Πίνακας ζωγραφικής έκρυβε τη φοροδιαφυγή

Μια εντυπωσιακή αλλά και άκρως εξοργιστική υπόθεση για τον μισθωτό και συνταξιούχο φορολογούμενο, που δεν μπορεί να κρύψει ούτε ένα ευρώ από την Εφορία, είναι η περίπτωση πολύ γνωστού ιταλικού εστιατορίου το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Μυκόνου και έχει κατάστημα και στο Κολωνάκι με ιδιοκτήτη επιχειρηματία ιταλικής καταγωγής ο οποίος διαθέτει μία από τις πιο καλές και ακριβές κάβες κρασιών. Στο συγκεκριμένο εστιατόριο, το οποίο έχει φιλοξενήσει την αφρόκρεμα της επιχειρηματικής και καλλιτεχνικής ζωής όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, λειτουργούσαν δύο ταμειακές μηχανές, μια νόμιμη και μια αδήλωτη.

Μια εντυπωσιακή αλλά και άκρως εξοργιστική υπόθεση για τον μισθωτό και συνταξιούχο φορολογούμενο, που δεν μπορεί να κρύψει ούτε ένα ευρώ από την Εφορία, είναι η περίπτωση πολύ γνωστού ιταλικού εστιατορίου το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της Μυκόνου και έχει κατάστημα και στο Κολωνάκι με ιδιοκτήτη επιχειρηματία ιταλικής καταγωγής ο οποίος διαθέτει μία από τις πιο καλές και ακριβές κάβες κρασιών.

Στο συγκεκριμένο εστιατόριο, το οποίο έχει φιλοξενήσει την αφρόκρεμα της επιχειρηματικής και καλλιτεχνικής ζωής όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, λειτουργούσαν δύο ταμειακές μηχανές, μια νόμιμη και μια αδήλωτη. Με τη νόμιμη ταμειακή μηχανή κάλυπτε προσχηματικά τους πελάτες που ζητούσαν αποδείξεις και την πιθανότητα επιφανειακού ελέγχου. Με την αδήλωτη ταμειακή εξέδιδε την πλειονότητα των αποδείξεων για τις υπηρεσίες που παρείχε. Η ταμειακή αυτή μηχανή ανακαλύφθηκε ύστερα από εξονυχιστική έρευνα των ελεγκτών της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης στον χώρο. Ηταν καλά κρυμμένη σε διπλανό κατάστημα (μεσοτοιχία) που ανήκει στη σύζυγο του ιδιοκτήτη, σε ειδικά διαμορφωμένο συρτάρι, πίσω από έναν πίνακα ζωγραφικής μέσα στα ντουβάρια. Μάλιστα ο έλεγχος στη συγκεκριμένη επιχείρηση κράτησε παραπάνω από το κανονικό και αυ τό γιατί οι «Ράμπο» της ΥΠΕΕ δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τη δεύτερη μηχανή, καθώς οι ιδιοκτήτες του καταστήματος αρνούνταν ότι υπήρχε. Τελικά, ύστερα από αρκετή προσπάθεια και αφού πέρασαν πολλές ημέρες, διαπίστωσαν ότι πίσω από έναν αρκετά καλαίσθητο πίνακα ζωγραφικής κρυβόταν το μυστικό της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Για να φθάσουν σε αυτήν, οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ προέβησαν σε αντιπαραβολή των αποδείξεων που τους επεδείχθησαν κατά τον έλεγχο, διαπιστώνοντας ότι υπήρχαν δύο τύποι, με διαφορετική γραμμογράφηση και γραμματοσειρά, κάτι που δεν δικαιολογούσε η ταμειακή μηχανή που λειτουργούσε νόμιμα. Στην εξέλιξη της έρευνας προέκυψε ότι η παράνομη ταμειακή μηχανή ανήκει σε επιχείρηση ίδιου αντικειμένου με έδρα το Κολωνάκι.

Μόνο για τη θερινή περίοδο που διανύουμε από τη συγκεκριμένη ταμειακή μηχανή είχαν εκδοθεί αποδείξεις ποσού μεγαλύτερου των 200.000 ευρώ. Το ποσό αυτό, ο αναλογούν ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματος δεν είχαν φυσικά αποτυπωθεί στα βιβλία της επιχείρησης. Αυτό που ίσως δεν ήξερε ο ιταλός επιχειρηματίας είναι ότι η ταμειακή μηχανή διαθέτει εσωτερική μνήμη, όπου κάποιος που γνωρίζει μπορεί να φέρει στην επιφάνεια όλες τις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί, όπως μας απάντησε ειδικός συντηρητής ταμειακών μηχανών.

«Παραδεισένια» κλοπή ΦΠΑ
Ητρίτη σημαντική περίπτωση φοροδιαφυγής αφορά συγκρότημα που διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόριο, μπαρ, τουριστικό γραφείο, ξαπλώστρες κτλ. σε «παραδεισένια» παραλία της Μυκόνου.

Μόλις εμφανίστηκαν οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ διαπίστωσαν πολύ σύντομα ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση τα έτη 2008-2009 δεν απέδωσε ΦΠΑ και για την περίοδο που υπέβαλε περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ αυτές ήταν ανακριβείς.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει φοροδιαφυγή και ΦΠΑ, όποιο κλείσιμο των φορολογικών βιβλίων έχει πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία της περαίωσης ουσιαστικά ακυρώνεται και γίνεται από την αρχή τακτικός έλεγχος.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η φοροδιαφυγή θεωρείται μεταξύ άλλων και ποινικά κολάσιμη πράξη.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk