«Θα μετρήσουν η καρδιά και η ψυχή»



ΤΟ ΟΝΟΜΑ του Γιώργου Αμερικάνου συμβολίζει ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της ΑΕΚ. Επίλεκτο στέλεχος της μεγάλης ομάδας μπάσκετ της Ενωσης της δεκαετίας του 1960, ο κ. Αμερικάνος βλέπει και πάλι την αγαπημένη του ομάδα να πλησιάζει στην ευρωπαϊκή καταξίωση. Τριάντα χρόνια μετά τον θρίαμβο του 1968, όταν κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων στο κατάμεστο από 80.000 θεατές Παναθηναϊκό Στάδιο, ο κ. Αμερικάνος βλέπει την ΑΕΚ να βρίσκεται και πάλι μέσα στις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.


«Κατ’ αρχήν να υπενθυμίσω κάτι για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι» λέει ο παλιός άσος της Ενωσης. «Η ΑΕΚ δεν είναι μόνο η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο. Είναι και η πρώτη που πήγε, το 1965-66 στην Ιταλία, σε Φάιναλ Φορ Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Επομένως, είναι κρίμα να περιορίζουμε την αναφορά μας μόνο στην κατάκτηση του Κυπελλούχων».


Ο κ. Αμερικάνος δεν κρύβει την αισιοδοξία του για την πορεία της ΑΕΚ στο Φάιναλ Φορ που θα διεξαχθεί από 21 ως 23 Απριλίου στη Βαρκελώνη. «Δεν υπάρχει καμία ομάδα που να προκαλεί δέος. Οταν μέσα σε δύο ημέρες παίζεις δύο πολύ δυνατά παιχνίδια, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Τόσο ο ημιτελικός όσο και ο τελικός είναι αγώνες χωρίς αύριο. Κερδίζεις στον ημιτελικό, περνάς στον τελικό. Κερδίζεις και εκεί, κατακτάς το τρόπαιο. Θα μετρήσει λοιπόν πολύ η αγωνιστική κατάσταση της ομάδας αλλά κυρίως η ψυχή και η καρδιά που θα επιδείξουν οι παίκτες κατά τη διάρκεια των αγώνων».


Ο κ. Αμερικάνος ανατρέχει μάλιστα στην περυσινή περίπτωση του Ολυμπιακού: «Η ομάδα του Πειραιά είχε πέρυσι σκαμπανεβάσματα όλη τη χρονιά αλλά την κατάλληλη στιγμή έδειξε σταθερότητα και στέφθηκε πρωταθλήτρια».


Αν κοιτάξει κάποιος τη σύνθεση της ΑΕΚ, θα δει ότι πρόκειται για μια «λεγεώνα ξένων». Δεν έχει καμία σχέση με την αμιγώς ελληνική ομάδα του 1968. Αυτό είχε και τις συνέπειές του στην προσέλευση των φιλάθλων στο ΟΑΚΑ. Το παράπονο του παλαιού μεγάλου άσου της Ενωσης είναι εμφανές.


«Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και όλοι οι σύλλογοι πρέπει να προσαρμοσθούν. Οταν όμως η ομάδα έχει μόνο δύο Ελληνες στη σύνθεσή της, αυτό επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία του κόσμου. Οι έλληνες παίκτες θα είναι όμως αυτοί που κατά τη γνώμη μου θα σηκώσουν το βάρος στην Ισπανία. Οταν λέω Ελληνες δεν εννοώ μόνο τον Μιχάλη Κακιούζη και τον Νίκο Χατζή αλλά και τον Μπάνε Πρέλεβιτς, ο οποίος ύστερα από τόσα χρόνια στην Ελλάδα αισθάνεται πια Ελληνας».


Στη Βαρκελώνη ωστόσο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. «Πιστεύω», σημειώνει ο κ. Αμερικάνος, «ότι όσοι αγαπούν την ομάδα θα δώσουν το παρών και θα συμβάλουν τα μέγιστα στην προσπάθεια να πάρουμε το τρόπαιο».


Τέλος, πολλοί θεωρούν ότι η μεγάλη δύναμη της ΑΕΚ βρίσκεται στον πάγκο της. Η εμπειρία του Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος έχει ήδη πάει σε πέντε Φάιναλ Φορ (τρία με τον Αρη και δύο με τον Ολυμπιακό), αποτελεί ένα σημείο στο οποίο στηρίζουν πολλά οι φίλοι της ΑΕΚ.


«Ο Ιωαννίδης είναι ο άνθρωπος που έδωσε πνοή στην ΑΕΚ και του εύχομαι η έκτη του συμμετοχή σε Φάιναλ Φορ να είναι και τυχερή» δηλώνει ο κ. Αμερικάνος και καταλήγει: «Είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει πάρα πολύ και τα αποτελέσματα τον δικαιώνουν. Το μεγάλο του προσόν είναι ότι καταφέρνει να παίρνει το μέγιστο των δυνατοτήτων από τους παίκτες του. Η προσφορά του θα είναι κυρίως στον ψυχολογικό τομέα γιατί είναι προπονητής που δεν εγκαταλείπει ποτέ τη μάχη».