Τα μάθατε τα νέα;

«Οι άνθρωποι χάθηκαν, έχασαν τον δρόμο τους και δεν καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον, έτσι χωρίστηκαν σε κόμματα» έγραφε περί το 1918 στο ημερολόγιό του ο μέγας χορευτής Βάσλαβ Νιζίνσκι και συμπλήρωνε «η πολιτική είναι θάνατος». Θεωρείτε ότι η εξέλιξη των πραγμάτων από τότε ως σήμερα επιβεβαιώνει την άποψη του τόσο ευαίσθητου καλλιτέχνη; Ναι, ακούγεται ακραία, βλέποντας όμως για άλλη μία φορά όλους εκείνους, τους γνωστούς μας από παλαιότερες αναμετρήσεις αλλά και τα νέα φιντανάκια, «γαλάζιους», «πράσινους», «κόκκινους» κ.

«Οι άνθρωποι χάθηκαν, έχασαν τον δρόμο τους και δεν καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον, έτσι χωρίστηκαν σε κόμματα» έγραφε περί το 1918 στο ημερολόγιό του ο μέγας χορευτής Βάσλαβ Νιζίνσκι και συμπλήρωνε «η πολιτική είναι θάνατος».

Θεωρείτε ότι η εξέλιξη των πραγμάτων από τότε ως σήμερα επιβεβαιώνει την άποψη του τόσο ευαίσθητου καλλιτέχνη; Ναι, ακούγεται ακραία, βλέποντας όμως για άλλη μία φορά όλους εκείνους, τους γνωστούς μας από παλαιότερες αναμετρήσεις αλλά και τα νέα φιντανάκια, «γαλάζιους», «πράσινους», «κόκκινους» κ.λπ. να ρίχνονται στον αγώνα για μία θέση στη νέα Βουλή, επιτιθέμενοι με μένος εναντίον των αντιπάλων τους, έτοιμοι να τους κατασπαράξουν (για το καλό της πατρίδας, βεβαίως), νομίζω πως ουδείς αμφιβάλλει ότι, ακόμη και αν η πολιτική δεν είναι θάνατος, είναι μια από τις πιο σκληρές μάχες στις οποίες εμπλέκεται κατά διαστήματα το ανθρώπινο είδος στη μακραίωνη ιστορία του.

Οσο για τα δικά μας, την προκήρυξη των εκλογών για τις 4 Οκτωβρίου από τον κ. Κ. Καραμανλή , ας ελαφρύνουμε λίγο το κλίμα διαβάζοντας Γεώργιο Σουρή. Ο οποίος σε μία στροφή του ποιήματος «Αρχηγοί» γράφει: «Μας λείπει ένας αρχηγός;… πενήντα ξεφυτρόνουν, / το ένα κόμμα χάνεται;… θα έβγουν άλλα δέκα/ όλοι για το αξίωμα του αρχηγού μαλλόνουν, / κι΄ ίσως αργότερα μας βγη ΄ς τη μέση και γυναίκα. / Αλλά κι εγώ ο αφανής των Αθηνών πολίτης/ ελπίζω πώς καμμιά φορά θα γίνω Κυβερνήτης!». Εγώ πάλι όχι. Ανήκω στη μειοψηφία;

«Σήμερα ξεκινά η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δ. Σιούφας στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος, και συνέχισε: «Η παρούσα Βουλή ολοκληρώνει τις εργασίες της. Αφήνει ένα σημαντικό έργο που επιτέλεσε τους προηγούμενους 24 μήνες, χάρη στη συμμετοχή και συμβολή όλων των μελών της. Μπορούμε όλοι να είμαστε περήφανοι γι΄ αυτό το έργο». Στη χρεοκοπία του κράτους αναφερόταν;

Λίγο πριν, ο κ. Καραμανλής δήλωνε: «Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου οι πολίτες θα επιλέξουν τον πρωθυπουργό που θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις και θα πάρει αποφάσεις καθοριστικές για την πορεία της χώρας στο μέλλον». Γιατί ως τώρα δεν τον είχαν…

Πάντως ο κ. Καραμανλής επιμένει ότι τον είχαν: εξάλλου, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού επισκέφθηκε χθες το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, για να του ανακοινώσει και επισήμως την επίσπευση των εκλογικών διαδικασιών. Και για να του εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους έλαβε αυτή την απόφαση, την οποία και χαρακτήρισε «πράξη ευθύνης». Ευθύνης των πολιτών, βεβαίως, στους οποίους πετάει τώρα το μπαλάκι να επιλέξουν ποιος θα ξανακολλήσει τα σπασμένα που αφήνει πίσω του. Πάντως το πιο σουρεαλιστικό από όλα είναι η πεποίθησή του ότι μπορεί και να τα κολλήσει ο ίδιος!

Οπως κι αν έχει, η Βουλή θα διαλυθεί την ερχόμενη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου. Η δε νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές- ούτε ψύλλος στον κόρφο της!- εκτός από τα άδεια ταμεία θα παραλάβει και τις πλέον δυσοίωνες προοπτικές για το μέλλον αυτής της χώρας:

«Ακολουθούν δύο δύσκολα χρόνια μπροστά μας» προειδοποίησε ο κ. Καραμανλής, κάνοντας ειδική αναφορά στο 2010 ως έτος καθοριστικό για την οικονομία. Καταλαβαίνετε τι μας περιμένει! Επιβιώσαμε του δύσκολου 2008, τα κουτσοκαταφέρνουμε, ασθμαίνοντας, στο δύσκολο 2009, ε το δύσκολο 2010 θα μας αποτελειώσει!

Και όσοι γλιτώσουμε από αυτό, θα έχουμε να κάνουμε με τα επίσης δύσκολα 2011, 2012, 2013… (είναι και άπειροι οι αριθμοί, ανάθεμά τους, δεν έχουν τέλος!) καθώς πρόθεση του κ. Καραμανλή είναι να εξαντλήσει όλη τη νέα τετραετία (όπως εξάντλησε και τις προηγούμενες;) και να εφαρμόσει όλες τις πολιτικές που απαιτεί η αντιμετώπιση της κρίσης, σύμφωνα πάντα με δικά του λόγια. «Οι πολίτες έχουν να διαλέξουν μεταξύ του δύσκολου και του εύκολου δρόμου» είπε. Επιλέγω χωρίς δεύτερη σκέψη τον εύκολο και ό,τι θέλει ας γίνει.

Εσείς τι θα επιλέξετε; Προτού να λάβετε θέση μάχης μπροστά στην κάλπη, με τον χαρτοπολτό που θα κρίνει το μέλλον της χώρας ανά χείρας, σας προτείνω να διαβάσετε το «Εγχειρίδιο βλακείας» του Διονύση Χαριτόπουλου. Πρόκειται για «ένα εγχειρίδιο αυτογνωσίας, μια συμπυκνωμένη φιλοσοφία ζωής με επίκεντρο τη νόηση και την κατανόηση, την ευφυΐα και την ανοησία, τη βλακεία και τον βλάκα». Διαβάστε το που σας λέω… Επειδή «όλοι υποτιμάμε τον αριθμό των ηλιθίων ανάμεσά μας και κάθε τόσο μας αιφνιδιάζουν πρόσωπα “υπεράνω υποψίας”», οπότε «μάλλον πρέπει να ξανασυστηθούμε», όπως σημειώνει και ο συγγραφέας. Σε τι κατάσταση βρίσκεστε, είπαμε, μετά τις τελευταίες (απολύτως αναμενόμενες) εξελίξεις; Απογοήτευσης; Αγχους;

Απόγνωσης; Σηκώστε το κεφάλι και κοιτάξτε ψηλά, τον καταγάλανο αττικό ουρανό. Μπορεί η οριστική λύση να έλθει από εκεί: Οι αστρονόμοι υποψιάζονταν ότι η Ανδρομέδα, ο πλησιέστερος γαλαξίας του δικού μας καταβροχθίζει άλλους γαλαξίες. Ισως το επόμενο θύμα του να είμαστε εμείς! Εκτός αν η νέα, ικανή και άξια κυβέρνηση που θα εκλέξουμε βάλει την Ανδρομέδα σε δίαιτα και ησυχάσουμε! Δεν απομένει παρά να δούμε ποιος από τους συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας έχει το πληρέστερο… διαστημικό πρόγραμμα!

Στο μεταξύ φροντίστε να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε αυτό το τριήμερο γιατί από τη Δευτέρα ξεκινά επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Και το ψηστήρι. Από τους «πράσινους»: Γ. Παπανδρέου: «Ξέρουμε τα προβλήματα, έχουμε τις λύσεις». Τους «κόκκινους»: Αλέκα Παπαρήγα: «Καλούμε σε πανστρατιά δράσης». Τους «κοκκινορόζ»: Αλ. Τσίπρας: «Σύνθημα όλων είναι “συντρίψατε το ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μας βγουν τα κουκιά”, δεν θα τους περάσει όμως γιατί λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο». Τους «βαθυκύανους»: Γ. Καρατζαφέρης: «Ευτυχώς για την παράταξη και τη χώρα, υπάρχουν εφεδρείες» και όλους τους άλλους… Κουράγιο, σύντροφοι! Εκλογές είναι, θα περάσουν. Κύριε διευθυντά

Πώς να χαρακτηρίσω την απόφαση του Μichel de Liapis, κατά κόσμον Μιχάλη Λιάπη, να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του Οκτωβρίου για λόγους «πολιτικής αξιοπρέπειας και πολιτικής συνέπειας», αν όχι μια λαμπρή επίδειξη ευρωπαϊκού πολιτισμού και ήθους; Η αλήθεια είναι ότι του την είχε φυλαγμένη του… ασυνεπούς πολιτικώς Πρωθυπουργού, από τότε που εκείνος τον απέσυρε από την κυβέρνηση. Από την άλλη, όσο και αν η λεπτών, «αραχνοΰφαντων» αποχρώσεων νοοτροπία του είναι ξένη προς τις μπρουτάλ τακτικές του κ. Κ. Καραμανλή, δεν είναι τόσο αφελής ώστε να ήλπιζε στην εκ νέου αξιοποίησή του σε θέση αξιωματικού της (τραυματισμένης) ναυαρχίδας της ΝΔ, οπότε πρόφτασε να αποβιβαστεί οικειοθελώς από το σκάφος. Αdieu, mon Colonel!

Μετά τιμής

ΠΑΝΔΩΡΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk