Ο όμιλος Λάτση επεκτείνει και τις εμπορικές και παραγωγικές δραστηριότητές του


ΠΕΡΑ από τις τραπεζικές επεκτείνει και τις βιομηχανικές και τις εμπορικές του δραστηριότητες στην Ελλάδα ο όμιλος Λάτση, αν κρίνει κανείς από τη γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έκανε η εταιρεία πετρελαιοειδών Πετρόλα Ελλάς ΑΕ τους τελευταίους μήνες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μετοχικό κεφάλαιο της Πετρόλα αυξήθηκε με εισροή συναλλάγματος κατά αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές και ανήλθε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπου 47,2 δισ. δραχμές.


Το διυλιστήριο της Πετρόλα βρίσκεται στην Ελευσίνα και στην εταιρεία απασχολούνται ­ μετά την επιτυχή ολοκλήρωση ενός προγράμματος εθελουσίας εξόδου πολλών εργαζομένων ­ περίπου 590 εργαζόμενοι.


Το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών της εταιρείας, ύψους περίπου 160 δισ. δραχμών το 1995 και ασφαλώς αναλόγου ύψους και το 1996, προέρχεται, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Πετρόλα, από βιομηχανική δραστηριότητα. Η εταιρεία διυλίζει πετρέλαιο και είναι το δεύτερο σε μέγεθος διυλιστήριο στην ελληνική αγορά. Παράγει κυρίως μαζούτ, ντίζελ, αέρια, καύσιμα για αεροπλάνα και νάφθα. Η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται περίπου 100.000 βαρέλια αργού πετρελαίου καθημερινά, χωρίς να συνυπολογίζεται η μονάδα υδρογονοαποθειώσεως, η οποία έχει δυναμικότητα 17.500 βαρέλια. Δεν παράγει αλλά διαθέτει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό βενζίνες που προμηθεύεται σε διεθνείς τιμές από τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Η εταιρεία κάνει επίσης εισαγωγές πετρελαιοειδών προϊόντων, κατά διαστήματα, από το εξωτερικό. Γύρω στο 48% της παραγωγής κατά βάρος είναι συνήθως μαζούτ, ενώ δεύτερο σε σημασία προϊόν είναι το ντίζελ. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διατίθεται στην ελληνική εσωτερική αγορά και στην αγορά καυσίμων και πλοίων, στα ελληνικά αεροδρόμια και λιμάνια. Η διυλιστική ικανότητα υπολογίζεται σε 5 εκατ. τόνους ετησίως. Ειδικά τη νάφθα, που παράγει το διυλιστήριο, η Πετρόλα την εξάγει σχεδόν στο σύνολό της ως πρώτη ύλη για τις πετροχημικές βιομηχανίες της Ευρώπης.


Μετά από αλλαγές που έγιναν προσφάτως στη διοίκηση της Πετρόλα συμμετέχουν οι κκ. Ν. Γρηγοριάδης, Ανδρέας Νικάνδρου, Ελ. Στάθης, Μ. Ζάννος, Θ. Βάρδας, Γ. Μπουτόπουλος και η κυρία Ευτυχία Παπακωνσταντίνου. Ούτε ο κ. Γιάννης Λάτσης ούτε κάποιο άλλο μέλος της οικογενείας του συμμετέχει στη διοίκηση της Πετρόλα, την οποία στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών εκπροσωπεί ο κ. Θ. Γκάτσος, στέλεχος του ομίλου.


Η ΚΟΡΩΝΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΑ


ΑΛΛΗ μία βιομηχανία τροφίμων και εν προκειμένω ο μεγαλύτερος έλληνας εξαγωγέας ζυμαρικών, η εταιρεία Κορώνα της οικογένειας Βλησίδη, επιλέγει να επεκταθεί σε νέες κατηγορίες προϊόντων, πέρα από τα παραδοσιακά ζυμαρικά και τοματικά προϊόντα που η εταιρεία άρχισε να παράγει στις αρχές του αιώνα.


Με μεικτά πάγια που ξεπερνούν τα 2 δισ. δραχμές, η Κορώνα συμπεριλαμβάνεται στις 500 μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες βάσει πωλήσεων, αφού το 1995 είχε πραγματοποιήσει πωλήσεις αξίας άνω των 3,5 δισ. δραχμών και ήταν κερδοφόρα. 1.300 εκθέτες για τη γεωργία


Στις 29 Ιανουαρίου ανοίγει τις πύλες της η 13η Agrotica ’97 στις εγκαταστάσεις της Helexpo


Τριάντα πέντε χιλιάδες (35.000) τετραγωνικά μέτρα έχουν διατεθεί από τη Helexpo ΔΕΘ προκειμένου να πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου ως και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου η έκθεση 13η Agrotica ’97, δηλαδή μια από τις μεγαλύτερες, χωρίς υπερβολή, εκθέσεις γεωργικών μηχανημάτων, εξοπλισμού και εφοδίων στην Ευρώπη.


Πρόκειται για μια διεθνή κλαδική έκθεση, τα αριθμητικά στοιχεία της οποίας συναγωνίζονται εκείνα των διεθνών γενικών εκθέσεων. Τα στοιχεία της Helexpo σχετικά με την εμπορικότητα και την άφιξη εμπορικών επισκεπτών αποδεικνύουν ότι χρόνο με χρόνο η έκθεση βελτιώνεται. Πρώτη απόδειξη το ότι εφέτος στους εκθετήριους χώρους της Agrotica προστέθηκε η αίθουσα «Ιωάννης Βελλίδης», όπου θα φιλοξενηθεί και η κατηγορία των πλαστικών. Πάντως σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των υπεύθυνων της έκθεσης υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εκθετών θα ανέλθει σε 1.300 από 1.133 που συμμετείχαν πέρυσι. Στις δύο τελευταίες διοργανώσεις ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τις 100.000 ανά διοργάνωση. Ετσι λοιπόν και φέτος υπολογίζεται ότι την 13η Agrotica θα επισκεφθούν περισσότεροι από 103.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και 37 ακόμη χώρες.


Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών της Helexpo, οι περισσότερες αφίξεις αφορούν ενδιαφερομένους από τις βαλκανικές χώρες, τις χώρες της Αν. Ευρώπης, της Παρευξείνιας Ζώνης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι και για τη φετινή Agrotica έχουν αποσταλεί προσκλήσεις, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, σε επιλεγμένους εμπορικούς επισκέπτες από τις συγκεκριμένες χώρες. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι έχουν προσκληθεί επιχειρηματίες από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, το Ισραήλ και τον Λίβανο.


Ο ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΣΤΑ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ


ΑΛΛΗ μία εταιρεία προϊόντων κρέατος ετοιμάζεται να εισέλθει στην αγορά των αλλαντικών υλοποιώντας σχετικό επενδυτικό πρόγραμμα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του τομέα, την εταιρεία Δ. Κελαϊδίτης & Σία ΑΕ, η οποία είναι εγκατεστημένη στην περιοχή της Ν. Αρτάκης στον Νομό Ευβοίας και πραγματοποιεί πωλήσεις μεγαλύτερες των 7 δισ. δραχμών.


Η εταιρεία ησχολείτο ως πριν από λίγα χρόνια μόνο με την πρωτογενή παραγωγή στον κλάδο του κρέατος, αλλά το 1993 έκανε ένα πρώτο βήμα επέκτασης και καθετοποίησης, κατασκευάζοντας με επένδυση 650 εκατ. δρχ. ένα σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών, δυναμικότητας 15 τόνων ανά ώρα, για να καλύψει τόσο ανάγκες δικές της όσο και ανάγκες άλλων επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργάζεται. Με άλλο μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα, αργότερα, η επιχείρηση κατασκεύασε δύο γραμμές σφαγής μοσχαριών και αρνιών, καθώς επίσης φούρνους κρέατος και αποθήκες κατεψυγμένων προϊόντων. Η σχετική επένδυση έχει ολοκληρωθεί και οι νέες γραμμές έχουν τεθεί σε λειτουργία. Η εταιρεία εισάγει μοσχάρια από τη Γαλλία, τα οποία μετά την πάχυνσή τους σφάζονται και διατίθενται στην εγχώρια αγορά. Σε λειτουργία έχει τεθεί εξάλλου και μονάδα σφαγής αρνιών, ενώ για το εγγύς μέλλον προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία και μονάδα τυποποίησης κρεάτων σε μικρά τεμάχια.


Το επόμενο βήμα που η εταιρεία ετοιμάζεται να κάνει αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής αλλαντικών με βάση το χοιρινό κρέας και με δυνατότητα 15 τόνους ημερησίως. ΜΑΛΤΑ: ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ


Μια νέα σύμβαση στον τομέα των ολοκληρωμένων τραπεζικών πληροφοριακών συστημάτων υπέγραψε η Ιντρασόφτ. Η νέα εγκατάσταση που θα πραγματοποιήσει η ελληνική εταιρεία, που έχει ήδη αναλάβει παρόμοια έργα για την Τράπεζα Μακεδονίας Θράκης και τη Γενική Τράπεζα, θα είναι εκτός ελληνικού εδάφους. Η σύμβαση που υπεγράφη, αξίας 1 δισ. δρχ., αφορά την προμήθεια ολοκληρωμένου τραπεζικού συστήματος πληροφορικής για την Bank of Valetta, εμπορική τράπεζα της Μάλτας με 50 υποκαταστήματα και μέλος του Bank Valleta Group.


Το σύστημα θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες και βασίζεται στο ολοκληρωμένο τραπεζικό προϊόν profits της Ιντρασόφτ και καλύπτει τις ανάγκες της τράπεζας σε όλο το φάσμα εργασιών: διαχείριση πελατών και προϊόντων τράπεζας, καταθέσεις, χορηγήσεις, κίνηση κεφαλαίων, αγοραπωλησία συναλλάγματος, γενική λογιστική, εισπράξεις – πληρωμές, αξιόγραφα και άλλες υποστηρικτικές εφαρμογές.


Το τεχνικό μέρος του συστήματος αφορά ανάπτυξη σε ανοιχτή πλατφόρμα Unix, αρχιτεκτονικής client server, και θα υλοποιηθεί με τη χρήση του σύγχρονου Case εργαλείου ανάπτυξης εφαρμογών Composer by IEF της Texas Instruments, το οποίο αντιπροσωπεύει η Ιντρασόφτ για την Ελλαδα και την Κύπρο.


Η επιλογή του profits επιβεβαιώνει, όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, την τεχνολογία της Ιντρασόφτ στον τομέα των τραπεζικών συστημάτων πληροφορικής. Στην αρχική φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν 14 εταιρείες και στην τελική φάση τέσσερις: η ΙΒΜ Δανίας, η Unisys Αγγλίας, η Fns Αυστραλίας και η Ιντρασόφτ. ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Ούτε και ενώπιον της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το Χρηματιστήριο που έγινε τη Δευτέρα το βράδυ, αποκαλύφθηκε το πλήρες περιεχόμενο του πορίσματος που έχουν συντάξει οι τρεις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες οι οποίες διενήργησαν τον περασμένο Δεκέμβριο έλεγχο στη χρηματιστηριακή αγορά με αντικείμενο τον εντοπισμό των ευθυνών στην υπόθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας «Δέλτα».


Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Ι. Παπαντωνίου μιλώντας προς τη Βουλή ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έγιναν «έσπασαν» οι κωδικοί 500 συναλλασσομένων, εκ των οποίων γύρω στους 20-30 πιθανόν να έχουν ευθύνη. Είναι απατεώνες και αεριτζήδες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, και συνέχισε: «Οι υπόλοιποι είναι αθώοι έλληνες πολίτες και θα ήταν σφάλμα για την κυβέρνηση να παραδώσει στη δημοσιότητα ονόματα αθώων για σκύλευση. Μόνο ο εισαγγελέας μπορεί να ξεχωρίσει τους λύκους από τα πρόβατα και να αποδώσει ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν».


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μ. Εβερτ ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση. Στη σχετική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε με ψήφους 121 υπέρ της πραγματοποίησης και 109 υπέρ της αναβολής. Ο κ. Εβερτ αναφέρθηκε σε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που υπάρχουν, όπως ανέφερε, και σε στελέχη των κρατικών τραπεζών. Για «στεγανά» που θέλει να δημιουργεί η κυβέρνηση στη Βουλή, για μαύρες τρύπες στο Χρηματιστήριο και για κερδοσκοπία των λίγων εις βάρος των πολλών έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Ν. Κωνσταντόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δ. Τσοβόλας ανέφερε ότι με τη μη ανακοίνωση του πορίσματος βάλλεται το κύρος του Κοινοβουλίου. Ο κ. Ο. Κολοζώφ εκ μέρους του ΚΚΕ ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποφασίσει η Βουλή χωρίς να γνωρίζει τα δεδομένα.


Στο τέλος της συζήτησης η Βουλή απέρριψε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με ψήφους 118 κατά και 90 υπέρ. ΔΥΟ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΜΕΡΙΛΛ ΛΥΝΤΣ


Ο κ. Περικλής Κιακίδης, ιδιωτικός υπάλληλος, έχει οριστεί διαχειριστής της εταιρείας Μέριλλ Λυντς, Πιρς, Φέννερ και Σμιθ Ελλάς


ΕΠΕ
, που έχει την έδρα της στην Αθήνα και ελέγχεται φυσικά από εταιρείες του διεθνούς ομίλου που εδρεύουν στο εξωτερικό.


Το εταιρικό κεφάλαιο της ελληνικής θυγατρικής, ύψους 88.000.000 δραχμών, ανήκει σε δύο εταιρείες. Η εταιρεία με την επωνυμία Merill Lynch Bank & Trust Company (Cayman) Limited, που έχει την έδρα της στα νησιά Cayman των βρετανικών Δυτικών Ινδιών, συμμετέχει με 83,6 εκατ. δρχ., ενώ η Merill Lynch International Incirporated, που εδρεύει στο Delaware των Ηνωμένων Πολιτειών, κατέχει το υπόλοιπο μερίδιο. ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΕΤΩΝ Η ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


Εβδομήντα χρόνια παρουσίας στην ελληνική οικονομική ζωή συμπλήρωσε φέτος η Ενωση των Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), το συλλογικό όργανο των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα με αφορμή την επέτειο ο πρόεδρος της Ενωσης και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Θ. Καρατζάς εξήρε τον ρόλο της Ενωσης στη διαμόρφωση του ελληνικού χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Οι τράπεζες, σε μια απελευθερωμένη και δυναμική αγορά, επενδύουν σε στελέχη υψηλής κατάρτισης και σε προηγμένη τεχνολογία προσπαθώντας να αναπτύσσουν συνεχώς νέες δραστηριότητες και ν’ ανοίγουν καινούργιες αγορές. Το γνωσιολογικό προϊόν αυτών των επενδύσεων δεν μπορεί να μείνει εντός των τραπεζών αλλά να μοιραστεί με την πολιτεία και την κεντρική τράπεζα αφού καίρια αποστολή μιας κεντρικής τράπεζας είναι η από κοινού επεξεργασία των αποκρυσταλλωμένων απόψεων και παραστάσεων, εγχωρίων και διεθνών, των μελών της».


Παραθέτοντας ο κ. Καρατζάς παραδείγματα όπου τα μέλη της Ενωσης μετέδωσαν μέσω αυτής την τεχνογνωσία τους, επισήμανε περιπτώσεις όπως οι προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα, οι προτάσεις για τη δημιουργία ενός σαφούς θεσμικού πλαισίου για τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα, η εφαρμογή της νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος, η ασφάλεια των τραπεζών, οι κώδικες δεοντολογίας κ.ά.


Οπως υπογράμμισε ο ίδιος, ανάλογες προτεραιότητες στο μέλλον που θα βοηθήσουν να καταστεί η Ελλαδα διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο των Βαλκανίων, της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος φορολόγησης κινητών αξιών, η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του εύρους των αγορών κεφαλαίου, η εναρμόνιση των εγχωρίων λογιστικών κανόνων προς τα ισχύοντα στις διεθνείς αγορές και η βελτίωση των συστημάτων αυτοεπόπτευσης των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.


Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθηγητής Στ. Θωμαδάκης παρουσίασε το νέο βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κ. Κωστή με θέμα: «Συνεργασία και Ανταγωνισμός ­ 70 χρόνια της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών».