Και σε δημόσια κτίρια
Την πλήρη χρηματοδότηση της σύνδεσης 83 δημόσιων κτιρίων με δυνατότητα άτοκης αποπληρωμής του κόστους σε τρία χρόνια από την τροφοδοσία του κτιρίου με φυσικό αέριο ανακοίνωσε χθες η ΕΠΑ Αττικής.

* * *
Το νομοθετικό πλαίσιο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης υποχρεώνει τις υπηρεσίες του Δημοσίου που στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια να εφοδιαστούν με φυσικό αέριο, αλλά ως τώρα αρκετοί το απέφευγαν τεχνηέντως.

* * *
Πρόσφατα όμως ο εικονιζόμενος στο σκίτσο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας «υπενθύμισε» αυτή την υποχρέωση στις δημόσιες υπηρεσίες και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κ. Μουσουρούλης με τον γενικό διευθυντή της ΕΠΑ Αττικής κ. Γερ. Κοντομίχαλ ο εκπόνησαν το σχέδιο που θα οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 2.300 τόνους.

Αναβολή
Για τρίτη φορά αναβλήθηκε η εκδίκαση των προσφυγών που κατέθεσαν οι εταιρείες τυχερών παιχνιδιών William Ηill και Stanleybet Ιnternational στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ελληνικού Δημοσίου για την απαγόρευση δραστηριοποίησής τους στην ελληνική αγορά.

* * *
Η νέα εκδίκαση ορίστηκε για τον Φεβρουάριο του 2009. Η εξέλιξη αυτή ευνοεί τον ΟΠΑΠ και δικαιώνει τους αναλυτές που υποστήριζαν ότι οι διαδικασίες για την άρση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ θα είναι χρονοβόρες οριοθετώντας μια τέτοια πιθανή εξέλιξη έπειτα από μία πενταετία.

Το στοίχημα…
Βαρύτατες καταγγελίες για τη διοίκηση Θανάσουλα στη Λάρκο κάνει ο σύλλογος των εργαζομένων της εταιρείας, ζητώντας παράλληλα την επέμβαση της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του εισαγγελέα για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο.

* * *
Με ανακοίνωσή του το σωματείο καταγγέλλει ότι «η διοίκηση προχώρησε με ιδιαίτερα επαχθείς όρους σε προπώληση του παραγόμενου νικελίου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με τραγικά αποτελέσματα, όπως απώλεια εσόδων από το hedging περίπου 300 εκατ. δολαρίων την περίοδο 2005-2007 και 70 εκατ.δολαρίων μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2008.Οι πράξεις αυτές γίνονταν απευθείας με τράπεζες του εξωτερικού,χωρίς ποτέ να γνωρίζει κανένας τις προμήθειες που πληρώνει η εταιρεία στους τραπεζικούς οίκους του εξωτερικού».

…οι πληρωμές…
Πριν από το 2004 όλες οι πληρωμές των τιμολογίων πώλησης γίνονταν σε ελληνικές τράπεζες. Από το 2004 και ως σήμερα «κατά έναν περίεργο τρόπο» όλες οι πληρωμές γίνονται σε τράπεζες του Λονδίνου, ενώ το καλοκαίρι του 2006 και σε περίοδο μιας εβδομάδας (όταν γινόταν η μεταφορά των συμβολαίων hedge και των πληρωμών των τιμολογίων από την Βayerische Αθηνών στις τράπεζες στο εξωτερικό) η εταιρεία με δήλωση του κ. Θανάσουλα έχασε 25 εκατ. δολάρια αφού οι τιμές νικελίου ανέβηκαν δραματικά τις ημέρες αυτές.

…και η ζημιά
«Η διαχείριση των πωλήσεων από τον διευθυντή Πωλήσεων είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα για τη Λάρκο (σύμφωνα με αλληλογραφία του οικονομικού διευθυντή κ. Καλογερόπουλου η οποία είχε κοινοποιηθεί στο ΔΣ) και μόνο για το έτος 2007 η εταιρεία είχε διαφυγόντα κέρδη περίπου 70 εκατ.δολαρίων» αναφέρεται ακόμη από τους εργαζoμένους και προστίθεται το εντυπωσιακό: «Η Λάρκο πλήρωνε τα έξοδα των πολυτελών ταξιδιών του κ.Θανάσουλα όχι μόνο στο Λονδίνο, όπου ήταν η μόνιμη κατοικία του,αλλά και στα εξοχικά του στο Ασπεν του Κολοράντο και στο Μαϊάμι».

* * *
Το σωματείο ζητεί την παρέμβαση του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και τη γνωστοποίηση της έρευνας του εισαγγελέα η οποία παραγγέλθηκε από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.