEI

Η καθημερινή λήψη μιας κάψουλας που κλείνει μέσα της τα οφέλη της ντομάτας φαίνεται ότι ωφελεί σημαντικά την καρδιά. Αυτό τουλάχιστον έχει μέχρι στιγμής προκύψει από τα αποτελέσματα μιας πρώτης κλινικής δοκιμής του φαρμάκου Αteronon σε 150 καρδιοπαθείς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, μία κάψουλα Αteronon την ημέρα μπορεί όχι μόνο να σταματήσει τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα, αλλά και να αναστρέψει την κατάσταση των…

Ντομάτα σε… χάπι εναντίον καρδιοπαθειών
Η καθημερινή λήψη μιας κάψουλας που κλείνει μέσα της τα οφέλη της ντομάτας φαίνεται ότι ωφελεί σημαντικά την καρδιά. Αυτό τουλάχιστον έχει μέχρι στιγμής προκύψει από τα αποτελέσματα μιας πρώτης κλινικής δοκιμής του φαρμάκου Αteronon σε 150 καρδιοπαθείς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής, μία κάψουλα Αteronon την ημέρα μπορεί όχι μόνο να σταματήσει τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα αρτηριακά τοιχώματα, αλλά και να αναστρέψει την κατάσταση των αθηρωματικών πλακών μέσα σε μόλις δύο μήνες, χωρίς παρενέργειες. Το φάρμακο περιέχει λυκοπένιο (την ουσία που χαρίζει στις ώριμες ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους) και συγκεκριμένα κάθε κάψουλα παρέχει στον οργανισμό ποσότητα λυκοπενίου αντίστοιχη με εκείνη που παρέχεται από την κατανάλωση τριών κιλών ώριμων ντοματών.

Εφέτος θα ξεκινήσουν μεγάλου εύρους κλινικές δοκιμές του φαρμάκου σε 10.000 ασθενείς στη Βρετανία, στην Ιταλία, στη Φινλανδία και στις ΗΠΑ.

Βλαστικά κύτταρα για αποκατάσταση ισχίου

Βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον ανέπτυξαν μια τεχνική με βάση τα βλαστικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς η οποία καταργεί την ανάγκη της συμβατικής αποκατάστασης ισχίου. Γιατροί από το ιδιωτικό νοσοκομείο Spire στο Σαουθάμπτον έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τη μέθοδο σε έξι άτομα, με καλά αποτελέσματα. Οι γιατροί χρησιμοποιούν βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών τα οποία εξάγονται από την πυελική χώρα του ίδιου του ασθενούς. Τα κύτταρα αυτά στη συνέχεια αναμειγνύονται με κύτταρα του οστού άλλου ασθενούς, τα οποία λαμβάνονται ύστερα από επέμβαση αποκατάστασης ισχίου και εγχέονται στην περιοχή που έχει υποστεί βλάβη. Προς την κατεύθυνση ενός πιο γερού σκελετού στρέφεται όμως και η έρευνα μιας ιταλικής ομάδας από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Κεραμικής στη Φαέντσα, η οποία δημιούργησε τεχνητά οστά από… ξύλο.

Τα ξύλινα οστά, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί μόνο σε πρόβατα, έχουν σχεδιαστεί ώστε να αντικαθιστούν τμήματα του σκελετού που έχουν υποστεί βλάβη εξαιτίας τραυματισμού ή ασθένειας.

Πρώτη γέννηση παιδιού με νέα μέθοδο επιλογής ωαρίων

Μια Βρετανίδα είναι η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι με μια νέα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο Ολιβερ, ο οποίος ήλθε στη ζωή τον Ιούλιο, ήταν το δώρο της… επιστήμης στη 41χρονη γυναίκα η οποία είχε στο ιστορικό της 13 αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η 14η προσπάθεια ήταν όμως και η επιτυχημένη, χάρη σε μια τεχνική που αφορά την επιλογή των καλύτερων ωαρίων για γονιμοποίηση με το σπέρμα πριν από την εμφύτευσή τους στη μήτρα (η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και στο γονιμοποιημένο ωάριο). Πατέρας της μεθόδου που φέρει τον τίτλο «συστοιχία συγκριτικού γενομικού υβριδισμού» (Αrray Comparative Genomic Ηybridisation- Αrray CGΗ) είναι ο δρΣάιμον Φίσελ, διευθυντής της Κλινικής Care Fertility στο Νότιγχαμ. Σύμφωνα με τον δρα Φίσελ, η τεχνική του υπόσχεται να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης και να μειώσει τον αριθμό των αποβολών, δεδομένου ότι το ωάριο εκτιμάται πως ευθύνεται για το 85% των χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου.Μετά τη σύλληψη του Ολιβερ ακολούθησαν άλλες πέντε κυήσεις με χρήση της μεθόδου, ενώ έπεται συνέχεια.

Οι γλυκαντικές ουσίες «εχθρός» της δίαιτας

Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες τις οποίες προτιμούν πολλά άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα όχι μόνο δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους αλλά, αντιθέτως, μπορούν να…

ανεβάσουν τον δείκτη της ζυγαριάς.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ανακάλυψαν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά συμπεριφέρονται με τρόπο παρόμοιο με εκείνον της ζάχαρης, ενεργοποιώντας αισθητήρες ανίχνευσης του εντέρου οι οποίοι παίζουν ρόλο-«κλειδί» στην απορρόφηση της γλυκόζης. Το αποτέλεσμα είναι ότι το σώμα λαμβάνει σήμα να προχωρήσει σε επεξεργασία της επιπλέον ζάχαρης που λαμβάνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας από τη διατροφή τουάρα και όλων των θερμίδων τις οποίες η ζάχαρη… κουβαλά μαζί της. Αυτό οδηγεί βραχυπρόθεσμα σε ελάχιστη ή και καθόλου απώλεια βάρους, ενώ μακροπρόθεσμα ακόμη και σε επιπλέον κιλά.

Μέδουσες της αβύσσου

Στα μέσα της εβδομάδας δόθηκαν στη δημοσιότητα για πρώτη φορά φωτογραφίες από τις περίεργες όσο και εντυπωσιακές σε όψη και δυνατότητες μέδουσες τις οποίες εντόπισε πριν από λίγα χρόνια ερευνητική αποστολή που εξερεύνησε τα βάθη του Αρκτικού Ωκεανού. Οι ερευνητές εντόπισαν 50 διαφορετικά είδη μεδουσών σε βάθη από 100 μέτρα ως 3 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια των αρκτικών θαλασσών. Ανάμεσα στα είδη αυτά ήταν και πολλά εντελώς άγνωστα στους επιστήμονες.

Εντοπίστηκαν επίσης διάφορα πλάσματα που μοιάζουν με μέδουσες αλλά δεν είναι, αφού καθένα εξ αυτών δεν είναι ένας «αυτόνομος» οργανισμός αλλά σύνολο από πολύ μικρά θαλάσσια όντα που ενώνονται και κινούνται όλα μαζί.

Ευχή και κατάρα η γεωμηχανική

Τεχνητά δάση, καθρέφτες στο Διάστημα, τεχνητά νέφη, διασπορά σιδήρου στη θάλασσα, τεχνητές εκρήξεις ηφαιστείων είναι ορισμένες από τις προτάσεις της γεωμηχανικής για τη σωτηρία της ανθρωπότητας από την κλιματική μεταβολή. Επιστημονική ομάδα που αποτελείται από μέλη της Βρετανικής Εταιρείας Επιστημών εξέδωσε ένα πόρισμα για τη χρησιμότητα της γεωμηχανικής, της νέας επιστήμης που ασχολείται με την εξεύρεση μεθόδων σωτηρίας της ανθρωπότητας από περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με το πόρισμα πολλές από τις επαναστατικές ιδέες και μεθόδους της γεωμηχανικής πράγματι έχουν πιθανότητες επιτυχίας και μπορούν να βοηθήσουν, για παράδειγμα, στη δραστική μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, η χρήση αυτών των μεθόδων θα έχει πολύ σοβαρές παρενέργειες για τον πλανήτη και τη ζωή των κατοίκων του. Για παράδειγμα, τα τεχνητά νέφη θα μειώσουν μεν τη θερμοκρασία αλλά θα προκαλέσουν άλλες κλιματικές μεταβολές, όπως διακοπή των βροχοπτώσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk