Με ζημιές ύψους €305,9 εκατ. έκλεισε για τη ΔΕΗ το 2008

Με τεράστιες ζημιές, όπως αναμενόταν άλλωστε, έκλεισε το 2008 για τη ΔΕΗ. Η ζημιά μετά από φόρους διαμορφώθηκε στα 305,9 εκατ. ευρώ για την προηγούμενη χρονιά. Η διοίκηση της επιχείρησης επικαλέστηκε ποικίλες δικαιολογίες για την οικονομική κατάρρευση, όπως οι τιμές των καυσίμων, οι συμμετοχές στη ζημιογόνο ΛΑΡΚΟ και ο ανταγωνισμός λόγω οριακής τιμής του συστήματος. Η ουσία είναι όμως ότι το κόστος εξόρυξης του λιγνίτη (που είναι η κινητήριος δύναμη της επιχείρησης) …

Με τεράστιες ζημιές, όπως αναμενόταν άλλωστε, έκλεισε το 2008 για τη ΔΕΗ. Η ζημιά μετά από φόρους διαμορφώθηκε στα 305,9 εκατ. ευρώ για την προηγούμενη χρονιά. Η διοίκηση της επιχείρησης επικαλέστηκε ποικίλες δικαιολογίες για την οικονομική κατάρρευση, όπως οι τιμές των καυσίμων, οι συμμετοχές στη ζημιογόνο ΛΑΡΚΟ και ο ανταγωνισμός λόγω οριακής τιμής του συστήματος. Η ουσία είναι όμως ότι το κόστος εξόρυξης του λιγνίτη (που είναι η κινητήριος δύναμη της επιχείρησης) έχει αυξηθεί δραματικά και αδικαιολόγητα, ενώ το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ, απαραίτητο για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει καθυστερήσει απελπιστικά, κάτι που έχει παραδεχθεί και ο πρόεδρός της κ. Π.Αθανασόπουλος, ενώ ξέφυγαν και οι λειτουργικές δαπάνες που δεν έχουν σχέση με καύσιμα ή ρύπους.

Το 2008 απαξιώθηκε πλήρως η συμμετοχή της ΔΕΗ στην εταιρεία ΛΑΡΚΟ με συνέπεια την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της μητρικής κατά 30,8 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιάς 6,2 εκατ. ευρώ το 2007).

Οι προ φόρων ζημιές το 2008 ήταν 395,9 εκατ. ευρώ έναντι προ φόρων κερδών 276,4 εκατ. ευρώ το 2007. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, αν οι τιμές των καυσίμων και των αγορών ενέργειας είχαν παραμείνει στα επίπεδα του 2007 και δεν υπήρχε η επιβάρυνση από τα δικαιώματα ρύπων (για τα οποία πάντως γνώριζε εγκαίρως η επιχείρηση), τότε η χρήση θα ήταν κερδοφόρος. Τα έσοδα όμως από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 647,9 εκατ. ευρώ (13,5%), από 4.808,2

εκατ. ευρώ το 2007 σε 5.456,1 εκατ. ευρώ το 2008, ενώ παράλληλα οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες προ αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 1.144,4 εκατ. ευρώ (26,4 %), από 4.335,5 εκατ. ευρώ το 2007 σε 5.479,9 εκατ. ευρώ το 2008, γεγονός που οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων και των αγορών ενέργειας και στην κάλυψη του ελλείμματος δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

Ο κ. Αθανασόπουλος απέδωσε τις ζημιές του 2008 σε «αποτέλεσμα πρωτοφανών αυξήσεων των τιμών των καυσίμων και των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της νέας δαπάνης για εκπομπές CΟ2.Είναι λοιπόν φανερό ότι τα κέρδη της ΔΕΗ είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εκτεθειμένα στη διακύμανση των τιμών των καυσίμων,της ενέργειαςκαι του CΟ2.Ο περιορισμός της διακύμανσης αυτής εξαρτάται από την ικανότητα της ΔΕΗ να μετακυλίει αποτελεσματικά αυτές τις διακυμάνσεις». Οταν ομιλεί για μετακύλιση διακυμάνσεων ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρεται προφανώς στα καταναλωτικά τιμολόγια, ενω παραλείπει να πει ότι η μη εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων τελικά ευνόησε τη ΔΕΗ, άσχετα αν η ΔΕΗ δεν ήταν εκέινη που ζήτησε να αναβληθεί η εφαρμογή της ρήτρας αλλά το αποφάσισε η κυβέρνηση. Πάντως το πρώτο δίμηνο του 2009 τα προ φόρων κέρδη διμήνου είναι της τάξεως των 190 εκατ. ευρώ έναντι 106 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού και 69 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk