Στους 120.500 τόνους ανήλθε το 2019 η παραγωγή των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργητικών μονάδων τσιπούρας και λαβρακίου. Η αξία των πωλήσεων αντίστοιχα διαμορφώθηκε στα 545,6 εκατ. ευρώ.  Οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 77% των συνολικών πωλήσεων και η αξία τους έφθασε τα 420 εκατ. ευρώ. Το 93% των εξαχθέντων προϊόντων διατέθηκε σε 25 αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας αντιπροσωπεύει το 59% της παραγόμενης ποσότητας τσιπούρας και λαβρακίου στην ΕΕ και σχεδόν το 23% διεθνώς.

Η στήλη έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με τη δυναμική των ελληνικών ιχθυοακαλλιεργητικών μονάδων, οι οποίες  και τεχνογνωσία διαθέτουν και ποιοτικό προϊόν, αλλά κυρίως αναγνώριση στα διεθνή δίκτυα πώλησης. Πλέον λόγω της COVID-19 αναδείχθηκε και η ανάγκη εξασφάλισης της αυτάρκειας των τροφίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές. Κομβικό ρόλο στο νέο αυτό τοπίο θα διαδραματίσει ο τομέας της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας και για αυτό ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) κ. Γιάννης Πελεκανάκης σε πρόσφατη παρέμβασή του τόνισε πως με αφορμή την προετοιμασία της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 η πολιτεία «οφείλει να σταθεί αρωγός στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω