Σ ε ουσιαστική φάση πέρασαν ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ.Χριστόφιας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά τη δεύτερη, τετράωρη, συνάντησή τους για το Κυπριακό χθες στη Λευκωσία. Με το «καλημέρα» εισήλθαν στο ζήτημα της διακυβέρνησης και στην κατανομή εξουσιών. Η Λευκωσία θεωρεί ότι εφόσον υπάρξει πρόοδος στον τομέα αυτόν, τότε θα διευκολυνθεί η προσέγγιση στις υπόλοιπες πτυχές, όπως το περιουσιακό, οι εγγυήσεις, το εδαφικό και η ασφάλεια.

Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από τα Ηνωμένα Εθνη «παραγωγική» και «καρποφόρα» και το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συζήτηση επί του ιδίου θέματος και στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντησή τους στις 18 Σεπτεμβρίου δείχνει ότι υπήρξε θέληση τουλάχιστον για διαπραγμάτευση και από τις δύο πλευρές. Η πρώτη πάντως συμφωνία που συνήφθη είναι να μη γίνονται δηλώσεις και έπειτα από κάθε συνάντηση να εκδίδεται ένα σύντομο ανακοινωθέν από τα Ηνωμένα Εθνη.

Προσερχόμενος στη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι πάντα γεμάτος αυτοπεποίθηση, σημειώνοντας ότι με τον κ. Ταλάτ προτίθεται να μιλήσει «τη γλώσσα της ειρήνης», η οποία, όπως παρατήρησε, «είναι η μόνη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο πλευρών». Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι το κεφάλαιο της διακυβέρνησης μπορεί να κλείσει ως την επόμενη συνάντησή του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κύπριος πρόεδρος περιορίστηκε να αναφέρει ότι αυτό θα φανεί στην πορεία: «Δεν μπορώ να προκαταλάβω οτιδήποτε ή να προβλέψω με βεβαιότητα. Θα συνεχίσουμε στις 18 Σεπτεμβρίου».

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε έξι ενότητες: διακυβέρνηση και κατανομή εξουσιών, ευρωπαϊκά θέματα, ασφάλεια και εγγυήσεις, εδαφικό, περιουσιακό και οικονομικά θέματα. Ο πρόεδρος Χριστόφιας επιδιώκει να συμπεριληφθεί και μία έβδομη που αφορά τους τούρκους εποίκους.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Κύπρο, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση των δύο πλευρών αναφορικά με την προέλευση του ομοσπονδιακού κράτους. Η Λευκωσία επιμένει ότι θα πρέπει να προέλθει από τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα είναι ενιαίο κράτος και θα αποτελείται από δύο συνιστώσες πολιτείες. Αντιθέτως, η τουρκοκυπριακή πλευρά προβάλλει τη θεωρία της «παρθενογένεσης», υποστηρίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη τα οποία με τη λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσουν έναν «νέο συνεταιρισμό».