▅ Υπερηχητική ασπίδα εναντίον καταιγίδων

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο λειτουργεί σαν «ασπίδα» ενάντια στον καρκίνο του πνεύμονος. Ελπίζεται ότι η ανακάλυψη του ογκοκατασταλτικού γονιδίου LΙΜD1 θα οδηγήσει σε νέες θεραπείες, αλλά και σε τεχνικές πρώιμης ανίχνευσης της νόσου. Οι ερευνητές συνέκριναν, όπως σημειώνουν στο επιστημονικό έντυπο «Ρroceedings of the Νational Αcademy of Sciences», υγιή ιστό των πνευμόνων, καθώς και καρκινικό ιστό. Είδαν ότι στα περισσότερα δείγματα καρκινικού ιστού το LΙΜD1 δεν υπήρχε, γεγονός που μαρτυρεί ότι η ύπαρξη του γονιδίου δρα προστατευτικά. Σε πειράματα σε ποντίκια, όσα εξ αυτών τροποποιήθηκαν γενετικώς ώστε να εμφανίζουν έλλειψη του γονιδίου ανέπτυξαν καρκίνο των πνευμόνων. ▅ Γονίδιο προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονος

Μια επαναστατική θεωρία για την αντιμετώπιση των ισχυρών καταιγίδων και τυφώνων ανέπτυξε ένας επιστήμονας του Πανεπιστημίου Αkron στο Οχάιο. Σύμφωνα με αυτή, αν γύρω από το μάτι μιας καταιγίδας πετάξουν υπερηχητικά αεροσκάφη θα περιορίσουν σημαντικά την έντασή της. Οπως συγκεκριμένα υποστηρίζει ο επιστήμονας, αν γύρω από το μάτι μιας «τυπικής» καταιγίδας-τυφώνα πετάξουν δύο F-4 με ταχύτητα 1,5 Μach αμέσως θα μειωθεί η ένταση του φαινομένου.

▅ Η καισαρική αυξάνει τον κίνδυνο άσθματος του παιδιού

Παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα σε σύγκριση με εκείνα που έρχονται στον κόσμο με φυσιολογικό τοκετό. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν ελβετοί ερευνητές από το Ιατρικό Ινστιτούτο Κιντερσπίταλ στη Ζυρίχη, οι οποίοι μελέτησαν περί τα 3.000 παιδιά από τη στιγμή της γέννησής τους ως το όγδοο έτος της ηλικίας τους. Οπως σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «Τhorax», τα παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή είχαν 80% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο με καισαρική τομή δεν εκτίθενται στα βακτήρια που υπάρχουν στο κανάλι της γέννησης.