Ενα από τα πλέον εμβληματικά ζεϊμπέκικα της ελληνικής δισκογραφίας, με τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και τους στίχους του Αλκη Αλκαίου.
Ενα τραγούδι που γνώρισε και αγάπησε όλη η Ελλάδα με τη φωνή του Μανώλη Μητσιά, αλλά την πρώτη του δημόσια εκτέλεση την έκανε η Χάρις Αλεξίου.
Το καλοκαίρι του 1981 ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μάνος Λοΐζος και ο Χρήστος Λεοντής συμφωνούν να συμπράξουν σε μια σειρά από συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Δώδεκα τραγουδιστές επί σκηνής, ανάμεσά τους η Αλεξίου, ο Μητσιάς, ο Μεράντζας, η Δημητριάδη, ο Παπακωνσταντίνου.
Η πρώτη συναυλία έγινε στο γήπεδο του Πανιωνίου. Χώρεσαν στο γήπεδο 48.000 θεατές!
Εκείνη τη βραδιά ακούστηκε για πρώτη φορά το «Ερωτικό» από την Αλεξίου.
Συνολικά έγιναν έξι συναυλίες, σε Αθήνα, Πάτρα, Γιάννενα, Αγρίνιο, Θεσσαλονίκη και Καβάλα. Υστερα από αυτές ο Λοΐζος, ο Παπακωνσταντίνου και η Αλεξίου αποχώρησαν από το σχήμα και συνέχισαν Μικρούτσικος και Λεοντής για άλλες 35 συναυλίες που κατέληξαν στην έκδοση του δίσκου «Λεοντής – Μικρούτσικος – Συναυλίες ’81».
Ο Θάνος Μικρούτσικος θυμάται για εκείνη την πρώτη φορά που ακούστηκε το τραγούδι:
«Δεν είναι εύκολο να περιγράψω, αλλά κυρίως να εξηγήσω, τι ήταν αυτό που συνέβη με το τραγούδι εκείνη την ώρα. Μετά το πρώτο τετράστιχο, 48.000 άνθρωποι σταμάτησαν να μιλάνε, επικράτησε απόλυτη σιωπή, και θυμάμαι έντονα το ξέσπασμα ενθουσιασμού μόλις τελείωσε».
Το 1982 ο Μικρούτσικος κυκλοφόρησε τον δίσκο «Εμπάργκο» σε στίχους Αλκη Αλκαίου. Ανάμεσα στα τραγούδια και το «Ερωτικό». Η δισκογραφική εταιρεία με την οποία είχε συμβόλαιο η Χαρούλα δεν της επέτρεψε να δισκογραφήσει το τραγούδι, καθώς το «Εμπάργκο» κυκλοφόρησε από άλλη εταιρεία. Το ερμήνευσε τελικά ο Μανώλης Μητσιάς και αποτελεί ίσως την κορωνίδα του προσωπικού του ρεπερτορίου.
Η Αλεξίου το δισκογράφησε πέντε χρόνια αργότερα, το 1986, στον δίσκο «Η αγάπη είναι ζάλη».
 Μια ιδιαίτερη ιστορία από το παρασκήνιο του τραγουδιού είναι η προσπάθεια πολλών ανθρώπων – πλην του Μικρούτσικου – να μεταπείσουν τον Αλκη Αλκαίο και να αφαιρέσει από το τραγούδι τη λέξη «Βησιγότθοι»!
Δεν είναι δυνατόν, του έλεγαν, σε ένα ζεϊμπέκικο να υπάρχει αυτή η λέξη, θα το χάσουμε το κομμάτι… Ο Αλκαίος δεν ενέδωσε και όλη η Ελλάδα τραγούδησε για «τη γη των Βησιγότθων».
Ενα ζεϊμπέκικο χωρίς ρεφρέν – ιδιαίτερα σπάνιο για την κατασκευή των ζεϊμπέκικων -, κάτι το οποίο επανέλαβε ο Μικρούτσικος το 1996 στη «Ρόζα», με τον Δημήτρη Μητροπάνο.