Τα δάνεια και η λογική του τζίτζικα

Τη χρονιά που μπήκαμε στο ευρώ ζεύγος δημοσιογράφων ζήτησε δάνειο για αγορά κατοικίας. Ο τραπεζικός υπάλληλος είχε ενστάσεις: «Γιατί να μείνετε στην Κυψέλη και όχι σε καλύτερη γειτονιά;», «Γιατί να αγοράσετε σε πολυκατοικία του ΄50 και όχι νεόδμητο;», «Γιατί δεν δανείζεστε περισσότερα αφού μπορείτε να πληρώνετε μεγαλύτερη δόση;». Ηταν η εποχή που ο κόσμος έμπαινε στην τράπεζα νομίζοντας ότι παίζει «Μonopoly». Κυριαρχούσε μια ευφορία και η εντύπωση ότι μπορούμε να ζούμε σαν πλούσιοι, ακόμη και αν είμαστε μισθωτοί.

Τη χρονιά που μπήκαμε στο ευρώ ζεύγος δημοσιογράφων ζήτησε δάνειο για αγορά κατοικίας. Ο τραπεζικός υπάλληλος είχε ενστάσεις: «Γιατί να μείνετε στην Κυψέλη και όχι σε καλύτερη γειτονιά;», «Γιατί να αγοράσετε σε πολυκατοικία του ΄50 και όχι νεόδμητο;», «Γιατί δεν δανείζεστε περισσότερα αφού μπορείτε να πληρώνετε μεγαλύτερη δόση;». Ηταν η εποχή που ο κόσμος έμπαινε στην τράπεζα νομίζοντας ότι παίζει «Μonopoly». Κυριαρχούσε μια ευφορία και η εντύπωση ότι μπορούμε να ζούμε σαν πλούσιοι, ακόμη και αν είμαστε μισθωτοί. Ξαφνικά το σπίτι των 80 τετραγωνικών έγινε μικρό, τα 1.200 κυβικά έγιναν χελώνα, το δημόσιο σχολείο του πεταματού, το Ζara για τους μετανάστες. Γλεντούσαμε την κοινωνία της αφθονίας. Αν σήμερα πολλά νοικοκυριά βρίσκονται σε δεινή θέση είναι επειδή- για να το πούμε και λιανά- δεν είχαν ταξική συνείδηση. Για τις επιλογές του καταναλωτή δεν ευθύνεται καμία κυβέρνηση, όταν όμως τα πράγματα φτάνουν στα άκρα, το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να βάλει μια ρέγουλα. Τουλάχιστον να μην μπαίνει καπέλο στις δόσεις που με δυσκολία μπορούν να αποπληρωθούν.

Μαθαίνουμε ότι η Ενωση Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ) γίνεται δέκτης δεκάδων καταγγελιών από δανειολήπτες στεγαστικών και καταναλωτικών προϊόντων για τα επιτόκια που δεν πέφτουν. Μην περιμένετε ρύθμιση, τουλάχιστον όχι σήμερα. Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου (στο σκίτσο) έχει υποχρεώσεις. Διοργανώνει ημερίδα στο ξενοδοχείο «Ρlaza». Από θεωρητικούρα καλά τα πάει: θα κάτσουν όλοι μαζί στο πάνελ και θα προβληματιστούν με αβρότητα, ενώ οι τράπεζες, εκεί έξω, θα συνεχίσουν να αλωνίζουν. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ενώ το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει αρχίσει να μειώνεται δραματικά από τον Νοέμβριο του 2008, οι μειώσεις δεν έχουν ακόμη αφομοιωθεί από τα επιτόκια των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον: «Οταν το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αυξανόταν, τα αντίστοιχα ελληνικά ακολουθούσαν αυξητική πορεία μέσα σε λίγες εβδομάδες ή και ημέρες, τώρα όμως που το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει μειωθεί και συνεχίζει να μειώνεται, τα επιτόκια παραμένουν σταθερά για τρεις ή και για τέσσερις μήνες».

Ο κ. Γιάννης Οικονόμου μπορεί να γίνει ο εισπράκτορας της κυβέρνησης και να φέρει ανέλπιστα έσοδα, αν θελήσει (και αν τον αφήσουν) να δουλέψει. Προβλέπονται από τη νομοθεσία κυρώσεις για τις τράπεζες που δεν συμμορφώνονται. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.500 ως 1 εκατ. ευρώ (σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζονται) και τα καρπώνεται το κράτος- όχι οι ζημιωμένοι καταναλωτές. Ετσι έγινε και με το πρόστιμο για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ μέσω πιστωτικής, για το οποίο 16 τράπεζες τιμωρήθηκαν με πρόστιμο 600.000

ευρώ η καθεμία (σιγά τα λάχανα!). Αν το υπουργείο Ανάπτυξης, με γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδος, διαπιστώσει λοβιτούρες στα επιτόκια, δύναται να διατάξει ως και τη διακοπή της λειτουργίας πιστωτικών ιδρυμάτων. Γελάσαμε και σήμερα. Σιγά μην ορθώσει το ανάστημά του ο Γραμματέας Καταναλωτή. Αφού ξέρουμε ότι από το πόστο του το μόνο που κάνει είναι να συμπληρώνει το βιογραφικό του. Ηταν σε τιμητική θέση στο ευρωψηφοδέλτιο το 1999, άντε με το καλό να κατέβει στη Φθιώτιδα, να κάνει καριέρα στη Βουλή.

Με τα δάνεια ο Ελληνας απέκτησε τη νοοτροπία του τζίτζικα. Δεν υπολόγισε ότι μαζί με τον χειμώνα του μύθου θα έρχονταν και τα γραμμάτια του τζιπ. Εχουν βγει διάφορες λίστες για τις οποίες κορδωνόμασταν, ότι τάχα μου είμαστε οι Ευρωπαίοι με τις περισσότερες Ρorsche Cayenne. Για ένα διάστημα δεν ήταν ξιπασιά να ζεις πάνω από τις δυνατότητές σου, ήταν το προνόμιο μιας δημιουργικής οικονομίας που φύτεψε το δέντρο με τα πεντοχίλιαρα. Ο δανεισμός γινόταν για να ζει κανείς στο status των ψευδαισθήσεων. Τότε δεν υπήρξε θεσμική προειδοποίηση, ίσως να μην την άκουγε κανείς μέσα στο κλίμα του πανηγυριού. Σήμερα ο καταναλωτής συνετίζεται με «επιτόκιο απερισκεψίας». Τιμωρείται, δηλαδή, με το παραπάνω, ελαφρώς ασύδοτα. Το αποτέλεσμα είναι ότι στα 1.250.000 νοικοκυριά που ζουν με εισόδημα 15.000-

25.000 ευρώ το 70% να μην μπορεί να πληρώσει το στεγαστικό δάνειο και το 65,4% να ζορίζεται με τις πιστωτικές. Στα υψηλότερα εισοδήματα υπάρχει το ίδιο στένεμα. Στα 1.300.000 νοικοκυριά με εισόδημα 25.000-35.000 ευρώ οι μισοί δυσκολεύονται με το στεγαστικό και το 70% δεν έχει για τις κάρτες. Φταίει ο κ. Γιάννης Οικονόμου που όλοι αυτοί μετράνε κέρματα στο τέλος του μήνα; Οχι, δεν φταίει. Απλά τους πατάει τον κάλο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk