«Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε μια οριστική μετάλλαξη που οδηγεί στην απαξίωση της Αριστεράς στη χώρα» τονίζει στο «Βήμα» ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς ασκεί κριτική στην ηγεσία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αυτά που πράττει και λέει δεν είναι ούτε αριστερή και συχνά ούτε σοβαρή πολιτική. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι στόχος της Νέας Αριστεράς είναι στις ευρωεκλογές να εμφανιστεί ένα ανοιχτό ψηφοδέλτιο που θα εκφράζει τις πιο δημιουργικές και ανήσυχες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας.

Παρατηρούμε στα νέα βήματα της Νέας Αριστεράς να μην υπάρχει σημαντική αποδοχή. Σας ανησυχεί; Πού οφείλεται αυτή η έλλειψη δυναμικής;

«Θα μου επιτρέψετε να έχω διαφορετική εκτίμηση. Η Νέα Αριστερά δεν έχει συμπληρώσει ούτε έναν μήνα ζωής και ήδη είναι μια διακριτή πολιτική δύναμη. Εχουμε δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής στη συζήτηση για το φορολογικό και βεβαίως στον προϋπολογισμό. Οσο για τη δυναμική, σε πρόσφατη δημοσκόπηση ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους – το 25% – δηλώνει ότι θα μπορούσε να στηρίξει το εγχείρημά μας. Αυτή είναι μια καλή βάση εκκίνησης για τον δρόμο αντοχής που έχουμε μπροστά μας. Η δικιά μας δουλειά είναι να μετατρέψουμε αυτή τη δυνατότητα σε πραγματικότητα. Οχι για το καλό της Νέας Αριστεράς και μόνο. Αλλά για το καλό της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου στη χώρα μας συνολικά».

Τι καινούργιο κομίζει η Νέα Αριστερά που δεν υπάρχει στα υπάρχοντα κόμματα της Αριστεράς;

«Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα στηρίζεται σε ανθρώπους με εμπειρία, σοβαρότητα και αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Το σχέδιό μας είναι να συνδέσουμε τους μεγάλους στόχους της εποχής μας, την κλιματική δικαιοσύνη, την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ανάγκη για επανεκκίνηση της Δημοκρατίας μας, με απτά βήματα που αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων στο σήμερα. Αν πρέπει να απομονώσω ένα στοιχείο είναι η επιμονή μας στο κλιματικό ζήτημα. Οχι ως συμπλήρωμα σε ένα αριστερό πρόγραμμα, αλλά ως κεντρικό πυλώνα του. Αυτό είναι και το μεγάλο μάθημα του 2023 με τις καταστροφές που ζήσαμε. Η χώρα μας έχει ανάγκη από μια ριζική αλλαγή πορείας. Και η Νέα Αριστερά, όπως κάναμε και στον προϋπολογισμό, δείχνει τον δρόμο για αυτήν».

Μήπως το όλο εγχείρημα είναι αποτέλεσμα προσωπικής πικρίας και προσωπικών φιλοδοξιών και στερείται ουσιαστικής πολιτικής ταυτότητας;

«Ειλικρινά, φαντάζεστε να απαντώ καταφατικά σε μια τέτοια ερώτηση; Το εγχείρημά μας ξεκινά από μια σκληρή παραδοχή: η Δεξιά έχει επιβάλει την ατζέντα της. Χτίζει όρους ηγεμονίας στην ελληνική κοινωνία. Και αυτό πρέπει να μας προβληματίσει και να μας ενεργοποιήσει. Η Νέα Αριστερά μιλά για την ανάγκη να βάλουμε μπροστά το περιεχόμενο της πολιτικής. Οχι γενικές καταγγελίες και εύκολους αφορισμούς. Με τεκμηρίωση, μαχητικότητα και σύγχρονες απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα. Αυτή είναι η πολιτική μας ταυτότητα. Και πρόθεσή μας είναι να απολήγει σε συγκεκριμένες θέσεις με τις οποίες οι πολίτες είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν να αναγνωρίζουν ότι είναι ξεκάθαρες και σαφείς».

Ρωτούν πολλοί πρώην σύντροφοί σας γιατί δεν μπορούσατε να μείνετε στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στην αποχώρηση;

«Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει σε μια οριστική μετάλλαξη που οδηγεί στην απαξίωση της Αριστεράς στη χώρα μας. Υπερψήφισε τους εξοπλισμούς, εμφανίζεται αμφίθυμος στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο πρόεδρός του τις προάλλες κατήγγειλε – με όρους fake news – την έλευση 500.000 (!) ξένων εργατών στη χώρα μας. Αυτή δεν είναι ούτε αριστερή και συχνά ούτε σοβαρή πολιτική. Ο καθένας από εδώ και πέρα ας κάνει τις επιλογές που του υπαγορεύουν η συνείδηση και οι αρχές του».

Τον Στέφανο Κασσελάκη και τη σημερινή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πώς την κρίνετε πολιτικά;

«Νομίζω σας απάντησα. Ο Στέφανος Κασσελάκης και η νέα ηγετική ομάδα δεν μετακινούν τον ΣΥΡΙΖΑ προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Εκφράζουν μια αποτυχημένη αντιπολιτευτική τακτική που στηρίζεται σε γενικόλογες και συχνά αντιφατικές θέσεις. Η αμφισβήτηση της ηγεμονίας του κ. Μητσοτάκη απαιτεί κάτι περισσότερο από τη μερική υιοθέτηση της ατζέντας του και το περίφημο «ελληνικό όνειρο». Χρειάζεται ριζική σύγκρουση με τον ιδεολογικό πυρήνα της Δεξιάς και ταυτόχρονα πειστικό σχέδιο που στηρίζεται σε επεξεργασμένες θέσεις πάνω στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας. Αυτό ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή ηγεσία του δεν μπορεί να το κάνει».

Πού στοχεύει η Νέα Αριστερά;

«Στόχος μας είναι η αποφασιστική επαναφορά της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου συνολικά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα μας. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Εδράζονται στην αγωνία χιλιάδων ανθρώπων που έχουν απογοητευτεί από την εικόνα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα ελπίζουν σε μια αλλαγή που θα δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική στα λαϊκά στρώματα και στην κοινωνική πλειοψηφία. Αλλά χρειάζεται σκληρή δουλειά για να πείσουμε τους πολίτες. Αυτό φιλοδοξούμε. Να δείξουμε, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, ότι γίνεται. Και για τον λόγο αυτόν από τον Ιανουάριο θα προχωρήσουμε στην κατάθεση νομοθετικών παρεμβάσεων που θα αλλάξουν την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης: η πολιτική ξανά στο τιμόνι».

Ποιες είναι οι βασικές πολιτικές σας θέσεις;

«Στη συζήτηση του προϋπολογισμού θέσαμε τους στόχους μας: κλιματική δικαιοσύνη, κοινωνική δικαιοσύνη, επανεκκίνηση της Δημοκρατίας. Και τους εξειδικεύσαμε με μια συγκεκριμένη ανάλυση για τη δυνατότητα ενός αναπτυξιακού και κοινωνικού κράτους που παρεμβαίνει αποφασιστικά για τον μετασχηματισμό των αδιεξόδων του σήμερα σε δυνατότητες. Αν η χώρα συνεχίσει παγιδευμένη στη λογική της φτηνής ανάπτυξης και ενός παραγωγικού μοντέλου εστιασμένου αποκλειστικά στον τουρισμό και στο real estate, σύντομα θα βρεθεί ξανά σε αδιέξοδο. Για να μη συμβεί αυτό απαιτείται ένα αποφασιστικό σχέδιο για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ένα νέο, βιώσιμο και συμπεριληπτικό, παραγωγικό μοντέλο, κοινωνική και παραγωγική αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και δημόσιες πολιτικές προς όφελος των πολλών και όχι των λίγων».

Θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό φορέα και πώς η Νέα Αριστερά; Επίσης πολλοί λένε πως θέλει μεγάλη οργανωτική προσπάθεια. Υπάρχει προσφορά μελών;  

«Η Νέα Αριστερά έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος της είναι στις ευρωεκλογές να εμφανιστεί ένα ανοιχτό ψηφοδέλτιο που θα εκφράζει τις πιο δημιουργικές και ανήσυχες δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Ηδη βλέπουμε ένα έντονο ενδιαφέρον για το εγχείρημά μας. Οχι μόνο με ποσοτικούς όρους. Ανθρωποι από δυναμικά στρώματα, νέοι επιστήμονες και διανοούμενοι, εργαζόμενοι σε τεχνολογίες αιχμής και παραγωγικούς κλάδους μάς προσεγγίζουν ζητώντας να συμβάλουν ενεργά στο εγχείρημά μας. Η προσδοκία τους μας γεμίζει ευθύνη. Και μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι φτιάχνουμε κάτι ωραίο που θα κάνει σύντομα τη διαφορά».

 

Επικεφαλής της ΚΟ είστε εσείς. Αυτό σημαίνει κάτι για το μέλλον;

«Σημαίνει κάτι για σήμερα. Είμαι επικεφαλής, αλλά λειτουργούμε συλλογικά. Δίχως μεσσίες και αρχηγισμούς. Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση των συντρόφων μου και είμαι εδώ για να δώσω όλη μου τη δύναμη και τη δημιουργικότητά μου στην κοινή μας υπόθεση. Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών. Αλλά έχουμε και μεγάλη πίστη στις δυνατότητες του εγχειρήματός μας».