▅ Η αρθρίτιδα και η νόσος Αλτσχάιμερ

Ερευνητές του Ινστιτούτου Νευρολογικών Ερευνών στο Λος Αντζελες διαπίστωσαν ότι ένα δημοφιλές φάρμακο για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Το Εnbrel βοήθησε ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και αντιμετώπιζαν προβλήματα ομιλίας. Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η θετική επίδραση του φαρμάκου έκανε την εμφάνισή της λίγη ώρα μετά την πρώτη κιόλας δόση της θεραπείας. Το φάρμακο χορηγείται στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ με ένεση που γίνεται στον αυχένα τους. Το γεγονός ότι πρόκειται για μικρή έρευνα που έγινε μόλις σε 12 ασθενείς αλλά και ότι οι επικεφαλής της έχουν κινηθεί για την εμπορική κατοχύρωση και εκμετάλλευση της μεθόδου κάνει επιφυλακτική την ιατρική κοινότητα. Πολλοί ειδικοί δήλωσαν ότι θα πρέπει η μέθοδος να ελεγχθεί σε νέες έρευνες που θα γίνουν στις οποίες δεν θα συμμετέχουν φυσικά άτομα που έχουν ταυτόχρονα και οικονομική σύνδεση με την όλη ιστορία.

▅ Πώς μας βλέπουν οι εξωγήινοι

Συνεχίζοντας το ταξίδι του για την αναζήτηση πλανητών εκτός του ηλιακού μας συστήματος το διαστημικό σκάφος ΕΡΟΧΙ έστρεψε για λίγο την κάμερά του προς τα πίσω βιντεοσκοπώντας τη Γη. Οι εικόνες της Γης και της Σελήνης να περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη μας (φωτογραφία) είναι εντυπωσιακές και σύμφωνα με τους επιστήμονες κάπως έτσι θα φαινόμαστε στα τηλεσκόπια των εξωγήινων αστρονόμων… Το βίντεο υπάρχει στη διεύθυνση http://epoxi.umd.edu/

▅ Καλύτερη ανοχή στα ζωικά μοσχεύματα

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο με την οποία υποστηρίζουν ότι μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα της απόρριψης από τον ανθρώπινο οργανισμό μοσχευμάτων μέρος των οποίων αποτελείται από ιστό ζώων. Τη μέθοδο ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λιντς και αναφέρουν ότι μπορεί να γίνει χωρίς κίνδυνο απόρριψης η μεταμόσχευση ουροδόχου κύστεως, τενόντων, συνδέσμων, καρδιακών βαλβίδων και αιμοφόρων αγγείων που θα περιέχουν και ιστό ζώων. Αυτή τη στιγμή οι γιατροί έχουν δύο επιλογές, είτε να «θυσιάσουν» ιστό από κάποιο άλλο σημείο του σώματος του ασθενούς είτε να περιμένουν για κάποιο συμβατό (ανθρώπινο) μόσχευμα- διαδικασία που συνήθως είναι χρονοβόρα. Οπως είναι ευνόητο, αν η μέθοδος αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική οι γιατροί θα έχουν στη διάθεσή τους και άλλες επιλογές.