Τρεις ήταν οι κοινοβουλευτικές στιγμές που συζητήθηκαν στα «γαλάζια» πηγαδάκια. Η πρώτη ήταν η συγγνώμη της Ντόρας Μπακογιάννη προς τους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη, όχι επειδή ποτέ είχε ευθύνη για τον σιδηρόδρομο αλλά επειδή, όπως είπε, «είμαι πολλά χρόνια βουλευτής». Επειτα ήταν η αυτοκριτική του Γιάννη Οικονόμου ότι «δεν λάβαμε τα ηχηρά μηνύματα της κοινωνίας». Κυρίως όμως η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μέσα από τη σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αλλά και στην αντιπολίτευση, προσπέρασε τη συγκυρία και έκανε μια νύξη ότι η παράταξη θα πρέπει να κοιτάξει και την επόμενη ημέρα της – χωρίς πάντως να μπει σε λεπτομέρειες, πιθανότατα και λόγω χρόνου.

***

Συνεχίζω με τα μαθηματικά της Βουλής για να σας πω ότι τρεις ήταν οι βουλευτές της ΝΔ που χειροκρότησαν τον πρώην πρωθυπουργό όταν τελείωσε την ομιλία του, οι Μ. Χρυσομάλλης, Χ. Αθανασίου και Γ. Καρασμάνης, ενώ συνολικά επτά βουλευτές έσπευσαν αμέσως μετά στο γραφείο του. Εκτός από τους τρεις προαναφερθέντες πήγαν οι Δ. Μαρκόπουλος, Αν. Κατσανιώτης, Φ. Μπαραλιάκος και Θ. Λεονταρίδης, ενώ ένας «γαλάζιος» από τα παλιά έκανε την εμφάνισή του. Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ και των ΑΝΕΛ που είχε περάσει και από την ΠΟΛΑΝ του κ. Σαμαρά, Κ. Μαρκόπουλος.

***

Οι επαφές και οι συζητήσεις Γεραπετρίτη στις ΗΠΑ

«Στο κέντρο της δίνης που απειλεί να διαμελίσει τη συμμαχία που ένωνε τη Δύση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», όπως μου μετέφερε ο ανταποκριτής μου με περίσσευμα λυρισμού, βρέθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Ή μάλλον με περίσσευμα λυρικού ρεαλισμού. Γιατί το λέω; Επειδή το διαφορετικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την Ουκρανία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στην οποία υπερψηφίστηκε η ευρωπαϊκή πρόταση, και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με τη Ρωσία, ήταν πρωτοφανές και δηλωτικό της αλλαγής ισορροπιών στο παγκόσμιο σύστημα.

Το σοκ ήταν ακόμα φρέσκο και δεν απασχόλησε παρά μόνο έμμεσα τη συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οπως έμαθα, η ατζέντα της συνάντησης περιείχε τους στόχους της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Μάιο και το Κυπριακό, το οποίο βρίσκεται σε δημιουργική φάση, αν και δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα από την επικείμενη πενταμερή. Ενα είδος οδικού χάρτη, πάντως, αναμένεται να προκύψει και γι’ αυτό Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή συντονισμό.

***

Η πιο ενδιαφέρουσα συνάντηση του Γεραπετρίτη ήταν με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είναι βαθύς γνώστης της περιοχής, αλλά και ακριβοθώρητος αυτό το διάστημα. Οι συναντήσεις του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών είναι μετρημένες και ο έλληνας ΥΠΕΞ ήταν μόλις ο δεύτερος Ευρωπαίος που είχε την τιμή.

Η συνάντησή του ήταν προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί της προπερασμένης Παρασκευής, αλλά στο μεταξύ επιβεβαιώθηκε η συνάντηση Τραμπ Ζελένσκι. Ο υπουργός Εξωτερικών προετοιμάστηκε για ακύρωση, έχοντας υπόψη ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε ακυρωθεί η συνάντηση του Ρούμπιο με την Κάγια Κάλας. Εν τέλει απλώς μετακινήθηκε κατά τρεις ώρες.

***

Τι αποκόμισε ο Γεραπετρίτης από αυτή την πρώτη συνάντηση; Οτι η αμερικανική πλευρά πιστεύει ότι ο Ζελένσκι δεν έχει σφοδρή επιθυμία για ειρήνη. Οτι θέλουν να έχουν καλές σχέσεις με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αλλά όχι με την ΕΕ συνολικά. Και ότι θεωρούν την Ελλάδα σημαντική, κάτι που αποτυπώθηκε και στη θερμή ανάρτηση του Ρούμπιο μετά τη συνάντηση με τον Γεραπετρίτη.

Γιατί θεωρούν οι MAGA σημαντική τη χώρα μας; Λόγω της στρατηγικής σχέσης που έχει αναπτύξει με το Ισραήλ και του γεγονότος ότι ταυτόχρονα μιλάει με τον αραβικό κόσμο. Συζήτηση για συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη δε έγινε, ωστόσο οι δύο ΥΠΕΞ ανανέωσαν το ραντεβού τους για το προσεχές διάστημα.

***

Επιστροφή στο φλερτ ΣΥΡΙΖΑ –  Νέας Αριστεράς;

Θα έχουμε επανένωση ή έστω συνεργασία της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Σαφής απάντηση δεν υπάρχει, αλλά έμαθα πως το κλίμα έχει βελτιωθεί πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες. Η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας έφερε ξανά κοντά τους άλλοτε συντρόφους και ανοίγει, για τους αισιόδοξους, πόρτα για μελλοντική επανένωση. «Θέλει δρόμο» μου είπε πρόσωπο που ξέρει το παρασκήνιο.

Αυτό όμως που με διαβεβαίωσαν στελέχη και των δύο κομμάτων είναι ότι πλέον επανέρχεται η παλαιά οικειότητα και οι πληγές σιγά-σιγά επουλώνονται. Μάλιστα προ ημερών έγινε κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο. Οταν ανέβηκε στο βήμα ο Αλέξης Χαρίτσης, έσπευσαν στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Σωκράτης Φάμελλος και όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη την ώρα στο Κοινοβούλιο. Αυτό στη Νέα Αριστερά σχολιάστηκε θετικά.

***

Το όγδοο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών

Με περισσότερους από 100 ομιλητές θα διεξαχθεί από τις 16 ως τις 18 Μαρτίου το όγδοο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα μετά», το οποίο διοργανώνεται με τη συνεργασία του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Η εφετινή θεματολογία έχει γενικό τίτλο «Η Ευρώπη, η Ελλάδα και ο καταιγισμός των νέων προκλήσεων. Αναζητώντας πλαίσιο αναφοράς».

Το συνέδριο θα ξεκινήσει με έρευνα της Metron Analysis και σχολιασμό από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Επιπλέον καινοτομεί εισάγοντας σύστημα προσβασιμότητας σε κωφούς, βαρήκοους και ξενόγλωσσους, με δυνατότητα υποτιτλισμού και μετάφρασης σε πραγματικό χρόνο.

***

Ζητούνται απαντήσεις

Στο θέμα της συρραφής των ηχογραφημένων συνομιλιών επανέρχονται από καιρό σε καιρό οι κυβερνητικοί, με τελευταίο στη σειρά τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη ο οποίος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, αναπαρήγαγε το ίδιο «επιχείρημα»: πως το υλικό έφτασε αυτούσιο στη Δικαιοσύνη. Μόνο που ποτέ και από κανέναν δεν υποστηρίχθηκε το αντίθετο.

Εκείνο που αποκάλυψε «Το Βήμα» και για το οποίο ζήτησε εξηγήσεις η αντιπολίτευση ήταν πως το βράδυ του δυστυχήματος στα Τέμπη κάποιοι πήραν το ηχητικό υλικό και ότι αυτό μεταδόθηκε από μέσα ενημέρωσης μονταρισμένο. Επ’ αυτού, ακόμη να δοθούν απαντήσεις αρμοδίως…

***

«Η εποχή της πειρατείας πέρασε»

Να που μέσα σε αυτή τη δυσάρεστη από κάθε άποψη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, διακρίνονται και μερικές αχτίδες φωτός. Αναφέρομαι βεβαίως στους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ακτοπλοϊκές εταιρείες, οι οποίες καταγγέλλονται για αθέμιτες πρακτικές που, μεταξύ άλλων, έχουν ως αποτέλεσμα να εκτινάσσεται το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Να θυμίσω εδώ ότι η Fast Ferries, συμφερόντων Θεολόγου Παναγιωτάκη, έχει προχωρήσει σχετικώς σε συγκεκριμένες καταγγελίες σε βάρος της Seajets, συμφερόντων Μάριου Ηλιόπουλου. Πηγή μου που γνωρίζει πολύ καλά τα της ακτοπλοΐας μού μετέφερε σχόλιο που το βρήκα εξόχως επιτυχημένο: «Ας καταλάβουν ορισμένοι», είπε, «πως η εποχή της πειρατείας πέρασε». Και δεν είναι μόνο το ρεσάλτο που επιχειρείται στους νησιώτες.

Μου μεταφέρθηκε ακόμη πως σε μια περίοδο που απαιτείται η μέγιστη προσοχή στο θέμα της ασφάλειας των μεταφορών, κάποιοι επιμένουν να συμπεριφέρονται ανεύθυνα. Ο συναγερμός, όπως θα θυμάστε, έχει ηχήσει. Η χώρα, έχει προειδοποιήσει ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, δεν μπορεί να σηκώσει και «Τέμπη στο Αιγαίο». Εγώ τι να πω; Τέτοιες συμπεριφορές δεν αξίζουν στη νησιωτική Ελλάδα, για την οποία δεν απαιτείται μόνο η μέγιστη προσοχή, αλλά και η μέγιστη ευαισθησία.

***

Ολα έτοιμα πληροφορούμαι πως είναι για την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στην απερχόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον διάδοχό της στην Προεδρία Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ο νέος πρώτος πολίτης της χώρας θα ορκιστεί πίστη στο Σύνταγμα και στους νόμους την προσεχή Πέμπτη 13 Μαρτίου και αμέσως μετά θα αναλάβει τα καθήκοντά του στο ύπατο αξίωμα. Οι άνθρωποι της Προέδρου έχουν φροντίσει κάθε λεπτομέρεια, με τις σχετικές συνεννοήσεις να έχουν γίνει σε ανώτατο επίπεδο ανάμεσα στις δυο πλευρές ώστε να μην υπάρξει καμία σκιά. Το επισημαίνω επειδή προ πενταετίας – και χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες – το κλίμα της υποδοχής δεν ήταν ακριβώς αρμονικό. «Περασμένα ξεχασμένα» θα μου πείτε.

Κρατήστε πάντως τον πολιτικό πολιτισμό και τη θεσμική αβρότητα που διέπει σήμερα την ατμόσφαιρα τόσο από την πλευρά της απερχόμενης Προέδρου που έδωσε το πρόσταγμα όσο και από εκείνη του νέου ενοίκου του Μεγάρου. Μαθαίνω, τέλος, πως δεν αναμένονται μείζονες αλλαγές πέραν των προσώπων που θα στελεχώσουν το γραφείο της Κ. Σακελλαροπούλου και του γάτου Οδυσσέα που θα βρει εκεί τη νέα του, φιλόξενη στέγη.