Τα τσεκούρια του πολέμου ξέθαψαν σύλλογοι και εθνικές ομοσπονδίες με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Μέχρι πρότινος οι ομάδες έσερναν τις ομοσπονδίες στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να εξασφαλίσουν αποζημίωση όταν ένας ποδοσφαιριστής τους τραυματιζόταν αγωνιζόμενος με την εθνική ομάδα του. Τώρα οι όροι αντιστράφηκαν και οι ομάδες διαμαρτύρονται για την «αρπαγή» των ποδοσφαιριστών τους από την καλοκαιρινή προετοιμασία προκειμένου να πάρουν μέρος στο ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου (7-23 Αυγούστου). Ο Ντιέγκο άφησε στα κρύα του λουτρού τη Βέρντερ Βρέμης, όπως και ο Ραφίνια τη Σάλκε, παρά το γεγονός ότι οι δύο βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές είχαν ενημερωθεί από τις ομάδες τους ότι δεν τους επιτρέπεται να αποχωρήσουν.

Πάντως υπάρχει και οι ομοσπονδίες παραπονιούνται επειδή ορισμένες ομάδες δεν επιτρέπουν στους παίκτες τους να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς και παρουσιάζουν πλαστούς τραυματισμούς. Οπως στην περίπτωση του Ρομπίνιο, για τον οποίο η Ρεάλ Μαδρίτης ενημέρωσε την ομοσπονδία της Βραζιλίας ότι είναι τραυματίας και δεν του επιτρέπει να φύγει. Η κατάσταση φαίνεται να μην έχει τέλος αφού η Σελεσάο φωνάζει επειδή η Ρεάλ άργησε να ενημερώσει για τον Ρομπίνιο και η απουσία του αναμένεται να χαλάσει τα σχέδια της ομάδας, ενώ την ίδια στιγμή η Βέρντερ Βρέμης και η Σάλκε ετοιμάζονται να οδηγήσουν την ομοσπονδία της Βραζιλίας στις δικαστικές αίθουσες επειδή οι παίκτες τους αποχώρησαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Για να ηρεμήσουν τα πνεύματα χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου κ. Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος με αφορμή τη διαφαινόμενη άρνηση της Μπαρτσελόνα να επιτρέψει στον Λιονέλ Μέσι να αγωνιστεί με την Αργεντινή στο ολυμπιακό τουρνουά εξήγησε ότι οι σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι να αφήνουν τους παίκτες κάτω των 23 ετών να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Ανέκαθεν αυτό αποτελούσε υποχρέωση των συλλόγων και το ίδιο ισχύει και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.Το γεγονός ότι το ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου δεν είναι στο καλεντάρι των αγώνων της FΙFΑ δεν σημαίνει πως οι ομάδες έχουν δικαίωμα να κρατούν τους παίκτες τους.Κάτι τέτοιο μπορεί να ερμηνευθεί ως επίθεση στο ολυμπιακό πνεύμα» τόνισε ο ισχυρός άνδρας του παγκοσμίου ποδοσφαίρου προσπαθώντας να βάλει προσωρινό τέλος στις διαμάχες των δύο πλευρών. Από την άλλη, όμως, ο πρόεδρος της νεοσυσταθείσης Ομοσπονδίας Συλλόγων της UΕFΑ, που ουσιαστικά έχει τον ρόλο του G-14, κ. Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε τόνισε ότι «στηρίζουμε τους συλλόγους που χάνουν ποδοσφαιριστές στην έναρξη της αγωνιστικής περιόδου και από τη στιγμή που οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν συμπεριλαμβάνονται στο ενιαίο καλαντάρι δεν ισχύει ο κανονισμός της FΙFΑ που επιβάλλει στις ομάδες να “απελευθερώνουν” τους παίκτες τους». Ετσι η μάχη δεν αποκλείεται να συνεχιστεί στα δικαστήρια.