Οπως πάντα, η Ευρώπη ακολουθεί την Αμερική με μια χρονική καθυστέρηση
Oι οικονομολόγοι είναι σαφείς: η οικονομία της ευρωζώνης, λένε, φλερτάρει με την ύφεση και σε κάθε περίπτωση αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά το 2009. Η κάμψη του παγκοσμίου εμπορίου, το ξεφούσκωμα της «φούσκας» των ακινήτων σε πολλές από τις χώρες της γηραιάς ηπείρου και οι πληθωριστικές πιέσεις έφεραν, λένε, την Ευρώπη στο μάτι του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης.
Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το πρώτο πρώτο εξάμηνο του 2008, δηλαδή μεσούσης της κρίσης, ήταν υψηλότερη από το πρώτο εξάμηνο του 2007, περίοδο κατά την οποία η κρίση δεν είχε ξεσπάσει ακόμη. Παρά τα προβλήματά της, η αμερικανική οικονομία, τροφοδοτούμενη από τις ισχυρές εξαγωγές, αναμένεται να ξεπεράσει αυτή της ευρωζώνης το δεύτερο εξάμηνο του 2008, καθώς ο επιχειρηματικός τομέας έχει προσαρμοστεί καλύτερα, τόσο στο θέμα των αποθεμάτων όσο και του εργατικού κόστους. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρηματικές προσαρμογές στην ευρωζώνη μόλις ξεκίνησαν και ανακλούν τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της οικονομίας.
Επιπλέον, οι αμερικανικές εταιρείες ωφελούνται από τις ασθενέστερες νομισματικές συνθήκες (χαμηλότερα επιτόκια, ανταγωνιστική ισοτιμία δολαρίου) και την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Στην κορυφή όλων αυτών η επιβράδυνση των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ στην Ευρώπη μόλις ξεκίνησε, επισημαίνουν οι αναλυτές.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τα πράγματα στις ΗΠΑ είναι καλά, με τις καταναλωτικές δαπάνες να αποτελούν σημείο αναφοράς των εξελίξεων, καθώς μάλιστα η επίδραση των φορολογικών ελαφρύνσεων φθίνει, ενώ τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της οικονομίας (αγορά εργασίας και κατοικίας, υψηλός πληθωρισμός, δυσχερέστερες συνθήκες χρηματοδότησης) υποδεικνύουν μέτριες οικονομικές επιδόσεις. Παρά τις προβλέψεις για ισχνή ανάπτυξη, οικονομολόγοι αναμένουν πάντως ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια το 2009, ενώ η ΕΚΤ θα τα μειώσει. Αυτή η προοπτική, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των εμπορευμάτων και την επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ, ενισχύει το (ιδιαίτερα υποτιμημένο ως τώρα) δολάριο (εκτιμάται στο 1,35 – 1,40 ως προς το ευρώ το ερχόμενο 12μηνο), καθιστώντας τις τοποθετήσεις των θεσμικών σε αμερικανικές μετοχές πιο ελκυστικές στο μέλλον.
Η χαλαρή νομισματική πολιτική, το ανταγωνιστικό νόμισμα, η πιο αμυντική σε περιόδους παγκόσμιας ύφεσης αγορά, έχει οδηγήσει αρκετούς θεσμικούς επενδυτές να στρέψουν το βλέμμα τους προς τις ΗΠΑ. Ετσι, δεδομένου ότι η αποδέσμευση της ανάπτυξης της ευρωζώνης θεωρείται ουτοπία, καθώς όπως πάντα η Ευρώπη ακολουθεί τις ΗΠΑ με μια χρονική καθυστέρηση, ίσως η υπεραπόδοση των αμερικανικών μετοχών σε σχέση με αυτές της ευρωζώνης να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.