Σήμερα οι γονείς πληρώνουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τηλεφώνου και καλύπτουν τα έξοδα για το ενοίκιο των παιδιών τους για πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι οι παλαιότερες γενιές. Ορισμένοι βοηθούν τα παιδιά τους με προκαταβολές για την αγορά σπιτιού. Aλλοι παρέχουν στέγη στα παιδιά τους που μπορεί να έχουν περάσει για τα καλά τα 20 ή τα 30, καθώς εκείνα αδυνατούν να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Αυτό έχει και ένα τίμημα. Περισσότερο από το ένα τέταρτο των γονιών που βοηθούν τα παιδιά τους οικονομικά λένε ότι αυτό τους έκανε να αναβάλουν τη συνταξιοδότησή τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Credit Karma. Περισσότεροι από τους μισούς αναγκάστηκαν να κάνουν περικοπές στα δικά τους έξοδα διαβίωσης, ενώ περίπου το ένα τρίτο πήρε δάνειο.

Διαπραγματεύονται τους όρους του αποχωρισμού

Μια μέρα του Ιουνίου του 2022, η Νάνσι Κλαρκ και ο τότε 28χρονος γιος της Ριντ Κλαρκ είχαν μόλις καθίσει για δείπνο όταν η συζήτηση πήγε στο πότε εκείνος θα μετακόμιζε από το πατρικό του. Το θέμα είχε ξανασυζητηθεί στο παρελθόν, αλλά εκείνο το βράδυ αποφάσισαν να ορίσουν μια συγκεκριμένη ημερομηνία – έναν χρόνο αργότερα.

Η Νάνσι, που σήμερα είναι 60 ετών, θυμάται να σκέφτεται: «Ξέρω ότι το να γίνεις οικονομικά ανεξάρτητος οφείλει να είναι και λίγο επώδυνο».

Τον περασμένο Ιούνιο ο Ριντ μετακόμισε για να μείνει μόνος του. Άφησε τη δουλειά του στην οικογενειακή επιχείρηση, όπου διηύθυνε τρία καταστήματα πώλησης παγωτού στο Νιου Χάμσαϊρ, για μια θέση βοηθού της μασκότ μιας επαγγελματικής ομάδας χόκεϊ επί πάγου στο Σεντ Πολ της Μινεσότα. Εργάζεται επίσης σε ένα κατάστημα M&M.

Αφότου μετακόμισε, η Νάνσι του έκανε τα ψώνια του σουπερμάρκετ και πότε-πότε του δίνει ένα πενηντάρικο. Από τον προσεχή Ιούνιο ο Ριντ θα σταματήσει να λαμβάνει οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια αν ξεμένει από λεφτά. Τους τελευταίους μήνες δεν χρειάστηκε να ζητήσει χρήματα από τη μάνα του για το ενοίκιο. «Θέλω να χαράξω τον δικό μου δρόμο στη ζωή» είπε.

Η σταδιακή αλλαγή στη ζωή του παιδιού και η ένταξη της συζήτησης στο ευρύτερο ζήτημα της οικονομικής ανεξαρτησίας δίνει μια θετική χροιά στο εγχείρημα, σχολιάζει ο Ρόκι Φιτίζι, σύμβουλος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Bank of America Private Bank. Το να λες στα παιδιά σου ότι σταματάς να τα στηρίζεις οικονομικά αφήνει την υπόνοια ότι πρόκειται για τιμωρία.  

«Εχουμε ανάγκη να νιώθουμε ότι μας έχουν ανάγκη»

Πολλά ενήλικα παιδιά ζουν στο πατρικό τους ή ξαναγυρίζουν εκεί για να εξοικονομήσουν χρήματα. Το κόστος των τροφίμων και του ενοικίου έχει εκτοξευθεί και ο αριθμός των αποφοίτων κολεγίου που είναι φορτωμένοι με φοιτητικά δάνεια έχει αυξηθεί. Το ποσοστό των νέων 25 έως 29 ετών που έχουν πάρει φοιτητικό δάνειο έφτασε το 43% το 2022 από 28% το 1992. Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη για την ηλικιακή κατηγορία 30-34 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Pew Research Center.

Περίπου 20% των ανδρών και 12% των γυναικών μεταξύ 25 και 34 ετών ζούσαν στο πατρικό τους την περυσινή χρονιά – ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι πριν από δύο δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία του Census Bureau.

Κατά την πανδημία, απολύσεις και οικονομικές δυσκολίες ανάγκασαν κάποια ενήλικα παιδιά και γονείς να συγκατοικήσουν και να μοιραστούν τα έξοδα, λέει η Arne Boudewyn της Insights Squared Consulting Group, μιας εταιρείας παροχής συμβουλών διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας.

Οι ανησυχίες για την πιθανή απώλεια των στενών δεσμών που σφυρηλατήθηκαν αυτά τα χρόνια έρχονται να προστεθούν στην πίεση από τη διακοπή της οικονομικής ενίσχυσης, επισημαίνουν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι.

«Οι γονείς σήμερα δυσκολεύονται περισσότερο να αφήσουν τα παιδιά τους να φύγουν, γιατί έχουμε ανάγκη να νιώθουμε ότι μας έχουν ανάγκη, όπως ακριβώς επιθυμούμε να αισθανόμαστε επιθυμητοί» λέει ο Bobbi Rebell, ιδρυτής της Financial Wellness Strategies, που διοργανώνει workshops για γονείς με θέμα πώς να μάθουν στα παιδιά τους να είναι οικονομικά υπεύθυνα.

Για το καλό του, αλλά μην το παρακάνουμε

Η Παμ Λουτσίνα ακόμη θυμάται την ημέρα, πριν από 30 χρόνια, που ο πατέρας της τής είπε ότι θα σταματούσε να της δίνει χρήματα. Ηταν στο πρώτο έτος της Νομικής. Οι γονείς της είχαν πληρώσει για την προπτυχιακή της εκπαίδευση. Θεωρώντας δεδομένο ότι θα πλήρωναν και για τη φοίτησή της στη Νομική, είχε διαλέξει μια ακριβή σχολή.

Αποφοίτησε με χρέος 40.000 δολαρίων από φοιτητικό δάνειο και δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις εισφορές για το συνταξιοδοτικό της πρόγραμμα για μια πενταετία περίπου.

«Ξέρω ότι οι γονείς μου θυσιάστηκαν για να μου δώσουν όσα μου έδωσαν και είμαι ευγνώμων για όλη την προηγούμενη υποστήριξή τους, αλλά εύχομαι να ήμουν περισσότερο προετοιμασμένη» λέει η 52χρονη Λουτσίνα, που σήμερα είναι εκτελεστική αντιπρόεδρος στη Northern Trust.

Η Λουτσίνα λέει ότι η εμπειρία εκείνη ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που έγινε χρηματοοικονομική σύμβουλος. Η ίδια έχει τρεις κόρες και πρόσφατα ζήτησε από τη μεγαλύτερη να συμπληρώσει τη δική της αίτηση οικονομικής ενίσχυσης για το κολέγιο.

Στους πελάτες της λέει ότι ακόμη και αν έχουν καλές προθέσεις όταν σταματούν την οικονομική στήριξη των παιδιών τους, στα μάτια τους μπορεί να φαίνεται σαν οι γονείς τους να μην τους δίνουν χρήματα για να τους τιμωρήσουν.

«Διαβεβαιώστε τους ότι η αγάπη δεν συνδέεται με τα οικονομικά» λέει.

Χαράξτε όρια και μια στρατηγική εξόδου

Υπάρχουν φορές που η οικονομική βοήθεια είναι απαραίτητη. Σε περιπτώσεις προβλημάτων υγείας ή εθισμού, οι γονείς συχνά συστήνουν ένα καταπίστευμα ειδικών αναγκών, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για να πληρώνονται απευθείας οι θεραπείες και η αποκατάσταση του παιδιού. Αλλοι μπορεί να επιλέξουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους προσωρινά ύστερα από μια απόλυση.

Αλλά οι οικονομικοί σύμβουλοι λένε πως οι γονείς πρέπει να βάλουν όρια.

Οι γονείς της Ασλεϊ Κόφμαν της είπαν ότι θα έπρεπε να μετακομίσει από το διαμέρισμά τους στο Μανχάταν, όπου ζούσε χωρίς να πληρώνει ενοίκιο, μόλις θα συγκέντρωνε το ποσό της προκαταβολής των 100.000 δολαρίων για αγορά δικού της σπιτιού.

Η σύμβουλος κυβερνοασφάλειας είχε πετύχει τον στόχο της ως τα 25, αλλά δεν ήταν βέβαιη ότι ήταν έτοιμη να μετακομίσει αμέσως. Οπως είπε, της άρεσε να βλέπει τα μικρά της αδέλφια συχνά και να παίζει με τον Γουάφλς, τον σκύλο της οικογένειας. Οι γονείς της τη συμβούλεψαν να πάει και να δει κάποια σπίτια ούτως ή άλλως.

Η Κόφμαν, θετή κόρη του B. Rebell της Financial Wellness Strategies, είναι σήμερα 27 ετών. Αγόρασε το διαμέρισμά της πριν από δύο χρόνια περίπου και είναι ευχαριστημένη που αποκτά τη δική της περιουσία.

«Χαίρομαι που οι γονείς μου μού έδωσαν ένα μικρό σπρώξιμο» λέει.

Στο παρόν άρθρο συνεισέφερε η Julia Carpenter.