Εκπλήξεις

Μεγάλη συζήτηση προκάλεσαν οι πληροφορίες της στήλης για το δίλημμα που θα αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν κάποια στιγμή κληθεί να σχηματίσει το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης της ΝΔ, κάτι που όλοι στην παράταξη του θεωρούν βέβαιο με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων τριών ετών.ÜΤο δίλημμα στο οποίο αναφερθήκαμε είναι αν ο υπουργός Οικονομικών θα είναι «πολιτικός ή τεχνοκράτης» και τα ονόματα που παίζουν για τη θέση είναι τουλάχιστον τρία: του Χρήστου Σταϊκούρα, του Γιάννη Στουρνάρα και του Στέλιου Παπαδόπουλου. Ü Τι θα αποφασίσει όταν έρθει η ώρα ο Κυριάκος ασφαλώς δεν το γνωρίζει κανείς. Αυτό όμως δεν παύει να τροφοδοτεί συζητήσεις, σχόλια και φήμες, οι οποίες ενίοτε προηγούνται των γεγονότων. Ü Μια από αυτές θέλει τον Αντώνη Σαμαρά (φωτογραφία), αν δεν αξιοποιηθεί σε υψηλό ευρωπαϊκό πόστο (λέτε στη θέση επιτρόπου;), να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον οικονομικό κύκλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και η θέση που μπορεί να εξασφαλίσει αυτόν τον ρόλο για τον πρώην πρωθυπουργό είναι μια θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση, με την παράλληλη ανάθεση του χαρτοφυλακίου Οικονομίας και Επενδύσεων που είναι και το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας για τη ΝΔ. Πώς σας φαίνεται;

Δεν χαλαρώνουν…

Οσοι από πλευράς κυβέρνησης πίστευαν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έρχονταν στην Αθήνα για τη 2η μεταμνημονιακή επιτήρηση και η διαδικασία θα ήταν ένας απλός «περίπατος» για την ελληνική πλευρά, δυστυχώς διαψεύστηκαν.  Ü Ο Ντέκλαν Κοστέλο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Φραντσέσκο Ντρούντι εκ μέρους της ΕΚΤ, ο Νικόλα Τζιαμαρόλι εκ μέρους του ESM και ο Πίτερ Ντόλμαν από την πλευρά του ΔΝΤ χαρακτηρίστηκαν από τους έλληνες συνομιλητές τους γενικά πιο χαλαροί σε σχέση με μνημονιακές αξιολογήσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν άνετοι και με διάθεση να αφήσουν στην τύχη τους τα συμφωνηθέντα.  Ü Απαίτησαν να τηρηθούν στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα στα κρίσιμα Eurogroup και δεν άφησαν περιθώρια για γενναίες-ευνοϊκές αποφάσεις στα «κόκκινα» δάνεια, στην προστασία πρώτης κατοικίας, στις 120 δόσεις. Ωστόσο φάνηκαν αναστατωμένοι με την προοπτική η κυβέρνηση να αναγκαστεί να πληρώσει στους συνταξιούχους τα αναδρομικά και τα δώρα βάσει δικαστικών αποφάσεων. Τι απαίτησαν; Το προφανές: βρείτε ισοδύναμα και δώστε ό,τι θέλετε.

Enria – Καραμούζης

Με τον νέο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) κ. Andrea Enria συναντήθηκε την Παρασκευή στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Νίκος Καραμούζης και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών συστημικών τραπεζών που εποπτεύονται άμεσα από την ΕΚΤ, οι οποίοι παρουσίασαν στον κ. Enria στοιχεία για τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, την επιστροφή καταθέσεων, την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, τη μείωση των NPEs και την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Η ώρα της κρίσης

Αρχές Μαρτίου τελικά θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 50,1% των ΕΛΠΕ (30,1% όμιλος Λάτση και 20% ΤΑΙΠΕΔ). Από την πλευρά των πωλητών έχουν διαμηνύσει στα δύο σχήματα που θα συμμετάσχουν στη β’ φάση του διαγωνισμού -Glencore μαζί με Carlyle και Vitol μαζί με Sonatrach – πως αυτό είναι το πραγματικό deadline και δεν θα δεχθούν νέες καθυστερήσεις. Ετσι, το μεγάλο στοίχημα για την κατάληξη του διαγωνισμού είναι το ύψος του τιμήματος.  Ü Η καλή πορεία των ΕΛΠΕ (1 δισ. ebitda το 2018) δημιουργεί αξιώσεις για την οικονομική προσφορά. Ο όμιλος Λάτση θέλει να τελειώνει με τη διαδικασία αλλά δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν για το πώς θα αξιολογήσει το ύψος του τιμήματος. Αντιθέτως, αν επαληθευτούν οι φήμες για προσφορές κοντά στα 1,4 δισ. για το 50,1% τότε τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ θα βρεθούν σε δίλημμα για το αν θα κάνουν αποδεκτή την προσφορά.

Πιτόγυρο

Xαμηλή θεωρούν ότι είναι η τιμή του πιτόγυρου στην Ελλάδα τα στελέχη της Megas Yeeros, της ελληνικής εταιρείας που εκτός από την Ελλάδα «στήνει» και δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής γύρου στις Ηνωμένες Πολιτείες επενδύοντας επιπλέον 10 εκατ. ευρώ. Ü Οπως υποστηρίζουν, μία πίτα με γύρο στη χώρα μας πωλείται έως 2,5 ευρώ, αλλά στην Αγγλία κοστίζει 6,5 λίρες (8,46 ευρώ), στην Αμερική 8,5 δολάρια (7,48 ευρώ) και στη Γερμανία 4,5 ευρώ. Οπως επισημαίνουν, αν αυξηθεί η τιμή θα ανασάνουν τα 15.000 ψητοπωλεία που λειτουργούν στην Ελλάδα, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στο όριο της επιβίωσης. Ü Εμείς θα προσθέταμε ότι ακριβώς η τιμή αυτή είναι που έχει ωθήσει τους καταναλωτές να αναδείξουν τα σουβλατζίδικα σε πρώτη επιλογή για το φαγητό εκτός σπιτιού, εξ ου και οι περισσότερες νέες επιχειρηματικές προσπάθειες στατιστικά εντοπίζονται στη δημιουργία τέτοιων καταστημάτων.