Ε πιτήδειοι εκμεταλλεύονται την αφέλεια πολλών τηλεθεατών και τους παρασύρουν ώστε να τηλεφωνούν σε γραμμές υψηλής χρέωσης και να πληρώνουν τεράστιους λογαριασμούς. Αυτά καταγγέλλει με επιστολή του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά ο κ. Ι.Παπακώστας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, και ζητεί την παρέμβασή του προκειμένου να προστατευθούν οι τηλεθεατές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην καταγγελία του ο κ. Παπακώστας, σε αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας προβάλλεται το τηλεπαιχνίδι με τίτλο «Call for Cash», οι παρουσιαστές του οποίου καλούν τους θεατές σε συμμετοχή, υποσχόμενοι υψηλά οικονομικά οφέλη.

Σύμφωνα με έλεγχο που διενήργησε το ΕΣΡ, το παιχνίδι αυτό προβάλλεται σε 13 διαφορετικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο κ. Παπακώστας εξηγεί ότι το παιχνίδι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι «απλοϊκό έως αφελές», δηλαδή δίδονται ανακατεμένα μερικά γράμματα της αλφαβήτου και οι συμμετέχοντες καλούνται να τα βάλουν στη σειρά ώστε να σχηματιστεί η ζητούμενη λέξη. Το αξιοπρόσεκτο, τονίζει ο κ. Παπακώστας, είναι ότι για δέκα και πλέον λεπτά της ώρας ουδείς από τους συμμετέχοντες στο παιχνίδι είναι σε θέση να σχηματίσει τη σωστή λέξη, παρ΄ όλο που η λύση είναι οφθαλμοφανής. Προκειμένου μάλιστα να παρασυρθούν οι τηλεθεατές να τηλεφωνήσουν, οι παρουσιαστές βοηθούν πιο πολύ τους παίκτες, καθιστώντας σχεδόν αδύνατον το να μη μπορεί κανείς να βρει τη σωστή λέξη.

Ωστόσο για τη συμμετοχή στο παιχνίδι θα πρέπει κανείς να τηλεφωνεί σε δύο γραμμές υψηλής χρέωσης 090 αντί του ποσού των 1,43 και 1,52 ευρώ. Αν δεν τηλεφωνήσει κάποιος σε αυτές τις γραμμές, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση στο παιχνίδι, αλλά του λένε να ξαναπάρει προκειμένου να χρεωθεί εκ νέου. Ο κ. Παπακώστας λέει ότι προσπάθησε ο ίδιος πολλές φορές να πάρει τηλέφωνο αλλά δεν κατάφερε παρά μόνο να μιλήσει με κάποιον ο οποίος τον συμβούλευσε να τηλεφωνήσει ξανά.

Στην καταγγελία του ο κ. Παπακώστας αναφέρει ότι εκτιμά πως «η όλη διαδικασία,με το γόητρο του γρήγορου κέρδους και δεδομένου ότι πρόκειται για απλοϊκές και αφελείς ερωτήσεις,είναι ικανή να προσελκύσει αθρόως ανυποψίαστους πολίτες και να υποστούν υψηλές τηλεφωνικές χρεώσεις και κατ΄ επέκταση σοβαρή οικονομική ζημιά».